Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

21.10.2012 Auberginer

Kære Vinvenner,

Mens de fleste holdt ferie, blev der sået tvivl om, hvorvidt man skal stege aubergineskiver i olie eller ej, når man tilbereder den meget lækre og traditionelle ovnret “melanzane alla parmigiana”. Godt, at der er nogen, der stadigvæk fokuserer på et af livets centrale problemer. Svaret er både og. Helt rigtigt skulle man skære auberginerne i max. en halv cm tykke skiver, drysse skiverne med groft salt, lægge dem i et dørslag natten over, så at de mister væske og derved deres bitre smag. De tykke skiver er så gjort møre, kan bedre optage saucen og kan nu steges i olien. Smutvejen er at skære skiverne endnu tyndere, 2-3 mm og råstege dem.

OPSKRIFTEN OG NAVNET

Jeg vil ikke sige, at hver familie har sin opskrift, men både ingredienserne og tilberedelsesmåderne varierer meget fra Sicilien, hvor retten stammer fra, til Napoli og Rom.

Youtube byder på flere fortolkninger. I en af de næste mails vil jeg prøve at give min. Retten hedder “Melanzane alla parmigiana” eller “Parmigiana di melanzane”. Selv om man bruger megen Parmigiano, er der flere, der spørger sig selv, hvordan Parmigiano er havnet på Sicilien, i en sådan grad at osten giver navnet til retten.

Den oprindelige sicilianske opskrift inkluderer ikke Parmigiano. Navnet og retten stammer nemlig ikke fra osten men fra “palmiciana”, persienne, fordi aubergineskiverne ligger den ene ovenpå den anden, ligesom de tynde stave i en persienne. Den arabiske oprindelse bekræftes af navnet “persienne” dvs fra Persien (som ikke er et arabisk land, men hvad vidste sicilianerne om det): håndens flade “palmo” bruges til at skjule ansigtet, ligesom persienner aka jalousi gør det.

Auberginerne tilskrives i øvrigt en afrodisisk funktion på grund af deres indhold af solanin og nikotin: disse kan få vore nerveceller til at frigive dopamin, som fremmer opmærksomhed, hukommelse og reaktionsevne. Hvilke typer...reaktionsevne der er tale om, siger videnskaben ikke noget om, men historien fortæller om dronningen Nefertiti, som opfordrede sin mand, pharao Akhenaton, til at spise auberginer for at “drømme om hende og holde lysten til hende levende.” Ikke nok med det: hun skrev også, at han skulle “få feltkøkkenet til at tilberede samme ret, som jeg er i gang med at fremstille her, mens jeg tænker på dig: skræl nogle faste auberginer, dyp dem i saltvand for at befri dem for deres bitre smag, steg dem i varm olie og drys dem med hakket ingefær, urter fra Nilen og hvidløg”.

Spydstegte og ingefærfyldte auberginerskiver var også fast inventar på natbordet på bryllupsnatten. I Middelalderen, i Italien.

SKATTEJAGT

Vi har ikke været på ferie men har været flittige: i weekenden har vi opdateret en del vine, som jeg kun har ganske få flasker af: det drejer sig om "levninger" fra tidligere smagninger ("Valtenesi", "State og the art" ,"Pinot Nero" m.m.) samt vine, som importeres af CIBI&VINI’s Fabio Simoncini.

Gå på odagelse i webshoppens regioner Alto Adige, Lombardia, Toscana, Sicilia og husk, at der er stadigvæk 10% ved bestilling af vine, som ikke er nedsatte eller på tilbud i forvejen.

Kommer I til at bestille flere end der er på lager, vil købet blive noget så uhøfligt "afvist" af lagerstyringssystemet.

Se for eksempel:

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/44-valtegravenesi/

GAVEKORT

Scoop’et “Svoltacarrozze 2007 Toscana IgT” er nu på lager og prisen er 119,- kr. Det er den perfekte gave til en vinelsker. I øvrigt: hvis I er i tvivl om, hvilken vin I skal give som gave, er et gavekort altid en god idé. I bestemmer selv beløbet. De mest benyttede beløb finder I her:

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/42-gavekort/#filter&fo=price&

MØD VINBONDEN: Franco Zanovello

En person og en vinsmagning I ikke burde gå glip af:

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/36-vinsmagninger/1429--onsdag-den-31-oktober--moed-vinbonden-franco-zanovello/

NAPOLI: LYNGUIDE 2. del

ÅBNINGSTIDERNE: på Lageret Skovlytoften 1, 2840 Holte:

Søndag den 21. oktober: 13:00 til 15:00
Mandag den 22. oktober: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 23. oktober: 14:00 til 17:00
OBS !!! Onsdag den 24. oktober: 13:00 til 15:45 OBS!!!
Torsdag den 25. oktober: LUKKET pga. Vinsmagning/Esbjerg
Fredag den 26. oktober: 14:00 til 17:00
Lørdag den 27. oktober: LUKKET
Søndag den 28. oktober: 13:00 til 15:00
Mandag den 29. oktober: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 30. oktober: 14:00 til 17:00
Onsdag den 31. oktober: LUKKET pga. smagning Franco ZANOVELLO

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP