Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

28.11.2012 Polenta

Kære Vinvenner,

Det er ikke alle, der kender den, og det er ikke alle, der kender den, som bryder sig om polenta. For mig er det ensbetydende med efterår og vinter og rigtig familiemad. Billig ovenikøbet og “kompatibel” med en hel del andre ingredienser. Som hovedret med tomatsauce, ragu og rigeligt med ost eller som tilbehør til andre kød- og grøntsagsretter. “Det er en grød af majsmel, der er kendt siden antikken”, skrev jeg engang. “Hov!”, bemærkede straks en vaks fynsk vinven, ”majs kommer til Europa efter Columbus: hvordan kunne de gamle grækere og romerne nyde polenta?” Jeps! Antikkens polenta blev tilberedt med andre former for hvedekorn og selve navnet stammer fra “puls”, en grød af forskellige former for korn- og bælgfrugtmel. I handlen kan man købe nogle polenta-typer, som er klar i løbet af fem minutter. Glem det og led efter de pakker, hvor der står polenta bramata (dvs. “valset”) eller hvor kogningstiden angives til 45 minutter. Det er nem mad: den vigtigste ingrediens er tiden, og polenta kan spises både kold og stegt. Jeg har fundet to gode “polentasider” på dansk (*) og sparer jer derfor for opskriften. I stedet for vil jeg anbefale nogle vine, som stammer fra den regioin, hvor polenta er i hovedsædet, Valtellina, i det nordlige Lombardia, i bjergene tæt på grænsen til Schweiz.

VALTELLINA

Det er tre vine, som producenterne fra Le Strie også vil skænke ved JULESTUEN nu på lørdag. Lad mig sige det med det samme: det er ikke vine for alle. Den ideelle nyder af disse nebbiolo-baserede vine skal have tid til at trække vinene op i god tid og skal kunne sætte pris på deres elegance og mineralitet. Det er ikke vine, som er velegnet til traditionel julemad (se dog senere i mailen!....), og det er ikke “crowd pleasers”. Hvis det ikke lyder for drastisk, ville jeg sige, at det er vine for “viderekomne italianofiler.” Og siden vinene kommer fra det, man betegner som “heroisk landbrug” - vinmarkerne ligger på stejle bjergskråninger - er de heller ikke helt billige. De koster som en god mellemklasse Barolo med hvilken de deler druen, nebbiolo: oplevelsen af finesse og vedvarende elegance er det, som hæver disse vine op i en klasse for sig og gør dem til et must for vinelskere. Vinene er videre beskrevet i webshoppen:

Sassifraga 2010 Terrazze Retiche IgT Le Strie: 135,- (produktion: 1.330 flasker!)

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/26-roedvine/1540-2010-sassifraga-nebbiolo-terrazze-retiche-igt-le-strie/

Valtellina Superiore 2006 DOCG Le Strie: 195,-

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/6-lombardia/1541-2006-valtellina-superiore-docg-le-strie/

Ortensio Lando Valtellina Superiore 2008 DOCG Luca Faccinelli: 175,-

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/6-lombardia/1363-2008-ortensio-lando-valtellina-superiore-docg/

Som ikke så ringe en trøst endda, er der gratis fragt til den 30. november og 10% rabat ved bestilling fra webshoppen.

Som ledsagere til oksekød, retter med svampe og sammenkogte kødretter er alle tre vine intet mindre end perfekte. Den svenske blogger “Italienska Viner” har givet et godt portræt af Ortensio Lando 2008 her:

http://italienska-viner.blogspot.dk/2012/02/ortensio-lando-valtellina-superiore.html

JULEVIN

Traditionerne er til for at holdes i hævd og jeg har naturligvis også anbefalet nogle gode julevine: Riserva 2008 Zanovello, Barolo 2006 Cerrati, Natio 2007 Colli Euganei og den generøse Giffarró 2010 (“Gi’ far ro”), der netop har fortjent følgende anmeldelse fra vinavisen.dk med fem stjerner ud af mulige fem:

Giffarrò, Tenuta dell'Abate, Sicilien IGP, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%) 135,- kr. “Stor og ædel rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Syrah. Den har en intens, kompleks og blød druesmag. En elegant vin med civiliserede muskler. “

Men valget af den helt rigtige julevin er efterhånden næsten blevet ophøjet til eksakt videnskab. Er det ikke for meget? Nu har jeg tilbragt niogtredive juleaftener i Danmark og prøvet alt fra argentinsk malbec til fransk Saumur via diverse Barolo, Amarone, Brunello og toskanske merlot. Og ja, Lambrusco har jeg også prøvet, of course. Det kan være, at jeg har en ukritisk gane, men jeg har sat pris på og nydt alle kombinationer: kan ikke huske at nogen af vinene formåede at forstyrre bordets julehygge eller den gastronomiske oplevelse. Kan det virkelig være, at de par skefulde rødkål kan ødelægge en god rødvin? Hvilken and har nogensinde sagt kvak-kvak til en velvoksen Brunello? Der er sikkert nogle vine, der passer bedre til hele julemølevitten end andre, men hvem skal hindre os i at drikke den vin, vi bedst kan li’ til den mad vi bedst kan li’?

GULD & GRØNNE SKOVE

Hallí halló: en favorit!

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/34-tilbudskasser/1423-guld-og-groenne-skove-carlos-favoritter/

JULESTUEN

I morgen begynder jeg at sende programmet ud til dem, der har tilmeldt sig. I skrivende stund er der stadig plads til 14 vinvenner. Fabio & Mie’s julekager og “søde tropper” er gået i stilling og I kan se dem på linket her, hvorfra I også kan bestille plads:

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/36-vinsmagninger/1428-smagning--julestuen/

GRATIS FRAGT

1 x GRATIS FRAGT for de bestillinger, som jeg modtager via webshoppen fra nu til og med fredag den 30. november 2012. Betingelserne er de samme som for almindelig fragt: overalt i landet og til brofaste øer. Minimumkøb? Intet minimumkøb. Blot gælder tilbuddet denne ene gang for én bestilling til detailpriser, som jeg modtager via webshoppen. Når I er ved at bestille og kommer til fragt, vælg optionen “GRATIS FRAGT”: det giver 0,- kr. i fragt.

Ciao, Carlo

ÅBNINGSTIDERNE: på Lageret Skovlytoften 1, 2840 Holte:

Onsdag den 28. november: 14:00 til 17:00
Torsdag den 29 november: 14:00 til 17:00
Fredag den 30. november: 14:00 til 17:00
Lørdag den 1 december. JULESTUEN
Søndag den 2. december: 13:00 til 15:00

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOPPEN

WEBSHOPPEN
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10