Åbningsbilledet skulle have vist enten en Julebast© eller dagens anden anbefaling til julemiddagen(*), eller måske den ret som blev Danmarks nationalret: "fette di carne di maiale in padella con patate e salsa al prezzemolo". Apropos denne kåring kom jeg i tanker om, at sejren måske skyldes en sproglig "fælde". En ret, sådan som jeg opfatter det, men jeg er lo ikke helt dansker, er en varm ret: derfor tænker de fleste på flæskesteg med persillesovs, som er en varm ret. Havde man stillet spørgsmålet på denne måde: "Hvad er Danmarks nationalspise?", så ville flere måske have svaret smørrebrød. Der hersker ikke nogen tvivl i mit hoved om, at den mad, som kendetegner det danske køkken både i udlandet og hos de mange turister, er "il panino aperto": den åbne panino, nemlig smørrebrødet. Det viser iøvrigt en større indsigt i de danske madtraditioner at tilbyde sild, laks, makrel, leverpostej osv.
Men nu er skaden sket og smørrebrødet må finde sig i anden pladsen i denne sjove men også noget tåbelige konkurrence, hvis eneste fordel for os, der sælger vin, er at det er nemmere at anbefale en vin, der passer til 'nationalretten' end en vin, der passer til smørrebrød. Som en af mine gæster fra Italien engang sagde: "Danmark må være det eneste sted i verden, hvor man ikke kan få nationalspisen på en restaurant om aftenen!" Jeg forklarede naturligvis hvordan landet lå, men han svarede, at man kan få alle mulige andre former for frokostmad, tapas, sushi osv. Tja vi lader det ligge til den næste landsdækkende konkurrence. "In the meantime" lader jeg mig fortælle, at flere har "pillet" ved Julebasten@ og siger, at "den smager godt". Jeps! den gode Pietro Majnoni har gjort sit bedste og kælet for årgang 2011: en Chianti Riserva på 14,5% kan serveres til al den gode mad I kan tilberede fra nu til engang i 2020.
Hvis I har gæster, er der den praktiske 1 liters flaske, mens hvis I er helt......alene, er der den traditionelle 1,5 liter, begge økologiske:
For de få vantro, der stadigvæk bærer rundt på ar fra deres fester i halvfjerdserne, da vinen i basten kun havde den funktion at fylde basten og ikke nogen pligt til også at smage godt, har jeg importeret Riserva 2011 også på almindelige trekvartliters flasker. Uanset beholder, en varm anbefaling herfra: nyd denne Chianti og bliv ven med verdenen:
Jeg foretrækker bastflasken, fordi den pynter på bordet. Den er også en original og kærkommen værtindegave. Apropos gaver, ifjor var der flere, der valgte vores gavekort. Gavekortet er en personlig gave og udover de viste størrelser kan det også "skræddersys" til det beløb, I ønsker at vælge:
Det er i denne uge, at jeg gerne skulle modtage vinene fra CERBAIA (Brunello og Rosso) og de sidste ældre Barolo fra SCHIAVENZA. Jeg skriver rundt, såsnart som vinen er på lager. Alle de andre, dvs. Nebbiolo 2013, Barolo 2010 Vigna Cucco, Barolo 2010 Cerrati, Brunello Pietroso, Maronea, og Barolo TABUI er på lager og kan passende afhentes i lagerets åbningstider (se venligst nederst i mailen hvis I er kommet så langt i læsningen).
Hvis I har forudbestilt Riserva'en fra Cerbaia, vil I kunne se, at jeres betaling for den ikke er blevet trukket endnu. Riserva'en kan først frigives efter den 25. december i år. Så kan man spørge - det gjorde jeg - hvordan kan det så være, at en Riserva fra 2007 ikke er erklæret salgsklar, når Riserva "kun" skal have 6 års lagring (2007 + 6 = 2013). Det er fordi loven beregner lagringen fra aftapningstidspunktet: for dette parti har aftapningsdatoen været netop omkring den 25. december 2008.
< Forrige | Næste > |
---|