Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

08.09.2013 Laks

Kære Vinvenner

Nu er det ikke sådan, at alt var bedst i de gamle dage, men hvis man sagde “laks” for fyrre år siden, så var det næste ord: Bornholm. Prima laks kunne man bestille fra øen, rå, gravad eller røget. Hele sider og fragten var som regel dyrere end selve fisken. Vildlaks, vel at mærke. I dag er næsten al laks i handel af norsk opdræt, skotsk, hvis man er heldig. Men smagen? Det er ikke meget man kan forlange af havets burhøns. Nogle producenter bedyrer, at fiskene er af økologisk opdræt, andre at der ikke bruges for meget antibiotika og næsten ingen farvestoffer i foderet og det skal nok passe det hele: men smagen af vildlaksen? Synet af det sarte lyserøde kød? En saga blot.

Derfor er det laksebøffer, der optræder på billedet ovenfor ved siden af den anden ingrediens til “spaghetti med laks og aubergine”. En ret, der genialt matcher laksens fedme med auberginens letbitre karakter. En nem ret ovenikøbet og “di sicuro effetto”. Til denne ret har jeg brugt “maccheroni” (korte rillede rør).

I ved alt om hvordan man håndterer pastaen, så vi springer over til selve retten. Der er en tredje “fremmed” ingrediens, som binder det hele godt sammen: kokosmælk. Den kan fås hos irma og i stort set alle supermarkeder og butikker, der fører fødevarer “af anden etnisk herkomst end dansk”.

Mine venner I Rom ville nægte at kendes ved mig, hvis de vidste, at jeg bruger kokosmælk i spaghetti, men sådan er det: spaghetti uden grænser.

INGREDIENSER

Til tre personer (eller to sultne)
1 laksebøf
1 aubergine
friskhakket persille
1 dåse kokosmælk
210-250 gram Maccheroni
1 spsk. (Colmans) sennepspulver
salt
peber

UREELLE RESTER

På billedet ovenfor ser I laksebøffer. Til retten kan I lige så godt bruge de ureelle rester fra halen. Nogle fiskehandlere sælger dem i små foljebakker: 2 bakker er tilstrækkelig. Tre hvis I vil give retten mere laksesmag.

Skær laksen i små stykker lige så store som maccheroni’erne. Dæk stykkerne med saft af en lime eller en citron og stil til side, gerne på køl.

RÅSTEGTE

Start med at skære auberginen i halve centimeter tynde skiver på langs. Skær herefter skiverne i lige stykker, der er så lige så store som maccheroni’erne. Varm en stor teflon pande. Når panden er meget varm, anret auberginestykkerne på panden, så de ikke overlapper hinanden. Når I ser, at auberginerne er ved at blive brune på den ene side, vend dem og tag dem fra panden, når de er brune på begge sider. Under processen hældes meget lidt lidt olie i panden, salt og peber. Resultatet skal være: stegte men ikke tørre som papir.

SENNEP

Når maccheroni er klar, si dem godt og hæld dem straks på panden sammen med laksen, indholdet af kokosmælkens dåse og sennepspulver. Rør det hele rask og hurtigt: pastaens varme skal nå at blande alle ingredienserne sammen. Drys med friskhakket persille og buon appetito! Sennep: jeg bruger Colmans i de karakteristiske gule dåser, men andre mærker kan bruges med samme effekt. Har man tid, kan man også købe sennepskorn og male sit eget pulver.

VINEN DERTIL

En ikke alt for tung men saftig hvid eller ditto rosé. Til retten blev ovenstående to vine prøvesmagt:

men som altid: “den vin I bedst kan li’ til den mad I best kan li’”.

Ciao, Carlo

PS:

En mand, som havde fået os anbefalet af én af jer, ringede for at spørge, om vi udsteder gavekort: “Hvis vi får penge for det, ja.” http://shop.carlomerolli.dk/produkter/42-gavekort/

(En tak for anbefaling ud til cyberspace: det er forbløffende sjældent, at folk siger, hvem den anbefalende er eller husker vedkommendes navn)

PPS:

Gruppekøb 3 er “gået igennem”. Levering påbegyndes mandag og tirsdag. Afhentning fra i dag, søndag og igen fra onsdag den 11. ds.

ÅBNINGSTIDERNE: på lageret Skovlytoften 1, 2840 Holte:

Søndag den 8. september: 13:00 til 15:00. Hvis godt vejr: Vinsmagning i gården.

Mandag den 9. september: LUKKET
Tirsdag den 10. september: LUKKET
Onsdag den 11. september: 14:00 til 17:00
Torsdag den 12. september: 14:00 til 18:00 OBS længere åbent!!
Fredag den 13. september: 14:00 til 17:00
Lørdag den 14. september: LUKKET
Søndag den 15. september: 13:00 til 15:00

Udenfor ovenstående tidspunkter: åbent efter nærmere aftale for afhentninger m.m... Ring: 4585 1978 eller send en mail

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP