Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

26.08.2015 Klassifikationer

Kære Vinvenner,

Igen en ny vinven. Han skrev - kort fortalt - hvorfor har man ikke i Italien en klassifikation af vinene som for eksempel i Bordeaux. "Det ville være praktisk for os, der er lige startet med italiensk vin og ønsker at forstå mere om den.For eksempel om Barolo: kunne du fortælle mig, hvilke der er de bedste ?" "Jeg håber, at du har tænkt dig til at købe meget vin fra mig, og mindst en Velkomstkasse(*), fordi det er ikke et nemt spørgsmål at besvare." Lad os se:

LIDT HISTORIE

Frankrig har været et forenet land, med centraladministration i flere århundreder. Italien har kun lige fejret sin 150 års fødselsdag. På det tidspunkt, da Bordeaux-klassifikationen blev udarbejdet, eksisterede Italien ikke. Den italienske halvø var stadigvæk inddelt i syv selvstændige stater. Ingen af dem havde et handelmæssigt behov eller eksportrelationer nok til at skulle klassificere deres vine.

Typisk nok finder vi klassifikationen fra dengang kun i Bordeaux. Det var ikke en rangliste over kvaliteten men kun en "statusliste": de forskellige chateaux blev ordnet efter, hvor høj en pris deres vine var blevet solgt i de forgangne år. Listen blev udtænkt som en hjælp for gæster og købere i anledning af den kommende verdensudstilling i Paris. Da klassifikationen viste sig at være en succes, blev den senere indlemmet i den franske vinlov og der blev sat lighedstegn mellem pris og kvalitet.

DE BEDSTE ?

"Den anden del af dit spørgsmål, om hvilke Barolo der er de bedste, er nok den mest spegede del, fordi jeg tror at enhver Barolo-elsker ville give dig sit eget svar." Der er naturligvis nogle få navne, som alle enes om, men tænk lidt på Bourgogne: hvorfor er der ikke i Bourgogne en klassifikation som i Bordeaux ? Barolo og Bourgogne har meget tilfælles hvad territorie, traditioner, brug af kun en druetype, parcellisering af ejendommen og vinmagerens indflydelse på vinens karakter angår. "Det ville ikke være noget problem at finde hundrede Barolo, som alle ville kunne indgå i en top-hundrede liste, men på den anden side savner jeg "monetos-elementet" i dit spørgsmål: hvor meget er du parat til at betale for en Barolo ?"

Her viste den nye vinven sig fra sin dristige side. Mente han. "Jeg er parat til at betale op til tohundrede kroner for en god Barolo". "Rimeligt krav, men det begrænser feltet en del. Tag dig en tur på nettet og se hvad en god Barolo koster. Ikke en top-tyve Barolo, blot en god Barolo. Den entusiastiske og hårdtarbejdende side vinhulen.dk har fornylig publiceret en liste over Italiens halvtreds dyreste vine". Det er priser mellem 1.200,- kr. og 6.600,- kroner: seksten af de halvtreds er Barolo. Godt nok blandt de absolut bedste men du kan se, at dine tohundrede kroner rækker ikke langt."

Her blev mailkorespondancen afbrudt og jeg regner med, at det var fordi den nye vinven ville teste sandheden af min påstand ved at tage sig den anbefalede tur på nettet. Han kom tilbage dagen efter og skrev: " Jeg kan se hvad du mener men har dog fundet en række Barolo til lige under tohundrede kroner. Det er her at jeg godt kunne brugeen klassifikation: hvilke er de tohundrede kroner værd og hvilke ikke ? Kan du fortælle mig hvad du selv mener ? "

HVER SO BEDST OM SIN GRIS

"Jeg importerer selv to tre Barolo, som jeg mener er de bedste til pris, men det er ikke det du spørger om, vel ? Du ønsker dig en neutral, sober og sandfærdig klassifikation. Den findes ikke. Ikke blot fordi årgangen betyder meget for Barolo, men især fordi der er forskellige vinmarker, forskellige stile og hver vinhandler, hver vinelsker foretrækker sin: brunetter, blondiner og rødhårede, ved du nok. Desuden mellem 1989 og 2000 er produktionen næsten fordoblet. Det betyder, at der er mange nye producenter, som ikke har nået endnu til at skabe sig et rodfæstet ry for deres kvalitetsproduktion"

Han inisisterede og jeg endte med at sende ham en liste over de Barolo, der tiltaler mig mest. Jeg understregede at det er de Barolo, der tiltaler mig. Det er kun navne på producenterne, da ingen steder som i Barolo er det vigtigt at kende personerne, der fremstiller vinene. Hver gård har så en eller to vine, som "tegner" produktionen. Der findes naturligvis mange andre gode Barolo og det er nok derfor, at en klassifikation er stort set umulig.

HVAD PRISEN ANGÅR.....

....skrev jeg til ham at jeg har den filosofi, at en vin - hvilken som helst vin - ikke må koste mere end max. femhundrede kroner og at der mellem 85,- og 150,- findes et hav af virkelig gode vine. Hans 200,- kr. svarer til næsten 27,- euro og det er cirka den pris, en Barolo fra min liste koster.......fra gården af. Gode Barolo kan også fås for færre euro, men der er en nedre grænse, som man ikke burde overskride hvis man har sine smagsløg kære.

Jeg undlod at nævne de Barolo jeg selv importerer men inviterede ham til den kommende Barolo smagning den 24. september(**) Og gjorde ham naturligvis opmærksom på, at ved forudbestilling kunne han sikre sig nogle gode Barolo i den prisklasse han ønskede:

CASCINA CUCCOS BAROLO, NEBBIOLO, BARBERA, DOLCETTO:
LAVE PRISER VED FORUDBESTILLING, VINSMAGNING OG EN "IKKE-WINEMAKERS" DINNER

For dem, der ønsker at nyde vinene sammen med producenten Piero Rossi Cairo og mig, har køkkenchef Tarcisio Biondi lovet at tilberede noget lækker mad, der vil passe fint til vinene.

Også den nye vinven havde hørt om restauranten La Vela i Vedbæk, men aldrig været der selv. "Det er en god anledning den 24. september":

Ciao, Carlo

PS: Og nu for at snakke om noget alvorligt:
Jeg ved godt, at det ikke er alle af jer, der bor i nærheden af Spaghetti Martelli(, men butikken er nu en rejse værd ! Det er dér, at Danmarks første Lambrusco-is bliver fremstillet. I hvert fald den første fremstillet med min/jeres/vor MUTINA Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Lone og Giorgio di Renzo har sluppet kreativitetsbremsen og har kastet sig ud i en lige så vovet som vellykket "Gelato al Mutina"!

Ciao, Carlo

Gelati Martelli/ Spaghetti Martelli, Dag Hammarskjölds Allé 44, 2100 Østerbro, Telefonnummer 35 43 80 80

ÅBNINGSTIDER på lageret Skovlytoften 1, 2840 HOLTE
Kør venligst helt ind i gården på højre side af den røde bygning.
Uden for nedenstående åbningstider: send en mail eller ring 4585 1978.

IDAG: onsdag den 26. august: 14:00 til 17:00
torsdag den 27. august:14:00 til 17:00
fredag den 28. august: 14:00 til 17:00
lørdag den 29. august: 14:00 til 17:00
søndag den 30. august: 13:00 til 15:00
mandag den 31. august: LUKKET

WEBSHOP!

WEBSHOP