Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

04.02.2015 -AIA

Kære Vinvenner,

Jeg skrev allerede en gang før, at når jeg ser en vin, hvis navn ender med -aia, ringer alle alarmklokkerne, og paraderne kommer på plads. Hvis I kigger i de gamle vinkataloger før 1978, finder I næppe en italiensk vin, hvis navn endte med -aia. Så kom Sassicaia, "marken med mange sten", og gjorde endelsen populær. Antinori, der i starten styrede disitributionen af Sassicaia, skyndte sig at lancere en supertuscan, så snart distributionen gik tilbage til Sassicaia-ejerens hænder. Den nye supertuscan Antinori sendte på markedet, kom til at hedde Sol-aia. Senere kom Ornell-aia og en lang række af vine, især fra Toscana, hvis navne endte med -aia. Ønsket har tydeligt været at lægge sig op til den første -aias succes og kommunikere "også mig" til vinelskerne. Alle kopierer eller i bedste fald, lader sig inspirere, af en succes. Fra Ripasso og Amarone til Pissopasso og Tissarone er listen af -rone og passo-vine alenlang. Jeg kommer lidt ind på det i et par ord, jeg har skrevet til et nyt vinblad, VANG (*) og tænkte uværgerligt på en lookalike, da jeg fandt billedets RENAIA blandt Lysgaards Vines lager. Men tilbage til denne 2008 fra Umbrien længere nede i mailen. Først ønsker jeg at svare den vinven, der stillede et spørgsmål, der kan være interessant for alle:

OM FORUDBESTILLINGENS VÆSEN

Pointen med den lange og detaljerede mail (det er ikke kun mig, der skriver lange mails) var, at det er godt nok med forudbestilling af vinen og den lave pris, men:

1) hvordan ved jeg om den senere, almindelige pris ikke er noget, du (dvs. jeg vinhandleren) har bygget op på en kunstig måde for at kunne tilbyde den lavere forudbestillingspris +

2) hvorfor er det kun de dyre vine, der er emne for forudbestilling ?

Gode spørgsmål - som man plejer at sige. Min første reaktion var at svare kort og godt, at

1) det er et tillidsspørgsmål: love it or leave it
2) der er flere penge at spare på en dyr vin end på en billigere vin.

Men så reflekterede jeg lidt over sagen og fandt ud af, at et mere udførligt svar måske kunne være relevant for flere vinvenner, især de nyere. Lad os tage udgangspunkt i gode vine fra den pæne men ikke ublu prisklasse:

ETNA ROSSO 2009 DOC Aitala, ETNA BIANCO 2013 Aitala, ETNA ROSSO 2013 DOC, Tornatore.

Prisen ab kælder er 6,- euro. Ved en almindelig avanceberegning ville vinen lande i webshoppen til 115,- kroner. Ved forudbestilling: 95,-. Nu ved jeg godt, at I er ligeglade med.... priserne, men samme skabelon gælder alle de vine, der tilbydes til forudbestilling. Den reelle beskæring af avancen hjælper dog ikke noget, hvis den vin, der tilbydes ikke er kendt eller attråværdig. Det fyger med bestillinger af Montalcino-vinene (Brunello og Rosso) og af Maronea (stort set alle de vinvenner, der har smagt den, har bestilt igen) mens Schioppettino er der ganske få, der har bestilt. Nok fordi vinen er ikke så kendt. Synd, for det er en virkelig dejlig vin, i pagt med det, der er trendy idag: fyldig men let, god duft. mineralitet, hvad så end det betyder, og rund, lang finish. Sådan var den også, før det blev trendy: en vin man altid vil have et glas mere af. Nå, fristen udløber søndag den 8. februar, så kan I stadigvæk nå det:

"BOGEN" OM BAROLO

Alessandro Masnaghetti er ved at udgive "bogen" om Barolo.: "BAROLO MGA" The great Vineyard Encyclopedia. Den er simpelthen alt det, man bør vide og ønsker at vide om vinen og området: 408 sider, mere end 200 3-D billeder, 11 dybtgående og detaljerede analyser af de 11 Barolo-kommuner, 170 fakta-ark om de enkelte cru og vingårde, et register over 700 navne over steder, firmanavne og historiske zoner samt en liste over samtlige producenter.

Jeg har fået mulighed for at sælge bogen i forudbestilling og har modtaget en udførlig præsentation på en 23 sider lang pdf-fil. Bogen er på italiensk og engelsk. Boghandlerprisen vil være 50,- euro (ca 375,- kr. På forudbestilling vil den koste 40,- euro (300,- kr.). Hvis interesseret, send blot en svarmail med teksten "MGA" i Emne/subject, og jeg vil sende pdf-filen. (MGA betyder Menzioni Geografiche Aggiuntive: Geografiske Tillægsbenævnelser. Det er den tekniske definition af de navne, loven tillader producenten at skrive på etiketten, altså kommunens navn og enkeltmarksnavn: Barolo di Serralunga, Vigna Cucco, Cerrati, osv.

RENAIA

Ja, tilbage til starten. Lever vinen op til de høje -AIA standards? Jo, det ville jeg sige, at den gør. Vinen fremstilles af merlot 50%, cabernet franc 25% og cabernet sauvignon 25%. Den gærer i franske egetræsfade og lagres derefter i 18 måneder på flasker. Produktionen er på kun på 3000 flasker, og vinstokkene er tretten år gamle.

Producenten, Sabrina Morami, tror meget på denne vin og stræber efter en plads blandt 'aia-stjernerne'. Kvaliteten er ikke at tage fejl af, og vinen placerer bakkerne omkring søen Trasimeno i Umbrien blandt Italiens mest interessante vinjord.

Nogen vil måske spørge mig, "Hvad synes du om vinen?" OK, det er hverken Lambrusco eller nebbiolo og det...trækker fra. Men taget i betragtning af, at jeg stadigvæk ikke er så vild med barrique-vine, så kunne jeg godt finde ud af at nyde Renaia, hvis maden og selskabet passer Renaias stil. Vinen er alt andet end diskret: den spiller på en vellykket forening af beslutsomme tanniner og læssevis af alkohol og frugt. Elegancen reddes af den 25% cabernet franc, og så er vi hjemme i -aias scene, på første parket endda. Renaia vil kunne klare selv de mest krydrede retter af rødt kød. Er I til tournedos, mørbrad, T-bone steaks og bistecca fiorentina, så er den vin, I skal have. Årgangen 2008 er klar - og kan derfor snildt bruges som meditationsvin - dog langt fra færdig: drik fra nu til 2019-20. Alle I, der har punget ud mellem en plovmand og en tusse for vine af denne -aia type (barrique + cabernet + merlot) vil juble.

Bestil den her:

Ciao, Carlo

(*) VANG #1 er gratis og bliver trykt i 1.000 eksemplarer. Det kan findes dér, hvor folk mødes om vin. Altså udvalgte vinbutikker, barer og hos andre gode folk. Man kan også få det tilsendt - så længe lager haves - mod et strafgebyr 100 kroner. se mere her:

https://www.booomerang.dk/projects/vang-et-blad-om-vin/

ÅBNINGSTIDER på lageret Skovlytoften 1, 2840 Holte Udenfor disse åbningstider send en svarmail eller ring 4585 1978 for nærmere aftale.

IDAG: onsdag den 4. februar: 14:00 til 17:00
torsdag den 5. februar: 14:00 til 17:00
fredag den 6. februar: 14:00 til 17:00
lørdag den 7. februar: LUKKET
søndag den 8.februar: 13:00 til 15:00

WEBSHOP!

WEBSHOP