Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

20.05.2015 Monotype Baskerville

Kære Vinvenner,

Ligesom visse musikstykker eller gamle sange dukker der nogle ord op, helt af sig selv, i de mest uforventede situationer. Sådan var det med "Monotype Baskerville" i morges. Det blev med at rotere i mit hoved. Var det måske fordi, at jeg er i gang med at læse Malene Smidt & Erik Skovenborgs glimrende bog om "Kvinder og Vin" ? Næppe: den er sat - kan jeg læse - med Minion Pro. Eller er det fordi, at jeg har lige modtaget den nye sending af Alessandro Masnaghettis "Barolo MGA" ?

IKKE KUN KVINDER

Begge bøger synes jeg har en vedvarende værdi. Den ene har på et sted samlet alle de svar, I kunne tænke jer at stille om vin: en praktisk håndbog hvor alt er forklaret på en god og ligetil måde. Nu har I ikke flere undskyldninger: fra den korrekte proptrækker til hvordan jeres (vores!) seksuelle dømmekraft sløres af alkohol. Så ved I det til næste gang, I skulle stå og have brug for det. Bogens råd og væld af oplysning om vin "smager" af direkte erfaring og stor viden. "Kvinder"-delen i titlen retfærdigøres med flere portrætter af Malene Hertzs kønsfæller, der har gjort det godt i det, man skulle tro, er et mandsdomineret fag: men tro mig, jeg kender mange mænd, inkl. yours truly, som vil blive klogere af at have bogen i reolen til at slå op i hver gang, der melder sig et spørgsmål om vin. "Il dottore" Erik Skovenborg spæder til med nyttig viden om vinens sundhedsmæssige fordele og bagsider: alt skåret ud i vinpap, uden løftede pegefingre eller moralistiske opstød. Fakta, der fryder: jeg kan ikke se, hvordan og hvornår bogen vil blive uaktuel.

ALT OM BAROLO

Uaktuel kan Alessandro Masnaghettis bog om Barolo sagtens blive om ti, femten år. Vinmarker skifter ejer, bliver lagt i brak, andre kan komme til. Loven kan blive ændret som følge at økonomiske eller klimatiske ændringer: men netop da ville bogen om muligt være endnu mere værd: et komplet, grundigt og detaljeret billede af hele Barolo-verden i dag. Et historisk vidnesbyrd samt reference-bogen for alle de vinvenner, der ønsker at forstå Barolo og vide mere om vinen og den verden, den kommer fra. Bogen er på italiensk OG engelsk, mesterligt oversat af en anden vinspecialist, Daniel Thomases. Og ja, den er sat med Baskerville. Det er der, det må komme fra.

SALGBARHED: ET SCOOP

Måske skulle jeg skrive disse mails i Baskerville: Wikipedia siger, at typeskriften forøger salgbarheden med 1,5%. Tænk, at det er en "font", som er mere end tohundredeoghalvtreds år gammel. En typeskrift, der kommunikerer enkelhed og stille elegance. Er det ikke også det, vi ønsker af vore vine ? Nu kan enhver have sin definition af enkel og elegant. Jeg finder tit de to kvaliteter i vine fra de såkaldte "randdistrikter": vinzoner, som er "på randen" for alle undtagen for dem, der bor og er virksomme i de selvsamme distrikter. Her er et godt eksempel på en enkel og (meget) elegant vin fra et vinområde, som alene navnet - prøv at læse "Euganei" højt på dansk - ligger i udkanten af, hvad vi kan udtale.

U-udtalelig eller ej er der virkelig mange af jer, der har spurgt til denne vin. Franco Zanovello var i går i København, og vi drøftede muligheden for et "comeback" af denne af jeres favoritter:

"Det kan sagtens lade sig gøre: jeg har noget 2011, som var øremærket til Riserva...cirka tolvhundrede flasker" Her tog samtalen en usympatisk drejning, da Franco påpegede, at han kunne ikke give mig samme pris som tidligere, dvs. som for fem-seks år siden. Akustikken blev straks dårligere, og jeg måtte påpege, at vinafgiften var steget i Danmark siden sidst, og at jeg snart var løbet tør for lommetørklæder, så meget jeg græd, og at konkurrencen havde beslagtlagt alle de bedste vine til verdens billigste pris, og alle kanonvine, og alle Bordeaux-dræbere og alle stjerner fra de fjerne galakser. Ordet "pristigning" kunne jeg ikke finde i Nydansk Ordbog.

"Carlo, det her er "The return of the Jedi": jeg giver dig en vin, som smager bedre end sin pris, en kandidat til Riserva..." Det var først efter en gensmagning af en af de to flasker 2006, som jeg havde gemt af vejen, at vi blev enige om at mødes halvvejs: han vil finde en Carlovenlig pris, og jeg ville ty til forudbestilling for at holde prisen på et vinvennervenligt niveau. Check om det er noget for jer: jeg har i hvert fald gjort mit bedste for at bringe denne dejlige favorit med sin enkle og stille elegance på alle borde. Forudbestillingspris er den samme pris som sidste gang, at vi havde vinen hjemme. Etiketten forbliver også, som den er: den kendte med Palatino skrift!

Søndag den 31. maj nærmer sig med hastige skridt, og jeg er ved at forberede det store program til festivalen "Lambrusco festival": Modena, Reggio, Parma og Mantova, alle de producerende provinser bliver repræsenteret; grasparossa, salamino, sorbara, maestri: alle druetyper lambrusco vil blive skænket. Hvis du er blandt de efterhånden få, der tror, at Lambrusco er en bleg, citronsyrlig, lyserød drik - kom ud af halvfjerdserne og bliv omvendt!

UAFHENTEDE VINE

Min opfordring sidst var ikke ment for de vinvenner, der har bestilt og reserveret de sidste seks-syv måneder. Jeg har uafhentede partier fra 2012 og 2013! Direkte henvendelse til bestillerne har ikke givet synlige resultater og derfor min mail til alle.

Ciao, Carlo

PS: "Det er meget fint, at du henviser til fordums succes, men hvad med alle os nye vinvenner, der ikke var med for tre-fem år siden ? Hvordan smager denne 2011 ?"

"Jamen, ville jeg gå igennem så megen forhandling og smagning og skriveri, hvis ikke det var et SCOOP?"

ÅBNINGSTIDER på lageret Skovlytoften 1, 2840 HOLTE

IDAG: onsdag den 20. maj: 14:00 til 17:30
torsdag den 21. maj: 14:00 til 17:00
fredag den 22. maj: 14:00 til 17:00
lørdag den 23. maj: LUKKET
søndag den 24. maj: 13:00 til 17:00

Udenfor ovenstående tider, send en mail eller ring 44585 1978

WEBSHOP!

WEBSHOP