Engang når min fremragende IT guru (hej Raw!) tager sig sammen og finder tiden til det, så åbner vi den længe lovede "Bastflaskens Virtuelle Museum". Jeg har samlet en del materiale og spurgt vinvennerne om at indsende, hvad de havde af private optagelser, der har med denne hersens beholder at gøre. Bastflasken hører en svunden tid til. Og dog og dog: i går så jeg en bastflaske i mit lokale Superbest.
Fruen, min, bemærkede: "Nå, er der nogen, der går dig i bedene, hvad....." "Næppe: vinproducenten Ruffino kan man ikke beskylde for at gå nogen i bedene, når det gælder bastflasken. Firmaet blev grundalgt i 1877 af brødrene Ilario og Leopoldo Ruffino og står, om nogen, som ikon for bastflasken i hele verden." Den udgave, jeg så på hylderne, var en én-liters Chianti og jeg ender nok med at købe den: det var nemlig en "halv bast", hvor basten ikke er bastblade men en (bast)snor viklet omkring flaskens mave. Måske et forsøg på at reproducerede de (nu bliver det teknisk) "helbaste", ligesom dem man kan se for eksempel i Domenico Ghirlandaios frescomaleri i Santa Maria Novella kirken i Firenze: "Scener fra Jomfru Marias og Johannes Døberens liv": en tjenestepige kommer ind i spisesalen holdende på to bastflasker. Maleriet er fra omkring 1485 og på det tidspunkt havde bastflasken været i brug i over trehundrede år.
Mange af vore ældre vinvenner husker Ruffinos bastflasker som standardinventar i halvtredsernes trattoriaer og som lysestager. Jeg tror ikke jeg fornærmer nogen, hvis jeg siger, at jeg har smagt masser af gode af Ruffinos vine, Riserva Ducale, den med den gyldne etiket fx eller deres altid liflige Rosatello, men også nogle af de fæleste og rærligste røde ud af deres ellers uskyldige bastomvundne beholder. Vi overlevede. Idag forener Ruffinos valg af den nye halvbast måske et ønske om at fortsætte deres glorværdige basttradition med frygten for at blive identificeret med en beholder, hvis indhold ikke var helt pletfri.
Sådan en frygt og forbehold har hverken Pietro Majnoni eller jeg. Billedet ovenfor viser "vore aner" og den Chianti Riserva 2011, der er på lager lige nu, er "en seriøs vin i en munter emballage". Citatet er fra.... Carlo Merolli og jeg kan garantere, at denne Riserva er helt i pagt med hvad Samuel Pepys og hans omgangskreds skrev om Chianti i 1700-tallet: "...red and white Florence wines are very good stomach wines... the red is something binding." Bemærk: "very good stomach wines": vine der bekommer en. I vil opleve det samme med Pietro Majnonis økologiske Chianti-vine. Eller måske vil I ende med at blive musikalske og have det som komponisten Giuseppe Verdi, der som hans kone skrev: "Verdi har det strålende: han spiser, går sig nogle ture, sover og drikker Chianti, intet andet end Chianti og Chianti. Længe leve Chianti så, siden det gør ham så godt!" Konen må have haft tydelige grunde til at skrive sådan.........
I kan vælte jer i Chianti på bast p.t. Så det være den "almindelige" Superiore:
eller den efterhånden traditionelle Julebast©. I år har Pietro leveret en Riserva 2011:
Superiore, når vi taler om vin, betyder tre ting: lavere udbytte, højere alkoholstyrke (end tilsvarende ikke-superiore vine) og en længere lagring, som regel seks måneder. Alt dette er meget fint men det er ikke nok, hvis producenten ikke er en dygtig og samvittighedsfuld håndværker. Det er - dygtig og samvittighedsfuld - Pietro Majnoni.
Pietros vine vil jeg skænke den 15. november fra 11.00 til 16.00 på planteskolen Garden Shop, Hørsholm Kongevej 35 i 2970 Hørsholm. Det er et gratis arrangement, som afholdes af Garden Shop og de har sagt OK til, at jeg inviterede vinvennerne: hermed gjort. Der vil naturligvis også være andre vine, typisk Amarone, Ripasso, Barolo plus et par overraskelser.
Det er lykkedes mig at få fingrene i et lille parti af Brunello di Montalcino 2009 "Pietroso" og af husets Rosso di Montalcino 2012. Pietroso 2009 har lige modtaget toprating, tre røde glas i Gambero Rosso guide og der er rift om vinen.
Fordi jeg købte årgang 2005 engang, da der ikke var rift om den, siger Pietroso nu tak for sidst og har tildelt mig et antal flasker, som jeg kan samle forudbestillinger for. Den almindelige pris vil være 295,- og forudbestillingsprisen 230,- måske lidt mindre.
Send blot en svarmail med teksten "PETER" i Emne/Subject, hvis I ønsker at modtage et tilbud til forudbestillingspris.
Man har lavet vin hos Pietroso siden midten af 1400-tallet. Brunello må ifg. loven ikke sælges på andet end bordeauxflasker indeholdende max. 5 liter vin og som lukkes med korkprop. Denne 2009 Brunello smager så godt, at jeg ikke ville tøve med at hælde den på bast og drikke den litervis:
![]() |
< Forrige | Næste > |
---|