![]() |
Sidst vi har haft Ciró fra Francesco Siciliani var det i vinens årgang 2009. Francesco Siciliani er ved at sælge det hele og måske er denne årgang 2011 den sidste, der vil komme fra den smukke gamle gård, et tidligere munkekloster fra 1600-tallet, oppe i landsbyen Ciró. Og hvordan smager den så, denne 2011?
Ingen diskussion, ingen tvivl: vinen i glasset og værsgo’ og nyd! En brilliant og lidt dæmpet granatfarve, som vi kender den fra de gode nebbiolo. Smagen er tør, mild og karakterfuld. Vinen vokser i glasset, den folder sig ud og antager fylde og finesse, mens smagen varer mere og mere ved. Et rigtigt godt glas vin. Ikke et sekunds tvivl om, at det er en italiener vi har i glasset, men jeg tør vædde på, at hvis I serverer vinen uden at fortælle, hvor den kommer fra, vil der være nogen, der vil nævne “nebbiolo”! Slægtskabet i farven går over til noget af smagen og giver os det, jeg vil kalde for “en komplet vin”. Nydes nu og frem til 2015-2016.
For dem af jer, der ikke kender Ciró, vil jeg nævne, at det er en af antikkens mest berømte vine, der er kommet næsten uændret til vore borde. De første græske kolonister, der landede på Calabrias kyst syv hundrede år f.Kr., blev så imponeret over landets frodighed, at de kaldte det “Enotria”, Vinlandet. Grækerne tog nogle af deres druer med: greco bianco, mantonico, moscato og gaglioppo. Netop gaglioppo er druen, som Ciró fremstilles af. Dengang blev vinen kendt som “Krimisa” eller “Kremissa”, af byen af samme navn. For at give en idé om, hvor populær vinen var og om produktionsforholdene: ved byen har man fundet rester af en “vindukt”. Lange rør af brændt ler, for at få vinen hurtigere frem til de ventende skibe. Kremissa er den moderne Crotone og landsbyen Ciró ligger i dens provins. Fra Kremissa kom også antikkens mest vindende atlet: Milon fra Crotone, der i årene 540 til 510 vandt de olympiske lege i brydning hele seks gange. Han tog vinen fra sin hjemstavn med til Grækenland og man ved ikke, om det skyldes vinen, at han vandt så meget, men det er sikkert, at hans sejre gjorde vinen fra Ciró berømt i hele den antikke verden.
Cirós gode ry varede helt frem til slutningen af attenhundrede tallet, da vinlusen hærgede Europa og satte et stop for stort set hele produktionen. Det er først omkring 1960, at området oplever en renæssance, og vinen bliver DOC i 1969. “Classico” området omfatter vinmarkerne i kommunene Ciró og Ciró Marina. Det er tilladt at bruge en 5% greco bianco og/eller trebbiano bianco i fremstillingen af Ciró, men de fleste producenter holder sig til 100% gaglioppo. Rent prismæssigt er vi i “Ja tak”-klassen: meget fornuftigt prisniveau: i forholdet mellem pris (75,- kr.) og kvalitet, er det kvaliteten, der vinder. Tidligere har jeg konstateret, at nogle af vinvennerne var vilde med Ciró, mens andre ikke brød sig om den: jeg er overbevist om, at denne årgang 2011 vil samle alle under symbolet “synes godt om”.
Med sine elegante og godt integrerede 13,5% er denne Ciró velegnet til....alt. Her sætter jeg stop for min mangeårige tradition med at anbefale hvilke retter en vin passer til. Jeg har efterhånden gjort mig den overbevisning, at en god vin passer til alt.
Jeg ved godt, at der er en lang stribe af eksperter, der lever af at anbefale de helt rigtige kombinationer, og det er også rigtigt, at der findes visse ægteskaber mellem mad og vin, som er blåstemplet af regionale traditioner: Barolo til hvide trøfler, Pelaverga til Bagna Cauda, Vermentino til trenette con pesto, Lambrusco til cornflakes og vi kunne fortsætte hele vejen til sardisk Cannonau til helstegt pattegris. Men det er netop glorværdige og himmerigssmagende lokale traditioner, som skal holdes i hævd og opleves på stedet eller i gourmet-gengivelser i privaten eller på restaurant. Vores vinhverdag burde præges af forsøg, udforskning, opfindsomhed, kreativitet: den vin I bedst kan li’ til den mad I bedst kan li’ (bare I køber den hos mig) må være toppen af kombinationerne. Basta.
Udenfor ovenstående tidspunkter: åbent efter nærmere aftale for afhentninger m.m... Ring: 4585 1978 eller send en mail.
< Forrige | Næste > |
---|