![]() |
“Det lyder ikke godt på dansk.”
“Hvad?”spurgte producenten.
“Navnet: Ormeasco. Det har noget med “orm”at gøre og Pornassio, ja, noget med “porno”.
“Nå, Merolli: jeg kan ikke gøre noget ved det: jeg ved ikke noget om det frække i Pornassio, men det er en betydningsfuld, gammel landsby, hvis borg dominerer den gamle saltvej, fra Ligurien til Piemonte. Den har altid heddet Pornassio og har endda sin egen DOC: Ormeasco di Pornassio eller Pornassio slet og ret. Vinen har sit navn fra landsbyen Ormea, i nabolaget: det er en type dolcetto, som dog kun dyrkes her i Vestligurien.”
“Og så er den pebret (“pepato” på italiensk).
“Smagen?...” spurgte producenten, som ikke var sikker på, at han rigtig forstod, hvad jeg mente.
“Nej, prisen, gode Dolcetto kan man købe langt billigere....”
“Åh prisen, ja, jeg kan give dig navnene på de første ti kollegaer, der producerer gode dolcetto ved Alba, men vi er i Liguria: en anden luft, en anden sol, en anden jord; og det koster mere at producere vin i Liguria: stejle bakker, små produktioner, hårdt håndarbejde - det hele.”
“Ja, og så er der turisterne fra Riviera, der med glæde drikker alle de gode lokale vine: alle vine smager godt, når man sidder ved en strandrestaurant og nyder en spaghetti alle vongole eller en fritto misto. Det er derfor, at jeg har svært med at finde liguriske vine, der giver god valuta for pengene. Ikke noget problem med at finde gode vine, lige som dine, men prisen er en dræber.”
Producenten trak på skuldrene og løftede håndfladerne mod himlen, som vi italienere gør, når vi skal sige: “Hvad kan jeg gøre ved det? Jeg kan intet gøre ved det.”
“OK: nu er jeg rigtig fascineret af dine vines “ulidelige lethed”: det er som selv være dér, når man har dem i glasset. Så vi gør det: jeg mangler vin fra Liguria i mit sortiment. Nu har jeg fundet dine, der unægtelig smager godt, men jeg køber kun et meget lille parti og ser, hvad mine kunder mener. Jeg vender kun tilbage, hvis jeg kan sælge dem. Ellers drikker jeg dem selv og vi lader de stejle bakker og det hårde håndarbejde passe sig selv”.
Som sagt så gjort. Nu er der på lager tredive sæt vine: to røde og to hvide. Det er de vine, der kendetegner Liguria eller bedre sagt regionens Riviera di Ponente, Vestkysten. Østkysten, Riviera di Levante, er den del “til højre” for hovedstaden Genova, når I kigger på Italiens landkort.
En rigtig charmør. Der er lovet sommervejr hele næste uge: nyd denne vin kølig til simpelthen alt! Fra vitello tonnato til fiskesuppe. Solo, ved en temperatur på 16-17 grader og glem verden!
Hvis vinen skulle resumeres med ét ord, ville jeg vælge “harmoni”. Perfekt i al sin lysende enkelthed. Velegnet til alt, rødt såvel som hvidt kød: obligatorisk til fjerkræ og ideel til kyllingebryst med peberfrugter og champignon. Rossese fremstilles af druen af samme navn. Paven Paolo III og Napoleon var ret glade for denne vin, så I er ikke i helt dårligt selskab. Denne 2011 vil kunne gemems til 2015-16, men jeg kan bedre lide den nu.
Vestliguriens signaturdrue og hvidvin. Tør, med dejligt krydderi og en rund blid finish. Hænger godt sammen og varer længe i munden. Oplagt til fiskeretter og gerne solo.
Tør, sprød, tiltalende: indbegrebet af sommervin men har “nerve” nok til at klare charcuteri og grillet fisk.
Vinene sælges p.t. kun som prøvekasse (én flaske af hver) til den rabatterede pris af 455,- kr. Hvis I er nysgerrige efter vine fra Liguria, hvis I har besøgt regionen og gerne vil genopleve Riviera’ens stemmning, er disse vine den oplagte rejsefører. Jeg har valgt dem, fordi de smager godt og må så leve med, at de grangiveligt koster en tyve-femogtyve kroner mere end tilsvarende vine fra andre større områder med nemmere produktionsforhold.
Til gengæld har jeg også fundet to vine, hvor valuta for pengene er i top. Især den mindre kendte DOC Orcia, er værd at holde øje med. Det er naturligvis ikke store vine, men de har gjort indtryk på mig: vellavet, meget balancerede i alle deres komponenter: “sund” og vedvarende smag uden skønhedsfejl eller tegn på masseproduktion, selvom vinene kommer fra et mindre kooperativ. Orcia er et DOC-område, der kiler sig midt imellem Montalcino og Vino Nobile. Mange af jer har sikkert kørt igennem det, under jeres ferie i Toscana: det er det ikoniske Toscana, som er blevet afbildet og har inspireret malere og fotografer med sine åbne, blide bakker, cypresser og gamle gårde. Perler som arkitektbyerne Pienza og Bagno Vigoni ligger i Val d’Orcia. Lidt uden for alfarvej: måske et distrikt, som ikke gør et stort væsen af sig rent vinmæssigt men hold øje med det. Sangiovese druen har det godt i Orcia og kvaliteten er ikke til at tage fejl af.
ORCIA 2009 DOC 65,- kr. CHIANTI 2011 DOCG 55,-kr.
Allerede knap en uge efter udsendelsen er der indløbet nogle genbestillinger. Det er altid et godt tegn: de vinvenner, der har smagt på vinene, taler varmt om Gavius (70% barbera + 30% pinot nero), Barbera La Braja og selve bannerføreren Rubino di Cantavenna. Anbefales til alle, der holder af gode Piemonte-vine.
Udenfor ovenstående tidspunkter: åbent efter nærmere aftale for afhentninger m.m... Ring: 4585 1978 eller send en mail.
< Forrige | Næste > |
---|