Flere har prøvet at finde ud, hvilken vin, der blev drukket ved den sidste nadver. Selv om jeg er vinhandler, synes jeg ikke at spørgsmålet er relevant fordi Jesus havde rigeligt bevidst, at han kunne forvandle værtens værste vin til veritabel, ja, gudedrik. Mere interessant er hvad man spiste. Der er en italiensk forfatter og Rom-specialist, Laura Colonnelli, som har skrevet en hel bog om emnet. Hun fortæller at der blev formodentligt spist alle de retter, der tilhørte og stadigvæk tilhører, den hebraiske Påskefeiringen, Pesach. Salad af bitre urter (tænk på rucola og radicchio, for ekesempel) usyret brød, lammesteg og en sauce som man kalder "charoset", en mosagtigt blandning af nødder, frugt og vin. Formodentligt netop den sauce Jesus dyppede det stykke brød han rakte til Judas.
Hvis vinen har været noget lokalt, fremstillet af fuldmodne druer, så kan vi forestille os noget i stil med en romersk Falerner, en Amarone, en Primitivo, en Dingaç: en vin altså som kunne tåle at blive spædet op med vand. Andre spørgsmål melder dog sig: hvor fandt den fællespisning sted ? i privaten eller hos en kro ? hvem betalte regningen ? hvad tid startede de ? var det et sammenskudsgilde ? uden tjenere, sådan "en heremitage" i betragtning af Jesus alvorlige budskab på dagen ? En overfladisk nysgerrighed, sikkert, men vi taler også om vestverdens vigtigste gæstebud. Et gæstebud, der bekræfter reglen: maden skal selvfølgelig være i orden, men hvem, man spiser samme med, er vigtigere end maden.
Emnet har fascineret kunstnerne gennem århundreder, fra Leonardo da Vinci til Andy Warhol. Alle har lagt til noget der næppe fandtes hin Skærtorsdag i Jerusalem. Portionerne er blevet større, kvinder, tjenere, katte er kommet ind i billedet. Davide Campari valgte den asketiske udgave til familens gravsted i Milanos kirkegård. Gad vide om Jesus og apostlerne ville have nydt en aperitif hvis Bitter Campari havde fundtes dengang ?
Vi får besøg af Grazia Picciolini (Sorbaiano,) Rocco Trefiletti ("tremørbrad": vi skal nok spørge ham hvor hans familienavn stammer fra) med sine Aitala og Tornatore, Etna vine, Alberto Rossi (Casa di Terra, Bolgheri) Der vil blive skænket årgang 2011 af både Cascina Cuccos og Schiavenzas Barolo og "believe it or not" får jeg også lov at købe Dolcetto og Barbera fra fru Schiavenza. Er det fordi 2014 er en ringere årgang end andre eller fordi der er lidt flere flasker til rådighed ? Det vil smagningen vise. Det komplette program er ikke på plads endnu men I kan købe jeres pladsbillet her:
Min, jeres, vor Lambrusco "MUTINA er udsolgt. Jeg skal lige høre fra Chiarli hvornår den valgte nye aftapning kan være klar men jeg tænkte på hvorfor ikke lave en forudbestilling også for den "ydmydige" Mutina ? - besked herom i næste mail. Imedens kan I udnytte de sidste vinterpriser for at lægge nogle gode flasker Lambruscoi i kælderen:
Bemærk venligst at visse vine findes nu i ganske få flasker. Og spørg mig ikke hvorfor computeren inkluderer "Mine favoritter" i Lambrusco siden: sådan virker maskineriet og de seks vine, er absolut ikke noget at kimse ad!
< Forrige | Næste > |
---|