"Det er for sent", svarede min ven Paolo. "For sent, hvorfor?" "Fordi aubergine-tiden er fra juni til september".
Det er rigtigt: det nytter ikke noget at spørge Paolo til råds. Han køber hverken "primizie" eller "tardizie" og plejer at komme med remsen: "Primizie e tardizie mai delizie". Det betyder, at hverken de første tidligt modne afgrøder eller sæsonens sidste smager som de skal.
Jeg tænkte på, at herhjemme sælger folk deres egen mor for de første Samsøkartofler, men de kender ikke Paolo.
“Nå: men her er vi ikke i Italien og jeg skal besvare nogle mails om emnet. Skal nok huske at sige, at de skal vente til næste sommer med at tilberede retten.”
Ud af samtalen kom der at: aubergineskiverne skal steges, at det er kun de blå aflange auberginer, der dur, og at idag er de ikke så bitre, som de var “da vi var børn”. Derfor er der ikke brug for den fascinerende procedure, som fx min mor satte i gang aftenen før retten skulle tilberedes: de rå aubergineskiver blev lagt i et dørslag, med groft salt mellem hvert lag. En tallerken blev lagt ovenpå og på tallerkenen en vægt, noget tungt, som hos os var et strygejern. I dag er det nok med et par timer, men det er vigtigt at vride skiverne, før de bliver stegt. Hvis I husker at lægge skiverne i fadet hvert lag i omvendt retning, bliver den færdige ret mere kompakt og nemmere at skære i portioner. Alternativer til mozzarella er tynde skiver af provola- eller provoloneost. Jeg fortalte Paolo, at jeg havde tænkt mig at erstatte mozzarella eller provola men fynsk rygeost, men linjen blev pludseligt afbrudt, før jeg var færdig med at forklare, hvor Fyn lå. Hvad maden angår, er Paolo fundamentalist.
Nå: nu skulle I altså være i stand til at fremstille den velsmagende ret efter alle kunstens regler. Før vi går videre til ugens to (rigtigt gode) vine, bliver jeg nødt til at trykke på ALLARME ROSSO-knappen: Til nu er det kun ti af jer, der har tilmeldt sig til Franco Zanovellos smagning på onsdag den 31. oktober!!! Det er en “all time low” og det er jeg lidt ked af. Ikke så meget for ussel mammon, som på Francos vegne. Er der andre bedre smagninger i byen? Er I til badminton allesammen? Jeg har på fornemmelsen, at hvis det var et af de kendte flying winemakers navne, der var på besøg, ville I have stået i kø, men Franco Zanovello?? Hvem kender ham?
Well: der er flere blandt hans kollegaer og vinskribenter i Italien og rundt omkring i verden, der mener, at Franco ligger lunt og respekteret i top-ti ranglisten over landets bedste ønologer. Han er noget beskeden af sig og noget sky for rampelyset. Vinen taler for ham og jeg glæder mig at tilbringe nogle timer sammen med ham. Smagningen bliver gennemført uanset hvor mange vi ender med at blive. Der er plads til en femogtres-otteogtres gæster og I kan tilmelde jer her:
Vinelskeren har det sådan, at ved hver ny vin man åbner, håber man at finde en vin, der er bedre end den sidste bedste man har smagt. Der er – desværre langt mellem snapsene, men undertiden kommer snapsene i par. Ligesom i sidste uge.
Nedenstående to vine er to (af de) bedste vine, jeg har smagt i år, so far. Hvis ikke ligefrem “de” bedste. De er meget forskellige hvad drue, oprindelse og produktionsmetode angår, men de har et fællestræk: en mild og fyldig, afklaret karakter, der gemmer masser af klassiske dyder uden at prale af dem. Superbalance, max. drikbarhed, fuldendt duft, blød varm og robust smag. To “musts”.
Bestil nu før de kommer på lageret, de er lovet den 1. november ds.: spar 10% (rabatten er fratrukket). Efter den 1. november vil der ikke være webshop-rabat eller andre rabatter på disse to SCOOP-Vine:
http://shop.carlomerolli.dk/produkter/10-umbria/1516-2009-trentanni-umbria-rosso-igt-falesco/
< Forrige | Næste > |
---|