Den nordboer, der ikke har været dér, har som regel et billede af Sicilien som et varmt og tørt land. Rejser man til øen, vil man opleve en frodighed, som man almindeligvis ikke forbinder med de breddegrader. Olivenlunde, vinmarker, citron- og appelsinplantager, kornmark efter kornmark: et af naturens skatkamre, der altid har virket som en magnet for fønikerne, grækerne, romerne, byzantinerne, araberne, normannerne, franskmændene, spaniolerne og ... turisterne.
Notér jer navnet JUDEKA(*), fordi I vil snart høre mere om det. Den nye kælder var knap færdigbygget, da jeg besøgte gården i maj måned i år. Som altid er det menneskene og deres ideer, der fanger. Maurizio og Valentina Nicodemo ved, hvad de vil med deres forholdsvis nye eventyr: økologisk dyrkning, solenergi, rensning af spildevand, lavt udbytte. Alle tre ovenstående vine har ikke set skyggen af en barrique og fremstilles med lavt indhold af sulfitter (**) Nu er det ikke sådan, at et lavt indhold af sulfitter er ensbetydende med, at vinen smager godt, men det er et stærkt fingerpeg i den rigtige retning. Jeg spurgte om navnet havde noget med..... jyder eller jøder at gøre. Hverken af delene: det er en dialekt form for Iudica, som var en gammel arabisk administrativ inddeling (“zotica”) af Sicilien. I nabolaget finder vi Castel Iudica. Vi talte også om, at øen næppe har været bedre administreret end under araberneog deres efterfølgere, normannerne, men det er en anden - omend interessant – snak. Vinene vil blive præsenteret ved vores efterårsmagning den 28. august i Forum. Vil I ikke vente så længe, så benyt jer af det pænt rabatterede introduktionstilbud:
Forlader man kystbyen Catania, som har noget internationalt over sig, og kører mod vest, kommer man meget snart ind i et landskab, hvor bratte nøgne klippeformationer danner krans til brede langstrakte dyrkede arealer. På det yderste punkt vestpå i Catania provinsen ligger Caltagirone. Byen er berømt - helt tilbage fra grækertiden – for sin keramik. Selve navnet betyder, på arabisk, “Vasens Borg”. Men det er de færreste, der forbinder byens omegn med kendte vine. Og dog: her er “the home of” druerne frappato og nero d’Avola: de giver, hver især, vine af samme navn og forenet giver de os én af Siciliens ældste vintyper og til dato eneste DOCG-vin:
![]() |
Navnet CERASUOLO henviser til farven, som kan være alt fra kirsebærrød til dyb violetrød. Det skal således ikke forveksles med Cerasuolo fra Abruzzerne: dér indikerer navnet, at vinen er en mørkere lyserød variant af den røde Montepulciano. Forvirrende? Næ, ikke når man ved det. Cerasuolo di Vittoria fremstilles af de blå druer nero d’Avola (50% til 70%) og frappato (30% til 50%).
Vinen kan kun fremstilles og aftappes i nogle af kommunerne i provinserne Ragusa (hvor selve byen Vittoria ligger), Caltanissetta og netop Catania. Byen Vittoria blev grundlagt i 1607, da enkegrevinde Vittoria Colonna Henriquez lokkede de første bosættere til ved at forære dem tre hektar jord mod at de dyrkede et tilsvarende areal som vinmark. Området var nemlig kendt for kvaliteten af sin vin allerede i antikken. Dengang var Vittorias navn Kamarina, en græsk koloni. Vinene derfra blev vidt eksporteret så langt væk som til Malta og Pompei. Man har fundet salgsdokumenter dateret trehundrede år før vor tidsregning, og anfora præget med navnet på distriktet. Og vinen? Hvordan smager de moderne Cerasuolo di Vittoria så?
Forestil jer en god nebbiolo, med mere farve og mere “kød” i smagen. Lidt blidere tanniner men noget af den samme tiltalende mineralske karakter. En vin til seriøse retter af rødt kød, lagrede oste og slow nydelse. Et godt bekendtskab: personlig smagsprofil og personlig vinkarakter. Serveres ved de klassiske atten grader. Kan nydes ung men har også god holdbarhed, seks til otte år. Pris: 145,- kr.
![]() |
Første gang man hører – eller bedre sagt: læser – om frappato, er det i 1760. Man er uenig om det skulle være en indfødt drue eller en import fra Spanien. Navnet (frappare = at bryde, at knække, at smadre) henviser til de sprækker, der danner sig på de enkelte druer. Klaserne er meget kompakte og de tætsiddende druer presser hinanden, når de vokser: trykket får nogle enkelte druer til at “knække”.
Når den fremstilles alene, har Frappato en dejlig kirsebærrød farve, masser af frugt i duften og nuancer af krydderier i den tørre smag. Fyldig og intens, delikat og frisk med god balance. Kan tåle en moderat lagring: indenfor fem-seks år fra vinhøsten. Farligt bekendtskab: hvis I kommer til at synes om frappato, vil der gå lang tid, før I vil gide drikke andre vine end den! I visse bøger beskrives vinen som “let og frugtig”: det med det lette skal tages med et gran salt. Det refererer sikkert til alkoholstyrken, som i vores eksemplar “kun” er 12,5%, men Frappato er lige så fyldig som for eksempel en ung Barbera d’Asti, en Rosso Piceno eller en god ung Chianti Classico. Pris 139,-
![]() |
Måske en af de mest kendte sicilianske druer. Den dyrkes over hele øen og findes i en snes DOC vine fra øst til vest. Alle er dog enige i, at det er på sydøst Sicilien, at nero d’Avola giver de bedste resultater. Selve navnet stammer fra kommunen Avola i Siracusa provinsen. Allerede i 1800-tallet blev vinen eksporteret som “vino da taglio”, blandingsvin, for at give farve og alkohol til fransk vin. I Italien dog, er den kun blevet kendt i de senere år. Den har opnået bred popularitet takket være sin fylde og runde karakter. Farven er rubinrød og skifter noget med alderen: fra funklende mørke nuancer til afdæmpet granatrød. Nero d’Avola er i og for sig ikke en gemmevin, men de bedste eksemplarer kan holde sig i form op til ti år fra vinhøsten. Den 2010, som jeg præsenterer nu, spås et godt liv frem til 2015-16. Den byder på en harmonisk bouquet af frugt og krydderier både i duften og i smagen: jeg tænkte straks på morbær og brombær. Tør og uden skarpheder er den den perfekte allrounder af klasse, der vil klæde både hverdagsretter og de mere “komplicerede” kødretter, herunder grillretter. Serveres gerne kølig 16-18 grader. Pris: 139,-
Udenfor ovenstående tidspunkter: åbent efter nærmere aftale for afhentninger m.m... Ring: 4585 1978 eller send en mail.
< Forrige | Næste > |
---|