Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

20.10.2013 Raboso

Kære Vinvenner,

"Lad os blive ved at pine os selv med alle disse vine, få kender og endnu færre vil have..." Ingen kunne høre denne vise sætning, da det var noget, jeg sagde til mig selv. Sagen er, at vinen hovedsageligt er importeret til den gruppe vinvenner, der er med i VinAbonnement(*)ordningen. Men jeg har også taget nogle ekstra flasker ind i sortimentet, fordi lysten driver værket (vinene smager rigtig godt) ja, men også fordi det giver mig anledning til at præsentere en af Nordøstitaliens mest "lokale" druer:

RABOSO

"Raboso", af "rabbia", affekt. Druenavn, der henviser til vinens noget aggressive æble- og vinsyre-indhold. Meget udbredt blå drue og rødvin af samme navn, som findes i hele Veneto og i dele af Friuli og Padova-provinsen – hvor den også kendes under navnet Friularo. Størst udbredelse i Venezia- og Treviso-provinserne. I Verona området dyrkes en lidt forskellig Raboso Veronese, der ofte blandes med druerne Merlot og/eller Cabernet Franc.

RÅ. OG DOG....

Noget rå som ung, men mildner med to-tre års lagring. Fremstilles og drikkes ofte som ungvin med en anelse restsødme. Typisk med sin friske drueduft, det høje syreindhold og den let bitre smag. I fladlands-distriktet Raboso del Piave, Piave-provinsen, er vinen violetrød som ung og granatrød som lagret.

Lige den type vin som de fleste af jer plejer at betragte på samme måde, som katten betragter den varme gryde.

Den markante syrlighed er en hæmsko for eksport af vinen, som dog har masser af personlighed, der sikkert vil behage de mere eventyrlystne vinelskere. De producenter, der giver sig tid til at udvælge druerne og lagre deres vine, opnår faktisk meget interessante resultater.

URGAMMEL DRUE

Allerede i romertiden talte man om en "Picina omnium nigerrima", dvs. "Picina, den mest blå af alle druer". Oprindelsen er formodentlig fra Kaukasus. Druens succes helt op til 1950'erne skyldtes mange faktorer: raboso er stærk som vinstok og meget modstandsdygtig over for plantesygdomme; den giver et stort udbytte og vinen var ideel til at blande med andre, svagere vine. Desuden "sejlede" raboso-vinen godt. Dvs. den blev ikke ødelagt af lange sørejser. En kvalitet der var vigtig for Sørepubliken Venedig. Som vi vil se, er Raboso også en holdbar vin hvis rigtigt fremstillet. Engang i slutningen af halvtredserne, da den italienske vineksport begyndte at tage fart, valgte vinbønderne i Veneto andre nemmere internationale druer, merlot, cabernet sauvignon og carmenere. I de sidste femten, tyve år er de "indfødte druer" kommet tilbage på mode, og der er idag en generation af unge, dygtige vinbønder, der sætter en ære i at genopdage og bruge de oprindelige lokale druer.

PERSONLIGHED

Sådan en producent har jeg fundet. Men det var ikke hans Raboso, der fik mig til at reagere på hans henvendelse. Det var "Le Moss": en ufiltreret, perlende glera (et andet navn for prosecco druen). Let, frisk og med kun 10,5% alkohol. En lise for ganen og en indbydende allrounder. Sommeren er gået, men et glas eller fem af denne "bevægede" vin vil straks bringe den tilbage! "Den bevægede": det er hvad "Le Moss" betyder på venetiansk dialekt. Det er flaske nr. to fra højre, når I kigger på billedet ovenfor.

Producenten Ca' di Rajo ville også foreslå gårdens røde Raboso og mit svar var straks "no grazie". Men jeg må indrømme, at efter at jeg havde ladet mig overtale til at smage på vinene, syntes jeg straks godt om dem og ville bestille noget for mine VinAbonnenter og VinAbonniner.

Det endte også med, at jeg købte lidt flere flasker også til de mest "eventyrlystne" af jer. Generelt sagt og uden at fornærme nogen: eventyrlyst har ikke epidemisk karakter, når det gælder jeres valg af vine, men heldigvis er der en håndfuld af jer, der konstant udviser mandsmod og køber (næsten) alt blandt de udkantsvine, jeg også importerer. Her vil jeg dog berolige alle: rabosos berygtede frugt er rigtig godt tæmmet i de tre røde, jeg præsenterer i dag: det er tre flotte, fyldige og varme vintervine. Tøsedrengene kan også være med.

TØRREDE DRUER

Det skyldes, at producenten Ca' di Rajo har genopfundet en gammel tradition: de lægger en portion raboso-druer til tørring og tilsætter den vin, de udvinder af disse druer, til den færdige raboso. Portionerne er varierende: 10% for 2009eren "Sangue del Diavolo", "Djævlens Blod"; 30% for Riserva 2007 "Notti di luna piena" ("Fuldmånenætter") og 20% - for alle druers vedkommende af "Marinó", som fremstilles af 20% raboso, 50% merlot og 30% cabernet sauvignon.

Teknikken kender vi jo fra Amarone: hos Ca' di Rajo, der opererer med ældgamle dyrkningsmetoder og meget lavt udbytte, finder druetørringen sit ypperste udtryk i Riserva 2007 "Fuldmånetter", hvor 70% af druerne får lov til at overmodne på planten, før de bliver høstet. Spændende usædvanlige vine: jeg spår dem en god succes også udenfor rækkerne af de vinmodige. Jeg har sammensat en prøvekasse indeholdende én af hver af vinene på billedet ovenfor. Amarone-fans skal glæde sig til disse vellagrede Raboso. Hos mig smagte vinene bedre dagen efter at jeg havde trukket dem op og nippet til det første glas. Husk derfor at trække dem op i god tid og lad bare vinterkulden komme an!

Mangler at nævne den hvide Traminer: diskret og tiltalende. Den druetypiske aromatik er til stede på en let og elegant måde. Perfekt som frokostvin, solo og til de retter, hvor vinen skal være til og lade sig huske for det gode, uden at dække over maden. Oplagt hvidvin til............ kvinder, LBTG og rødhårede personer.

For at bestille kassen, der koster 715,- kr., klik her:

Ca' de Rajo sponsorerede nogle flasker "Le Moss": hvis jeg ikke har sat dem til livs inden da, trækker vi dem op lørdag den 23. november på Gl. Dok, Christianshavn, hvor vi vil holde vor traditionelle Julestue. Mere om den og Julebasten i næste mail.

Vinene kan også købes særskilt:

BAROLO-QUIZZEN

Den blev alligevel ikke så nem, som jeg troede, quizzen. Her er de rigtige svar: planten er ikke en artiskok, som mange gættede på, men en tidsel. Den kan vokse - helt op til to meter - i det fri i Danmark. Hvilket bevises af quizzens foto og af artiklen fra linkene nederst i mailen (**). Tidslen er symbol for Skotland. En ubekræftet historie fortæller, at under et natligt overraskelsesangreb kom en af de invaderende ivrige men ak barfodede vikinger til at træde på en tidsel. Hans hyl vækkede skotterne, der slog fjenden tilbage til de lange skibe og i taknemlighed valgte den tornede plante som nationens symbol.

De andre svar var mere oplagte: NEJ til "Får jeg nogen rabat, hvis jeg køber minimum 120 flasker af Barolo-Scoopet?" (ikke til den episke all time low pris på 125,- kr!), men JA til: "Kan jeg være fri for dette quiz-pjat og bestille direkte?" og også JA til: "Kan jeg bestille og betale nu, men vente med at hente vinene senere på året?"

Ciao, Carlo

(*) Vinabonnement. Scroll på teksten her:

(**)

PS: MEGET VIGTIGT (for mig ihvertfald): Hvis I har været tilmeldt som Friadgangist, ville jeg gerne bede jer om på ny at bekræfte jeres interesse. Send blot en svarmail med teksten "FRI" i Emne/Subject. På forhånd tak.

Åbningstiderne på lageret Skovlytoften 1, 2840 Holte:

I dag: Søndag den 20. oktober: 13:00 til 17:00
Mandag den 21. oktober: LUKKET/ Tirsdag den 22. oktober: LUKKET
Onsdag den 23. oktober: 14:00 til 17:00
Torsdag den 24. oktober: 14:00 til 18:00. OBS! Længere åbent!
Fredag den 25. oktober: 14:00 til 17:00
Lørdag den 26. oktober: LUKKET
Søndag den 27. oktober: 13:00 til 15:00

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP