Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

05.12.2012 Appelsinpapiret

Kære Vinvenner,

Vinteren i Italien er årstiden for citrus frugt: appelsinerne især! Jeg kan huske, at jeg som barn var fascineret af det papir, der blev viklet omkring nogle af appelsinerne i kassen. Jeg troede, at appelsinerne med papiret var de bedste og mine forældre lod mig blive i den tro. Sådan er det naturligvis ikke: papiret er kun en form for reklame for det firma, der pakker appelsinerne. Men hvorfor og hvornår begyndte man at bruge det farvestrålende papir? Det ældste dokument, der nævner denne form for emballage, er fra januar 1917 i Spanien. Papirets formål var at beskytte appelsinerne under transport, og det blev brugt på alle appelsiner. Italienerne var ikke sene om at imitere tiltaget, og mellem 1920 og 1935 oplever vi en sand “guldalder”: motiverne på papiret var som regel tilknyttet Julen, de hellige tre konger og festlighederne ved årets afslutning men også motiver taget fra kunsten og fantasimotiver, altid med navnet på afsenderfirmaet.

SAMLEROBJEKT?

Som følge af krydsning og forbedret kvalitet af appelsinerne blev papiret overflødiggjort. Samtidig fangede det dog interessen hos samlerne. Man regner med, at der er produceret cirka firehundrede tusinde varianter. Papiret bærer hverken navnet på “kunstneren” eller årgangen (mange mønstre bliver reproduceret uændret i årevis). Tegningerne er ikke trendy og har som regel heller ikke noget med appelsinerne at gøre. De første papirer var præget af “art nouveau” figurer. Senere finder vi billeder af folkedragter, “pin ups”, dyr, landskaber, cyklister og endda Superman. Noget som i dag ikke ville være politisk korrekt, er de mange negerdrenge og negerpiger, der pryder papirerne: de skulle give en idé om varme landskaber, og de afrikanske figurer var oplagte for den type meget mørke blodappelsiner, der hedder “moro”. Hvert land har sin stil: de græske ligner meget de spanske og de italienske. Papirerne fra Maghreb-landene prydes af elegante grafiske tegn, mens de sydamerikanske er mere sjældne men også grafisk mindre smukke. Jeg ved ikke, hvor mange der forbinder Sydamerika med stor appelsinproduktion, men det er Brasilien, som er verdens største producent. De japanske er ret livlige. De australske og de sydafrikanske er farvestrålende og byder på flot grafik. Lader jeg mig fortælle, da jeg har aldrig set dem. Nettet er en uendelig kilde til masser af information og giver svar på de spørgsmål, forældre ikke engang vidste kunne stilles. (*)

En franskmand, Georges Grimmer, skrev i 1950: “Hvis det at samle på appelsinpapir kan virke lidt naivt i et samfund, hvor salgsværdien er det vigtigste parameter, så lad os i det mindste anerkende den kunstneriske værdi af, hvad der forbliver en af de sidste former for folkekunst. Samlerne tager dog ikke fejl: de redder ting fra forglemmelsen, som tilsyneladende er overflødige men bidrager til at bevare lidt af vor historie”.

APPELSINER & BAROLO

Jeg samler ikke på appelsinpapir men er stadigvæk fascineret af det. Til gengæld har jeg smagt en del Barolo, og sidst under Julestuen blev jeg noget imponeret af, hvor gode Barolo Cascina Cucco sender på markedet til yderst humane priser. Her tænker jeg især på de gode årgange 2006 og 2007 af enkeltmarkerne Cerrati og Vigna Cucco. “Selvfølgelig skal du sige det, Carlo!....” Ja, selvfølgelig, men der er også mange af jer, der siger det og mange vinbloggere, der bekræfter det. Så, hvis I skal nyde et rigtig godt glas enkeltmarks Barolo, så er Cascina Cuccos næsten ikke til at komme udenom: den er suveræn for forholdet mellem pris og kvalitet. Hvad betyder det? Det betyder, at der findes bedre Barolo men ikke til den pris. Der er i øvrigt 10% rabat ved bestilling fra webshoppen og gratis fragt i hele december ved bestillinger på mindst 1.000,- kr. før rabatten er fratrukket. Det betyder, at bestillinger på mindst 6 flasker bærer fragt 0,- kr. Ikke nok med det: der er også en engros pris ved køb på mindst 60 ens flasker. Bestil løs!

BAROLO 2006 enkeltmark Cerrati: 174,- kr.

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/26-roedvine/981-2006-cerrati-barolo-docg-cascina-cucco/

BAROLO 2007 enkeltmark Cerrati 2007: 179,- kr.

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/17-piemonte/1280-2007-cerrati-barolo-docg-cascina-cucco/

BAROLO 2007 enkeltmark Vigna Cucco: 179,- kr.

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/17-piemonte/1281-2007-barolo-cerrati-enkeltmark--vigna-cucco--docg-cascina-cucco/

APROPOS GRATIS FRAGT

Vi fortsætter hele december med gratis fragt for bestillinger på mindst 1.000,- kr. GRATIS FRAGT for de bestillinger, som jeg modtager via webshoppen fra nu til og med mandag den 31. december 2012. Levering: overalt i landet og til brofaste øer. Minimumkøb? 1.000,- kr. efter at evt. nedsættelse og rabat er fratrukket. Tilbuddet gælder for bestilling til detailpriser, som jeg modtager via webshoppen. Levering: vi og Vingaloppen kommer asap og som regel fra dag til dag men ellers levering indenfor 3 arbejdsdage. For “kommando-leveringer“, dvs. når kunden ønsker levering på et bestemt tidspunkt og en bestemt dag, er prisen efter nærmere aftale. Når I er ved at bestille og kommer til fragt, vælg optionen “GRATIS FRAGT”: det giver 0,- kr. i fragt.

Ciao, Carlo

(*) Jean SELZ - La carta agrumi (1932) Oranges & Lemons - Victoria & Albert Museum (Londres 1985) L’avventura dell'arancia- Edizioni Denoël (1993) Carta agrumi - Edizioni Syros Alternatives (1961)

ÅBNINGSTIDERNE: på Lageret Skovlytoften 1, 2840 Holte:

Onsdag den 5. december: 14:00 til 17:00
Torsdag den 6. december: 14:00 til 17:00
Fredag den 7. december: 14:00 til 17:00
Lørdag den 8 december. LUKKET
Søndag den 9. december: 13:00 til 15:00

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOPPEN

WEBSHOPPEN
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6