Prøv at høre: “Han skal elske sin kunst og skal derfor hverken forsømme den eller afbryde dens udøvelse. Han skal fortsætte næsten dagligt, helt til sin alderdom, fordi successen vil afhænge af den lidenskab, han vil udvise for kunsten. Da læretiden er særdeles lang, er det vigtigt at blive ved med at øve sig for hver dag at kunne beherske kunsten på en altid mere fuldent måde.” Værsgo
’.Sådan en formaning ser ud til at være skrevet for vinhandlerfaget og vil sikkert passe ethvert håndværk. I al deres modernitet stammer ordene fra begyndelsen af 1200-tallet, og det er kejser Frederik 2.’s beskrivelse af, hvilke kvaliteter en falkonér skulle være i besiddelse af. Det er vestverdenens første håndbog om falkejagt, skrevet – eller bedre sagt: dikteret – af kejseren selv, der var en ekspert og ivrig “falconiere”.
I dag har vi mennesker generet miljøet i en sådan grad, at der med rette kan såes tvivl om det hensigtsmæssige i at fortsætte med jagt. Med risiko for at være “politically ukorrekt” vil jeg dog sige, at uden at være jæger selv er jeg altid blevet fascineret af det forhold, der etableres mellem det jordbundne menneske og et af luftens og fuglerigets mest vidunderlige væsener: falken.
Kejserens håndbog er så rig på detaljer, betragtninger og praktiske råd, at den kan blive brugt – og jeg mener den stadig bliver brugt – den dag i dag, mere end syvhundrede år efter at den blev skrevet, af falkonérer.
Hvorfor er jeres personlige vinhandler i gang med at læse denne bog ? Er det pga. almindelig beundring eller også for at se, om der eventuelt skulle være nogle vine, der omtales i bogen ? Frederik havde halvtreds falkonérer under sig, og der må have været en del vildt, der blev fanget og spist. Hvad drak man dertil? Den normanniske kejser herskede fra Nordtysklands danske grænse til Sicilien. Mest af tiden tilbragte han med at besøge sine besiddelser og han ankom med et stort menageri: harem, zoologisk have, muslimske bodyguards. Formodentlig drak han og hans hof den vin, som opholdsstedet kunne byde på: Riesling i Tyskland, Verdicchio i Marche (han blev født i Jesi), Primitivo i Apulien, Nero d’Avola på Sicilien. Jeg er blevet fristet til at sammensætte en kasse med netop disse vine, men tænker nu mest på jagtbyttet: fuglevildt, hare, andet hårvildt.
Har man sagt vildt, skal man sige Brunello. Desværre er der indtil nu intet tegn på denne vin i kejserens håndbog: “Kunsten om at jage ved hjælp af fugle”. Hvilket er forståeligt nok, siden Brunello først blev “opdaget” og “døbt” midt i 1850’erne af familien Biondi Santi. Indtil da var Brunello en lokal udgave af Chianti. Udover vildt – både hår- og fugle – er Brunello velegnet til .... alt! Ihvertfald denne 2007 fra Quercecchio. Jeg var i gang med at lave et knaldtilbud på denne vin, men så kiggede jeg på, hvad der rører sig af Brunello-priser på nettet. En kvik tur på vinvinvin.dk gav mig følgende resultat:
2007 Brunello di Montalcino: sammenligningen.
Det ville være tumpet at sammenligne kun på basis af årgangen. Der er blandt kollegaernes vine mange fine Brunello. Det kunne også være, at Quercecchio er den billigste, fordi den er den ..... dårligste. Jeg mener kun, at hvis man ønsker at teste en årgang 2007 til senere nydelse, er 2007 Quercecchio alligevel ikke det tumpeste sted at starte. Om det er kejserens nye klæder eller en kejserværdig Brunello, vil I meget hurtigt finde ud af. Men til 160,- kr. minus 10% ved bestilling fra webshoppen, anbefales forsøget på det varmeste. I hvert fald fra denne side af skærmen ...:
Dér, hvor I med sikkerhed vil kunne smage kejserværdige vine, er i Rabes Have mandag den 4. marts, hvor vi disker op med en del vine i den såkaldte hverdagsklasse:
Der er i skrivende stund plads til 22 deltagere til smagningen og 24 deltagere til aftensmaden:
Udenfor ovenstående tidspunkter: åbent efter nærmere aftale for afhentninger m.m.
< Forrige | Næste > |
---|