Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

05.04.2015 Den sidste nadver

Kære Vinvenner,

Flere har prøvet at finde ud, hvilken vin, der blev drukket ved den sidste nadver. Selv om jeg er vinhandler, synes jeg ikke at spørgsmålet er relevant fordi Jesus havde rigeligt bevidst, at han kunne forvandle værtens værste vin til veritabel, ja, gudedrik. Mere interessant er hvad man spiste. Der er en italiensk forfatter og Rom-specialist, Laura Colonnelli, som har skrevet en hel bog om emnet. Hun fortæller at der blev formodentligt spist alle de retter, der tilhørte og stadigvæk tilhører, den hebraiske Påskefeiringen, Pesach. Salad af bitre urter (tænk på rucola og radicchio, for ekesempel) usyret brød, lammesteg og en sauce som man kalder "charoset", en mosagtigt blandning af nødder, frugt og vin. Formodentligt netop den sauce Jesus dyppede det stykke brød han rakte til Judas.

Hvis vinen har været noget lokalt, fremstillet af fuldmodne druer, så kan vi forestille os noget i stil med en romersk Falerner, en Amarone, en Primitivo, en Dingaç: en vin altså som kunne tåle at blive spædet op med vand. Andre spørgsmål melder dog sig: hvor fandt den fællespisning sted ? i privaten eller hos en kro ? hvem betalte regningen ? hvad tid startede de ? var det et sammenskudsgilde ? uden tjenere, sådan "en heremitage" i betragtning af Jesus alvorlige budskab på dagen ? En overfladisk nysgerrighed, sikkert, men vi taler også om vestverdens vigtigste gæstebud. Et gæstebud, der bekræfter reglen: maden skal selvfølgelig være i orden, men hvem, man spiser samme med, er vigtigere end maden.

Emnet har fascineret kunstnerne gennem århundreder, fra Leonardo da Vinci til Andy Warhol. Alle har lagt til noget der næppe fandtes hin Skærtorsdag i Jerusalem. Portionerne er blevet større, kvinder, tjenere, katte er kommet ind i billedet. Davide Campari valgte den asketiske udgave til familens gravsted i Milanos kirkegård. Gad vide om Jesus og apostlerne ville have nydt en aperitif hvis Bitter Campari havde fundtes dengang ?

OPDATERING OM VINSMAGNING

Vi får besøg af Grazia Picciolini (Sorbaiano,) Rocco Trefiletti ("tremørbrad": vi skal nok spørge ham hvor hans familienavn stammer fra) med sine Aitala og Tornatore, Etna vine, Alberto Rossi (Casa di Terra, Bolgheri) Der vil blive skænket årgang 2011 af både Cascina Cuccos og Schiavenzas Barolo og "believe it or not" får jeg også lov at købe Dolcetto og Barbera fra fru Schiavenza. Er det fordi 2014 er en ringere årgang end andre eller fordi der er lidt flere flasker til rådighed ? Det vil smagningen vise. Det komplette program er ikke på plads endnu men I kan købe jeres pladsbillet her:

FORUDBESTILLINGER

Min, jeres, vor Lambrusco "MUTINA er udsolgt. Jeg skal lige høre fra Chiarli hvornår den valgte nye aftapning kan være klar men jeg tænkte på hvorfor ikke lave en forudbestilling også for den "ydmydige" Mutina ? - besked herom i næste mail. Imedens kan I udnytte de sidste vinterpriser for at lægge nogle gode flasker Lambruscoi i kælderen:

Bemærk venligst at visse vine findes nu i ganske få flasker. Og spørg mig ikke hvorfor computeren inkluderer "Mine favoritter" i Lambrusco siden: sådan virker maskineriet og de seks vine, er absolut ikke noget at kimse ad!

Ciao, Carlo

PS: "Naturligvis" var jeg på "Grisen" mellem Jægersborg og Ravnholm. Det sidste kunne lige så godt være en "Corvisola" da "holm" er jo en lille ø, men siden der er flere bakker i Italien end der er "isolotti", havde jeg valgt "colle" for "holm. Tak til alle der har indsendt svar. Det hersker en del usikkerhed om den danske forkærlighed for verdenshjørner, men de fleste svar forbinder det med de valg, der skulle foretages efter jordreformerne i attenhundredetallet. Det bedste bud kommer fra A.K., der skriver:

"I forhold til navne på gårde - og dette kommer fra en ikke-historiker, så det bør dobbelttjekkes - mener jeg, det hænger sammen med landboreformerne og udskiftningen i slutningen af 18. årh. Gårdene lå tidligere samlet i landsbyer og bønderne delte markerne op i et kompliceret system af striber mellem sig. Med landboreformerne fik bønderne mere frihed og ret til at eje jord. Det betød, at de fik samlet markeder i større sammenhængende arealer og nogle flyttede deres gård ud af landsbyen tættere på markerne. Måske havde de for travlt med at finde på noget originalt til den nye gård. Det nemmeste var at navngive efter geografisk placering i forhold til det tidligere centrum - landsbyen. Så deraf mange Vester-, Øster-, Nør- og Søndergårde"

Hvis det ikke er rigtigt, så er det fornuftigt forklaret! A.K. var ikke den første, der svarede, men han kan glæde sig til en trøstepræmie. S.O.R. har været den første at gætte og han kan glæde sig til en magnum Brunello.

ÅBNINGSTIDER på lageret SKOVLYTOFTEN 1, 2840 Holte
Udenfor disse åbningstider send en mail eller ring 4585 1978 for nærmere aftale:

mandag den 6. april: LUKKET
tirsdag den 7. april: 14:00 til 17:00 TILLYKKE CHRISTINA !!!

WEBSHOP!

WEBSHOP