Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

16.03.2014 Ippoglosso og en siciliansk kasse

Kære Vinvenner

Jeg troede, at det var en eller anden fantasifuld italiensk havbiolog eller lærd professor, der på et tidspunkt skulle oversætte "Helleflynder" til italiensk og fandt på det lidt appetitlige navn "Ippoglosso". Men nej: det var selveste den svenske videnskabsmand Lynnæus: han må have haft sit hyr, men også lidt sjovt med at finde latinske navne til alt levende, så videnskabsmænd i hele verden kunne kommunikere på et fælles sprog. Indtil da var tingene noget mere kompliceret: hvert land havde sit navn og forvekslingerne var oplagte. Ikke sådan at hvis man sagde "krabbe" det ene sted, forstod man "ål" det andet sted, men netop angående fladfisk familien, som helleflynderen hører til, var forvirringen stor.

Indtil den dag, da Lynnæus, formodentlig efter indtagelse af et par "helan" og "halvan", kunne se en hestetunge i fiskens form og kaldte den Hyppoglossus Hyppoglossus, hvilket er græsk for netop hest og tunge. I går fandt jeg en filet af den grønlandske helleflynder hos min lokale fiskehandler og, ja, med lidt fantasi kan man se, at filettens aflange form kan ligne noget, der måske ligner en hestetunge.

Helleflynderen er en fed fisk, der har masser af smag i sig selv. Tilberedelsen hører til de nemme. Nu hvor de første forårsløg findes i butikkerne, prøv denne her: hak følgende ingredienser groft sammen og kom dem i en skål: to tomater, tre-fire forårsløg, basilikum, timian, persille, chili, saft af en citron og et par kapers. Dæk til med olio di oliva extra vergine og lad det hele hvile for cirka én time. Kom helleflynderen i et ovnfast fad, hæld indholdet af skålen over og under fisken og sæt i en forvarmet ovn. Efter et kvarter, tyve minutter skulle I gerne have en velsmagende ret, som er endnu et møde mellem ingredienser fra det kolde nord og det varme syd. Og hvad skal man drikke hertil?

Det kommer lidt an på, hvor megen chili og hvor mange kapers I har brugt. Ippoglosso kan tåle meget: en let rødvin med lav garvesyre for eksempel, en Nero d'Avola eller en Valdadige Rosso med sine kun 12%: begge gerne serveret kølige. Blandt de hvide ville jeg vælge en tør, mellemrobust og aromatisk norditaliener, som for eksempel en Moscato Giallo.

SICILIANSK KASSE

For alle jer, der ikke er så meget til fisk, fortsætter Forårsrengøring med en siciliansk kasse, som kan bestilles her: alm. pris 1.358,- rabat 508,- Pris: 850,-. Først til møllen er en selvfølge....

Ciao, Carlo

Åbningstider på lageret Skovlytoften 1 i 2840 HOLTE:

IDAG: søndag den 16. marts: 13:00 til 15:00
mandag den 17. &tirsdag den 18. marts: LUKKET
onsdag den 19. marts: 14:00 til 17:00
torsdag den 20. marts: 14:00 til 18:00
fredag den 21. marts: 14:00 til 17:00
lørdag den 22. marts: LUKKET
søndag den 23. marts: 13:00 til 15:00

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP