Jeg kan ikke huske, hvor det var, men på et tidspunkt må jeg have købt den på et loppetorv: en tyk gæstebog. Den er stor, stærk og indbundet i læder. På den første side står der med sirlig skrift "Gave fra Københavns Amts Sygeplejerskeforening. 23 Maj 1938".
Gave til hvem? Formodentlig til Sygeplejerskeskolen, hvis logo er indgraveret på forsiden. Her ville det være rart, hvis der blandt vinvennerne var en sygeplejerske, der kunne kaste lidt lys på det. I hvert fald starter gæsterne med en Elisabeth With den 25. maj 1938. Hun underskriver sig som Formand af Dansk Sygeplejeraad og i hverdagen kommunal hjemmesygeplejerske.
Bogen fortsætter bogstaveligt talt spalte op og spalte ned med underskrifter fra alle besøgende eller gæster: Danmark, men også Sverige, England, Latvia, Schweiz, Holland, Oregon, "Belgia", Prag, Berlin, Paris, Helsingfors, Tönsberg (hvor ligger Tönsberg?) og Norge. Jeg havde håbet at finde en "Italia", når nu både Java og Island er repræsenteret i gæstebogen men nix.
De fleste gæster er sygeplejersker, med der er også en del gæsteprofessorer og en Elle Wilk, hende fra Java, som underskriver sig som "gift med Øjenlæge". En Constance Legget fra 35, Brompton Square, London underskriver sig som "Writer": hvad skrev hun? En Ingeborg Mortensen skriver stolt "Husmor" og gad vide, hvad der bragte Mildred Waits fra Royal Melbourne Hospital i Australia hele vejen til København den 17. august 1939.
De fleste besøgende er naturligvis sygeplejersker, men vi finder også en arkitekt, et par fuldmægtige, en murermester, en proprietær, en ex-nurse, en folketingsmand fra Randers og jeg kunne godt tænke mig at finde ud af, hvad Håkon Peter Håkansson skulle sælge: han underskriver sig "Representant for A/S Frederik Jensens's Eftf., Oslo".
Forstanderinder, sygeplejersker, sisters, matrons nurses og fine gæster, alle fylder bogens tykke sider. Alle bliver væk den 27. marts 1940.
Den næste llnje fyldes den 8. juni samme år. Siderne begynder at fyldes igen, men nu er gæsterne fra Danmark Danmark Danmark...På et tidspunkt begynder de besøgende at skrive sig ind med Kongens Enghave, Bagsværd, Vedbæk, Klampenborg, Hareskovby, Tastrup, Hellerup, Taarbæk lige som for at holde sig tæt til deres hverdag og holde fast ved deres nære identitet.
Der bliver langt mellem udlændingene: en enkelt kineser fra "Chinese Legation" skriver sig ind i bogen med både sit vestlige navn og kinesisk skrift. Gæsterne skriver nu også deres job på en mere præcis måde: væverske, forvalter, brandmand, stenograf. Der kommer studerende på besøg: stud.polyt, stud art.,stud.mag. Der kommer en malerinde ,en massøse, en fhv. bibliotekar. En skuespiller og en sognepræst kommer også forbi, og en, der beskedent underskriver sig som "søn" og en med en profession, som jeg aldrig har hørt om før, men som sikkert hørte til krigstidens nød: "hjemmebagerske".
I 1942 er besøgene færre men næsten alle stillinger er repræsenteret: fra maskinassistent til politidirektør. De mørke tider til trods er der en Gudrun Johannesen, Drachmannsvej 16 i Klampenborg, der skriver "Gift - 3 Børn!!!" Besøgene fortsætter, nu mere sjældne, i løbet af hele 1944, og jeg har det indtryk, at også håndskriftene præges af tiden: hastigere, ujævne, uden mange kommentar. Væk er de omhyggelige notater med fyldepen: blyant og pletter og store tomme linjer mellem det ene besøg og det andet.
Pludselig den 7. februar 1945 er der en tegning med rød blyant. Et Dannebrog, to flammende hjerter og en fredsdue med en olivenkvist i næbet: Inger og Hans bliver gift. Per er forlover og Marianne brudepige. Den 21. samme måned finder vi også et takkedigt fra en Svend-Erik, stud.teol.:
"Hos Lilly Baccher til fest
jeg takker for mad og drikke
som frøkenes ærede gæst
det var en dejlig aften - ikke?"
Måske fandt man glæde trøst og håb i vennernes lag: den 25. februar 1945. "Efter en udmærket middag her på Amtsygehuset har følgende været her med en god Appetit" og en Elisabeth Hansen skrev sig ind som "Fadesvinger".
Fyldepennen og den røde blyant bliver fundet frem igen den 5. maj 1945. Øverst på siden står der:
Livet starter igen og med det besøgene. Gæstebogen fyldes igen med hilsener fra Norge, Sverige, England, Frankrig, Palæstina, Toronto, USA, Rusland, Tønder, Nigeria, Ghana, Irland, Tel Aviv. Kuglepennen erstatter fyldepennen og hilsenerne bliver mindre stive, mere frimodige. Og endelig den 9. august 1958 kommer der en Alessandro Bassi, Italy, forbi. Der spises og festes mere: forlovelser og "afskedparty", et "kaffeselskab efter diskussion om "skæve hellidage og ferie": de glade tressere og bevidstheden om arbejdsmarkedets vilkår? Vi skriver den 20. marts 1963. Det bliver ved med det muntre og det lallende på siderne: den sidste linje siger "Køkkensjov for Lisbeth Ørvik Hansen" den 21. september 1966.
Perioden 1938 til 1966 fylder knap en fjerdedel af gæstebogen: resten er blanke sider. Hvis I også er blevet blanke i hovedet, tørre i ganen og tørstige af denne mail, har jeg en vin, der kan få kitlen af alle sygeplejersker m/k og af gamle vinhandlere: øko Lambrusco di Grasparossa 2012. Jeg har lige smagt den, fordi jeg var bange for, at den skulle være "over the hill". Her er det kun mig, der er "over the hill": den økologiske Lambrusco fejler blot en ting: den er for billig!
< Forrige | Næste > |
---|