Hvis I havde tænkt jer at besøge Toscana i år, kan I snildt vælge Sorbaianos “agriturismo” som base. Gården ligger 350 meter over havets overflade, hvilket garanterer et køligere klima, hvis I rejser i de varmeste sommermåneder – juli og august. De små huse, man kan booke på Sorbaianos hjemmeside, ligger blot en kilometer fra Montecatini in Val di Cecina, hvor der er butikker, apotek, posthus og et livligt landsbyliv. Næste større by er den etruskiske Volterra, femten minutter med bil. En halv times kørsel vil føre jer til San Gimignano. Stranden ligger også tredive minutter fra Sorbaiano, mens det tager en time til Pisa eller Siena og fem kvarter til Firenze. Flere vinvenner har besøgt Sorbaiano og har kun godt at sige om opholdet. Reservationer kan foretages via producentens hjemmeside(*) og jeg kan være behjælpelig med det sproglige.
Det er den del af Toscanas kyst, som strækker sig fra Livorno i nord til Piombino, lige overfor Elba øen, i syd. Rent vinmæssigt er det et slaraffenland med kendte producenter som Sassicaia, Tua Rita, Gajas Ca Marcanda, Le Macchiole, Le Fornacelle, Grattamacco, Ornellaia og mange andre, mindre berømte men lige så leveringsdygtige i gode vinoplevelser. I den nordligste del lidt mere ind i landet finder vi Sorbaiano, hvis vinmarker er plantet på “terra rossa”, rød kobberholdig jord. Det var her, at først etruskerne og senere romerne havde deres kobberminer. Navnet er gået videre over i Husets visitkortvin “Rosso delle Miniere”. Det er en vin fremstillet på 60% sangiovese, 30% cabernet franc og 10% malvasia nera. Jeg præsenter den i to årgange 2004 og 2006. Begge er barriquelagret, 2006eren lidt længere end 2004eren, begge indeholder 14% og det er det, jeg kalder “seriøse vine”. Fyldige og tætte: har brug for iltning og mørt rødt kød.
Fyldig og tæt er også denne 100% sangiovese, der præsenteres i to gode årgange 2007 og 2008. Sangiovese elskere og ditto kendere bliver nok overrasket af farven, som er dyb rubinrød, på grænsen til det mørkerøde. Duften vil også overraske, på den positive måde: fine toner af hindbær og hyben, som lader plads til en sangioveses klassiske kirsebær. Smagen er tør og harmonisk. En god vin kan drikkes til alt og det kan disse to årgange også. Ideel til roastbeef og til mellemlagrede oste.
Maria Grazia, ejeren af Sorbaiano, vil nok skyde mig, når hun ser billedet ovenfor. Nej ikke på grund af den uantageligt lave pris, som jeg sælger hendes vine til, men fordi hun selv er producent af en fremragende olivenolie. Jeg lovede hende at købe noget af den, næste gang vi får vinene fra godset. Den olivenolie, jeg sælger nu, er en 1 liters dunk fra Francesco Travaglinis “Il Tratturello” fra Larino i Molise. Det er en jomfruolie af højeste kvalitet. Ikke så meget fordi den bruges af familien Obama, Washington D.C., men fordi den er, som loven og etiketten siger: “Extra Jomfru Olivenolie af bedste kvalitet, der er udvundet direkte af oliven og udelukkende ved mekanisk proces”. Den lave pris 81,- kr. er udtryk for et ønske fra producenten Francesco Travaglini’s side om at gøre sin olie mere kendt. Det er 40% rabat i forhold til den i forvejen fornuftige pris. Og nej: olien er ikke “ved at blive for gammel”, som en god vinven frygtede. Den er fra den seneste høst november-december 2012 og har en handelsholdbarhed til den 30. april 2014. Smagen? Barack og Michelle Obama siger, at den er fortræffelig. Jeg læser gerne, hvad I mener.
![]() |
Udenfor ovenstående tidspunkter: åbent efter nærmere aftale for afhentninger m.m... Ring: 4585 1978 eller send en mail.
< Forrige | Næste > |
---|