Speditøren har lovet, at både Brunello'en Pietroso og Bolgheri Maronea er på lageret idag, onsdag den 19. november. Jeg vil straks påbegynde forsendelsen til distant friends i det centrifugale Danmark, aka provinsen.
Apropos det: alle de italienske venner og bekendte, der besøger Danmark om sommeren, fortæller mere entusiastisk om for eksempel de fynske alper, Tåsinge, marsklandet og Skagen end om København. Hovedstaden bliver naturligvis også rost for sin "vivibilitá": parkerne, cykelstierne, cafélivet, men især i de seneste år er det hyppigere med bemærkninger om en vis standardisering af butikslivet, en vis aura af dejá-vu metropol. Tiderne skifter og det med at være "a remote corner", en udkant, genvinder sin berettigelse og sin charme.
Nebbiolo 2013 og Schiavenzas vine er også på lager. Vi mangler kun Barolo Tabui, som er lovet ultimo uge 48 medio uge 49.
Alle, der har bestilt til afhentning, er velkomne til at komme forbi og hjælpe mig med at gøre plads på lageret. Plads er som regel ikke noget problem, men her op til Jul har vi brug for lidt ekstra plads til at pakke osv.
I weekenden udløber også fristen for at bestille Cascina Cuccos enkeltmark Cerrati og Vigna Cucco, begge 2010.(*) Flere har spurgt om holdbarheden af 2010.
Det er altid et svært spørgsmål at besvare. Vin er én af de få fødevarer, hvor det kun er produktionsdatoen, der angives. Ville det være praktisk med en "Smager bedst inden....."? Formodentlig ja. I hvertfald for komsumvinene, hvis ikke andet så som fingerpeg. Sagen er dog, at vi allesammen er forskelligt skruet sammen og det, som er en gammel vin for nogen, er en lige moden nok vin for andre. Der er nogle af jer, der er garvesyreresistente og ikke kan få vinene unge nok (hej Carlo!), mens der er andre, der vælter sig i nekrofile vinseancer. Derfor kan svaret kun være et "educated guess".
Lad os se: de første ti år er der ikke noget problem (2010-2020). Yderligere fem-otte år under optimale opbevaringsforhold er også sandsynligt men uden 100% garanti (2020-2025/2028). Vigna Cucco vil formodentligt være den mest egnede til henlæggelse, mens Cerrati plejer at være mildere og hurtigere parat. Tidligere erfaringer med Vigna Cucco 1999 og 2000 bekræfter denne mulighed, og gode årgange som 2004 og 2006 viser både god form og god "life expectancy", både i Cerrati og Vigna Cucco.
Jeg skrev "optimale opbevaringsforhold". Om det kan der skrives lange afhandlinger. Det ideelle ville være et sted med en konstant temperatur på 12-16 grader. Højere temperaturer, helt op til 20 grader faktisk, kan være OK, sålænge de er konstante. Det værste I ville opleve er, at livstiden afkortes med et år eller to.
Vi skal også huske, at idag fremstilles de fleste Barolo på en anden måde: man sigter mere på hurtigere nydelse end på holdbarhed. Der er en håndfuld anerkendte producenter, der kan garantere længere flaskeliv (Conterno Giacomo, Giacosa Bruno, Mascarello Mauro, Brovia, Conterno Aldo blot for at nævne nogle), men så er vi også i en hel anden prisklasse. Generelt kan man også sige, at Barolo fra Serralunga, Monforte og Castiglione Falletto er mere egnede til henlæggelse, mens Barolo fra La Morra og Verduno byder på en hurtigere modning, med Barolo fra Barolo sådan midt imellem. Men pas på: det er kun en tommelfingerregel og der er godt med undtagelser.
Hvor placerer jeg fru Mauras Barolo i denne sammenhæng? Har lige idag stillet spørgsmålet til familien Schiavenza: jeg venter på et svar og det bliver interessant at læse, hvad de selv mener. Det er traditionelt fremstillede vine, som altid har vist deres værd. Både i vanskelige årgange som 2003 og i topårgangene som 2004, 2006, 2008 og nu 2010. Barolo-elskere kender deres besøgstid og Schiavenza er altid blandt de første til at løbe tør for gode flasker. Lige nu for eksempel har de kun 2010 Prapo' og en lille smule Cerretta og Broglio 2009 og Riserva Prapo 2007. (2007 er en virkelig fin årgang, noget forsømt af vinskribenterne men blandt de bedste hos Schiavenza).
Svaret nåede at komme lige mens jeg var ved at "lukke" denne mail. I får det på italiensk fra selve fru Maura:
"La 2010 è caratterizzata da un ottima struttura con tannini fini ed eleganti. Quindi ritengo che i 2010 potranno essere bevuti tra il 2015 ed il 2025!"
På dansk: " 2010 byder på meget fin struktur med fine og elegante tanninner. Jeg mener at 2010 vil kunne nydes mellem 2015 og 2025!"
Er I interesseret i et særtilbud, send mig en svarmail og jeg vil skrive tilbage, såsnart som jeg ved, hvor meget jeg kan få og til hvilken pris. Skriv bare: "Maura" i Emne/Subject.
Nok om røde vine. Jeg ved godt, at årstiden er til de røde, men i aftes drak jeg en af vore Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2013 DOC fra det gode Hus Tavignano. "Du bliver nødt til at fortælle folk, hvor god denne vin er", sagde fruen i huset.
"Ja, men det er november: vinvennerne tænker kun på kød og saftige, varmtgivende vine: kan du ikke se det run, der har været på Barolo..." Du bliver nødt til at skrive om denne Verdicchio." Som sagt, så gjort. Ah, billedet er genbrug og prisen ligeså: 69,- kr.! ENJOY:
![]() |
< Forrige | Næste > |
---|