Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

02.08.2015 Om prop, eddike og skak

Kære Vinvenner

En god vinveninde, som er kemiker uddannet, har skrevet: "Hej Carlo..... Jeg gik straks igang med at prøvesmage CERBAIA Rosso di Montalcino 2011. Den var desværre meget angrebet af prop. Heldigvis havde du lagt 2 flasker i af samme slags, så jeg åbnede den næste, den havde desværre også propsmag, men ikke så kraftig som den første. Jeg tænkte, her er gode råd dyre, men en af mine kemikollegaer havde på et tidspunkt nævnt, at man kan fjerne propsmagen (2,4,6-trichloranisol) ved at hælde vinen i polyethen plastposer (dvs fryseposer) og så skvulpe det/ ryste i 20 min. Så har jeg lagt vinene i fryseposer og det hjælper, de skal lige rystes lidt, det er for at trække propsmagen ud af vinen, jeg lader den ligge et stykke tid i posen. Det er selvfølgelig vigtigt, at der er stor overflade på plastikken og at man fjerner ilten i posen. Hvis den er hårdt angrebet af prop, så er det en god ide at skifte posen undervejs. Vinen kommer under alle omstændigheder til at smage langt bedre.

I mit svar fortalte jeg, at når vinvennerne kommer tilbage med flasker, hvor vinen er angrebet af propsmag, sker det meget ofte først nogle dage efter, at fejlen blev opdaget. På det tidspunkt smager de fleste vine ikke - eller svindende lidt - af prop. Til det, svarede vinveninden: "Jeg er med på, at propsmagen (2,4,6- trichloranisol) sagtens kan fordampe, men det gør den nu ikke altid."

Jeg ved ikke hvor mange af jer har lyst til at afbryde en god middag for at give sig ud og "redde" en vinflaske, men jeg vil prøve eksperimentet næste gang uheldet indtræffer. Under alle omstændigheder har I ret til at få flasken byttet. Tak til Birgit Henriksen for tippet. Der tilflyder hende en flaske Aceto Balsamico di Modena Igp som tak.

"TYKFLYDENHED" ?

Netop om Giuseppe Giustis trekvart liters flaske Balsamico, som er på tilbud just nu, skrev en anden vinven:

Hej Carlo

Hvad "kan" denne balsamico i forhold til fx den balsamico, som du sælger til en 50'er? Mit forbrug af balsamico har indtil videre været i hvad man måske kan kalde den primitive genre, opfriskning af stegte grønsager og den slags, og her har jeg oplevet, at det ikke gør den store forskel, hvilken balsamico jeg bruger, blot den ikke er for primitiv. Hvad skulle argumentet for at købe den du skriver om være?

Det er et interessant spørgsmål, fordi distant friends, der køber på nettet, kan jo ikke smage forskellen på de to typer. Rent teknisk er det et spørgsmål om, hvor gammel eddiken er. Den billige - som efter vinvennens beskrivelse mere svarer til den type, han bruger - er mindre tæt og mindre tykflydende end den dyre. Rent praktisk har den billige en "tykflydenhed" ("densitá" på italiensk) på 1,09, mens den dyre har en "densitá" på 1,23. Jo ældre eddiken jo "tykkere", da vandet fordamper med tiden og produktet koncentreres: Giusti udtager vor balsámico fra fade, som indeholder eddike, som har lagret mellem ti og femten år. Den billige er fra fade mellem fem og syv år. Eddiken indeholder ikke tilsatte sulfitter og de sulfitter, der stammer fra druen, er mindre end 10 mg. per liter. Det italienske landbrugsministerie certificerer Giustis balsámico som Aceto Balsamico di Modena IGP, Indicazione Geografica Protetta.

To ord om flaskerne: det er kun for den allerbedste type (den hvor der står "Tradizionale" på etiketten), at flaskeformen garanterer kvalitet. Alle de andre fantasiflasker er søde og sjove at kigge på, men har intet med produktets kvalitet endsige sjældenhed at gøre. Det er bl.a. derfor, at jeg har valgt en trekvartliters flaske: det er indholdet, der gælder, og ikke formen på flasken. Og så håber jeg, at når man har en stor flaske, så bruger man mere...........

Hvis I skulle komme forbi Modena under en af jeres rejser, skulle I afse tid til at besøge Giustis "Gran Deposito Aceto Blasamico": de har noget at vise om emnet, som ingen andre har. Jeg laver gerne en introduktionsskrivelse.

I perioden med 12% er der et knaldtilbud: hamstr og gem. Kærkommen værtindegave og oplagt gastronomisk gave. Engang I har prøvet den, vil I glemme alle de andre almindelige balsamico:

Og mens vi snakker om gaver: naturligvis er der 12% rabat også på gavekortene:

OM AT FINDE SMÅ PERLER

Skakkyndige vinvenner vil sikkert kunne rekonstruere åbningsbilledets skakparti. Hvem vinder? Hvem smiler den yngste pige til? For den tid, det blev malet på, er det et ekstraordinært maleri. Ekstraordinært fordi maleren var en......: malerinde, Sofonisba Anguissola (Cremona 1532- Palermo 1635). I sit lange liv opnåede hun anerkendelse fra både Michelangelo og fra den store hollandske maler Van Dyck. Hun blev valgt som hofmaler af den spanske kejser, som dengang var blandt de mægtigste i verden. Mange kunstkritikere ser også et skjult budskab om kvindens potentiale i samfundet ved, at det er kvinder, der spiller skak, og Dronningen skulle have en vindende rolle. Dengang regnede man ikkke kvinder for at besidde de intellektuelle evner til at kunne spille skak. Og kvinder var forment adgang til croquis studier med levende nøgne modeller. Der er mange andre fortolkninger, men for mig forbliver det et sødt familiebillede, én af mine favoritter, og en af de mange mindre kendte perler i den italienske kunstproduktion. Det gælder bare om at få øje på dem. Det samme ville jeg sige - med en god portion....beskedenhed - om de mange, mindre kendte vine, som I kan finde i min webshop. Gå på jagt og nyd godt af 12% rabatten, der gælder til og med søndag den 9. august. Check denne her for eksempel: sol, mild havbrise, rosmarin og basilikum, en god fiskeret og det er som at være dér: en fuldendt hvidvin fra det skønne Liguria.

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/22-liguria/1657-2012-montenero-vermentino-doc-riviera-di-ponente-ramoino/

Ciao, Carlo

FORLÆNGELSE af 12% RABAT

Flere har skrevet, at det var uretfærdigt, at jeg kørte en slags sommerudsalg, mens de var på ferie. OK, jeg kan se pointen og forlænger derfor 12%-rabatten til søndag den 9. august. Husk dog at rabatten kun gælder den fulde detailpris: dvs rabatten gælder ikke: vine som i forvejen er nedsatte, Tilbudskasserne og naturligvis gudedrikken Mutina. Rabatten gælder kun for vine, der afhentes og sendes i Danmark.

Rent praktisk:
Promotionen varer til og med søndag den 9. august.
Rabatten 12% bliver fratrukket herfra, når jeres dankortbetaling bliver trukket.
Betaling kun med dankort.
Hvis I selv henter: vælg optionen "Gratis fragt" eller "Afhentning fra lageret".

ÅBNINGSTIDER på lageret Skovlytoften 1, 2840 HOLTE
Kør venligst helt ind i gården på højre side af den røde bygning
Udenfor følgende åbningstider: send en mail eller ring 4585 1978

IDAG: søndag den 2. august: 13:00 til 15:00
mandag den 3. august: 14:00 til 17:00
tirsdag den 4. august: 14:00 til 17:00
onsdag den 5. august: 14:00 til 17:00
torsdag den 6. august: 14:00 til 17:00
fredag den 7. august: 14:00 til 17:00
lørdag den 8. august: LUKKET
søndag den 9. august: 13:00 til 15:00

WEBSHOP!

WEBSHOP