Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

04.08.2013 Toskanernes Toscana

OBS fra den 5. august: NYE ÅBNINGSTIDER.

Se venligst nederst i mailen.

Kære Vinvenner

Der er flere, der har spurgt, hvad det er for en rød klump på billedet på Ciró- mailen den 24. juli (*). Det er såmænd en "'nduja", den klassiske "salami" fra Calabria.

NAVNET

"Nduja" er en dialekt af det franske "andouille". Gastronomisk velorienterede vinvenner vil vide, at forskellige steder i Frankrig fremstilles der en pølse, hvis ingredienser er indvoldene fra svinet blandet sammen med aromatiske urter og/eller grøntsager. Det er som regel en pølsetype, der skal spises hurtigt, kogt, stegt eller rå højst et par uger efter sin produktion. I sin natur stammer "andouille" fra latinsk "inductilis", som betyder "noget, der føres ind", "noget, der kan stoppes ind".

Hvis I får sjofle associationer, er I ikke alene om det: den calabresiske dialekt er spækket med hentydninger, henvisninger og synonymer, alle baseret på formen og virkninger af nationalpølsen. Det mest uskyldige udtryk er det, der beskriver en kvinde, som er flot, “hot” og viljestærk som netop en "'nduja". I Marche-regionen findes også en variant af "'nduja", som hedder "annoia".

INGREDIENSER

Til den calabresiske "'nduja" anvendes det grisefedt, der stammer fra boven, hovedet og dyrets andre "ureelle" parter. Fedtet bliver hakket sammen med rigelig chili, ca. 300 gr. pr. kilo fedt og fyldt i blindtarmen. Et andet navn for "'nduja" er nemlig "orba" (dvs. blind).

"'Nduja" har traditionelt været meget vigtigt som "leverandør" af animalsk protein til en diæt, der hovedsageligt var vegetarisk: grøntsager, tomater, peberfrugt, bønner.

I dag spises den rå, på brød, ristet, eller som smaggivende ingrediens til en pastasauce som for eksempel en sommerspaghetti. Min opskrift kan forlanges ved at sende mig en svarmail med teksten “GED” i Emne/subject. Til retten plejer jeg at drikke en let hvid og gerne en frizzante. Jeg – som p.t. er græsenkemand – havde en flaske økologisk Prosecco Villa Doral i køleskabet. Patentproppen gjorde det muligt at “tappe flasken” for halvandet glas over tre døgn uden at vinen tabte noget af sin vederkvægende friskhed.(***)

Foretrækker I rødvin, er Toscana prima leverandør af sangiovese-baserede druer, der kan serveres kælderkolde (14-17 grader) til krydrede, rustikke og stærke retter.

TOSKANERNES TOSCANA

For at give smag for sagn, har jeg samlet en Toscana-kasse: 9 røde vine, som jeg varmt vil anbefale til de vinvenner, der leder efter smag, karakter og pålidelighed i klassen “bedre hverdagsvine”. Det er (noget af) det, toskanerne drikker i Toscana. Vinene kan naturligvis bestilles hver for sig eller som prøvekasse til en rabatteret prøvepris på 600,- kr..

VINSMAGNING den 28. AUGUST

GRATIS FRAGT

Nu da I er kommet tilbage fra ferie og kigger på alle de mails, jeg har sendt, mens I var væk; Skulle I få lyst til at smage nogle af de mange nyheder, giver jeg gratis fragt ved bestilling af mindst tolv flasker fra mails’ene fra den 30. juni (Rosso di Montalcino 2011) til dagens mail. Meningen er, at I sammensætter mindst tolv forskellige flasker, eller lidt af en blandet kasse, der fører Jer ajour med de mange nye vine.

“Naturligsvis” er der nogen, der først er kommet hjem fra ferie i går og spørger, om man kan vente et par dage, så man har tid til at pakke ud, gennemgå posten, se alle mails og trække vejret. Med mit sædvanlige og føjelige sind siger jeg OK og derfor: gælder tilbuddet til og med søndag den 11. august. “Enjoy!”

Ciao, Carlo

(**) Til det formål er Pollas Taggiasca-oliven suveræne: de er uden sten og den olie, de ligger i, er noget af den bedste liguriske extra vergine:
http://shop.carlomerolli.dk/produkter/18-olie-eddike-gavekarton-boeger-vinkort-proptraekkere-vintasker/1640-oliven-udstenede-taggiasca-oleificio-polla/

ÅBNINGSTIDERNE: på lageret Skovlytoften 1, 2840 Holte:
OBS fra den 5. august: NYE ÅBNINGSTIDER.

I DAG: Søndag den 4. august: 13:00 til 15:00
Mandag den 5. august: LUKKET
Tirsdag den 6. august: LUKKET
Onsdag den 7. august: 14:00 til 17:00
Torsdag den 8. august: 14:00 til 18:00
Fredag den 9. august : 14:00 til 17:00
Lørdag den 10. august: LUKKET
Søndag den 11. august: 13:00 til 15:00

Udenfor ovenstående tidspunkter: åbent efter nærmere aftale for afhentninger m.m... Ring: 4585 1978 eller send en mail

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP