Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

24.10.2012 Amarone

Kære Vinvenner

Utroligt men sandt så får jeg en reprimande fra en af de gode fynske vinvenner, der skriver: “Jeg kan ikke se, at jeg kan købe enkelte flasker af din Amarone fra Le Ragose....”. Jeg iler med at checke webshoppen og ser, at han faktisk har ret: indtil da var der kun mulighed for at købe vinen i en prøvekasse med fire årgange 2002-2003-2004-2005. Nu er der rettet op på det: vinene kan købes særskilt og det kan årgang 2006 også. Sammen med Recioto har Amarone fået sin egen side og der er flere tilbud, som sikkert vil finde en passende anvendelse i den kommende tid. Det er mig magtpåliggende at fortælle, at hvert år den sidste uge før Jul sælger Superbests vinafdeling den seneste årgang Amarone til en meget populær tilbudspris. Her hos mig finder I så de ældre årgange, de tre enkeltmarker og den meget sjældne Ammandorlato, samt den fremragende Marta Galli Amarone 2004.

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/41-amarone-amp-recioto/

Le Ragose er måske én af de mest kendte producenter herhjemme, men som det tit sker, tager vi tingene for givet. Derfor en kort præsentation af Huset og naturligvis et knippelgodt tilbud.

TRADITIONELT

For dem, der ikke kender producenten, ville det måske være nok at sige, at et heldigt mix af gårdens beliggenhed, familien Galli’s mentalitet og know-how har formået at få Arnaldo Galli og nu sønnerne Paolo og Marco til at fortsætte i den traditionelle stil, der var normal for Amarone i slutningen af tresserne.

Dengang var Amarone en lokal begivenhed. Købte man en palle Valpolicella, var der altid en eller to karton Amarone som gratis ovenikøbet. Den toneangivende - og eneste – vinguide dengang, Catalogo Bolaffi, redigeret i 1974 af Luigi Veronelli, nævnte kun ganske få Amarone producenter: Bertani, Speri, Tramanal, Quintarelli, Masi og Le Ragose. Vinen hed dengang Recioto della Valpolicella Amarone, dvs navnet bar stadigvæk spor af, at det var en tør udgave af den søde Recioto. Salgssuccessen kom meget senere og med den navneskiftet til kort og godt: Amarone. Så sent som i 1986 nævner samme katalog også Bolla og de dengang “rising stars” Allegrini og Tedeschi.

Den senere kommercielle succes, som Amarone har fået især i de nordiske lande, har medført en ændring af stilen, som hos visse producenter hensætter vinen i portvinsliga, både hvad koncentration og alkoholstyrke angår. Det er en udbredt misforståelse, at Amarone skal have høj alkoholstyrke: Le Ragose vandt de dengang mere eftertragtede tre glas i Gambero Rosso vinguiden med en 1986 Amarone på sølle 14%. Alkohol og frugt alene gør det ikke: der skal en passende portion syre for at garantere balance og holdbarhed. Le Ragoses vine er værdsatte for at være særdeles holdbare: det gælder ikke kun deres Amarone. Huset kan præstere almindelige ældre Valpolicella, som er sprællevende: således åbnede Paolo Galli i 2008 to flasker Valpolicella 1969 på 12%. En perfekt vin efter 39 år !!

Et andet karaktertræk hos Le Ragoses vine er, at de ikke sender vine på markedet, som de ikke kan stå inde for. Det bedste eksempel er årgang 2002, som var rigtig dårlig i distriktet. Læs hvad en svensk blogger, som er særlig glad for Amarone, skrev om den:

"I prissegmentet runt 250 kr är det många av producenterna som väldigt bra år (t ex 2006) inte kommer upp i vad Le Ragose åstadkom katastrofåret 2002."

http://jcvintankar.blogspot.dk/2012/10/2002-amarone-della-valpolicella-le.html

AMMANDORLATO

Herefter de vine som jeg netop har modtaget:

Valpolicella Classico 2011 DOC 85,- En ung vin helt efter Hemingways definition: “Så god og venlig som hjemme hos en bror, man har det godt med”.....

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/16-veneto/1511-2011-valpolicella-classico-doc-le-ragose/

Le Sassine 2008 Valpolicella Classico Superiore DOC Ripasso 115,- Ripasso uden Amarone-nykker eller –frustrationer: harmonisk og lang i smagen. Fra Le Ragoses ældste vinmark.

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/26---roedvine/1515-2008-le-sassine-valpolicella-classcio-superiore-doc-ripasso/

Amarone 2005 enkeltmark Leon 275,-

Amarone 2005 enkeltmark Capitel Sant'Eugenio 275,-

Amarone 2006 Le Ragose 275,- Med druer fra hele godset

Rhagos 2004 AMMANDORLATO Passito Rosso Veronese IgT 500,-

Vinen stammer fra vinstokke, som blev plantet i 1969. Druerne er Corvina 60%, Rondinella 20%, corvinone og andre druer 20%. I den lokale tradition kendes denne type vin som "Recioto scapá", dvs."Recioto (den søde udgave af Amarone), som stak af". Det er en sød Recioto, der bliver ved med at gære videre, indtil den ikke længere er sød nok til at betegnes som Recioto men ej heller tør nok til at kunne kaldes Amarone. Udbyttet er ekstremt lavt: mellem 25 og 35 liter most for hver ethundrede kilo druer og kun ca. 70% af det bliver til vin. Det betyder 17 til 25 flasker pr. ethundrede kilo druer. Vinen lagrer først på rustfri stål og senere i 2-3 år på store egetræsfade. Vinen bliver kun tappet, når gæringen stopper spontant. Paolo Galli siger: "Naturen bestemmer: vi laver kun Ammandorlato engang imellem, i de årgange hvor druens sukkerindhold er svær at tæmme.” Og han fortsætter:

“Den smager lidt som de anabolske, hyperkoncentrerede, der er populære nu, men langt langt renere; i mine og i traditionens øjne er det ikke en rigtig tør Amarone. De gamle her i Valpolicella havde en definition for det: "ammandorlato", dvs. tør men smagen minder lidt om mandel/marcipan-smag. Denne vin er ideel til lagrede oste, til rødt kød med sursøde eller stærke saucer, og én af de få vine, der går til chokoladeholdige desserter." Marco, Paolos bror og medansvarlig for produktionen, tilføjer: "Personlig kan jeg bedst lide den til at slutte et måltid af med eller solo". Da jeg spurgte, om det var en meditationsvin, svarede Marco: "Det er en antimeditations vin: den jager alle tankerne væk!!! og kulden!"

INTRODUKTIONS-KASSE:

Hvis I ønsker at stifte bekendtskab med Le Ragoses stil, finder I her en introduktionskasse med én af hver af de seks vine til en særdeles tiltalende pris:

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/41-amarone-amp-recioto/1514-le-ragose-nye-aargange/

eller 10% RABAT:
Hvis I kun ønsker nogle af vinene, er der 10% rabat ved bestilling fra webshoppen. Rabatten er allerede fratrukket og den vil gælde til og med den 31. ds

Ciao, Carlo

Mød vinbonden: Franco ZANOVELLO

Senere på dagen vil der komme en særskilt mail med præsentation og smageskema. Tilmelding her:

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/36-vinsmagninger/1429--onsdag-den-31-oktober--moed-vinbonden-franco-zanovello/

ÅBNINGSTIDERNE: på Lageret Skovlytoften 1, 2840 Holte:

Tirsdag den 23. oktober: 14:00 til 17:00
OBS !!! Onsdag den 24. oktober: 13:00 til 15:45 OBS!!!
Torsdag den 25. oktober: LUKKET pga. Vinsmagning/Esbjerg
Fredag den 26. oktober: 14:00 til 17:00
Lørdag den 27. oktober: LUKKET
Søndag den 28. oktober: 13:00 til 15:00
Mandag den 29. oktober: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 30. oktober: 14:00 til 17:00
Onsdag den 31. oktober: LUKKET pga. smagning Franco ZANOVELLO

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP