![]() |
Hvis I slår det op på Den store Danske Encyklopedia, er der ikke meget, I kan læse om øens største bidrag til verdens designhistorie: Amagerhylden. Kun lidt bedre går det med internettet, hvor vi får at vide, skuffende nok, at tingesten intet har med Amager at gøre, men blot er en af de mange udgaver af pyramidehylden, der engang var udbredt i hele Nordeuropa. Og det er måske netop fra Holland, at den oprindeligt stammer fra. De hollandske bønder, som Christian den 2. havde indbudt til at dyrke jorden på øen, var efterhånden blevet ret velhavende og deres koner havde et hav af nips, krukker og småting, som de ville vise frem. Pyramidehylden var ret praktisk, fordi den var let og hurtigt kunne flyttes rundt og væk. Efter langvarig research og flere interviews på øen, er jeg dog kommet til den konklusion, at navnet skyldes hyldens "A" form (at Bornoholmeruret ikke ser ud som et B, fortæller en del om øboernes og bøndernes generelt praktiske sans). Men der er mere: vi er flere, der mener at Amagerhyldens oplagte funktion var at rumme de ingredienser, der skulle bruges til dagens ret: en slags praktisk "mise en place", så at alt var ved hånden og parat til madlavning, som bevidnes af ovenstående billede af, hvad I skal bruge til en god tallerken "Efterårs Spaghetti".
I den oprindelige opskrift blev der brugt basilkum, men ved senere forsøg viste det sig, at rosmarin giver bedre modvægt til blommernes sødme end den forholdsvis mildere basilikum. Det sidste går også an, men nu i den færdige udgave skifter vi basilikum ud med rosmarin og ændrer navnet "Efterårsspaghetti" til det mere historisk korrekte "Amagerspaghetti". Retten er tilegnet alle de vinvenner, der ejer sådan en Amagerhylde og især til mine venner hinsides Knippelsbro, til fodboldmodstanderne på Sundby og AB Tårnby, tilde gæve ejere af pubben, ja", "Amagerhylden" og jeg er sikker på, at retten vil lykkes, hvis I mens I tilbereder den, lytter til Frede Fups vedkommende og kærlige hyldest : "Jeg er en af drengene fra Amagerbro".
Det var den nemme del. Nu skal vi finde en passende vin til retten. Speditøren har lovet både Schiavenza og Cascina Cuccos vine på lager nu på fredag den 18. Hvis I giver mig lidt tid til at pakke ud og sortere, kan I hente vinene allerede samme dag og eller helst fra søndag mellem 13 og 15. Men hvis I har.... travlt, kommer her et forslag, som er "gennemtestet" på både den første og den endelige pastaopskrift. Det er den slags vin I aldrig bliver trætte af: den kan nydes solo, som den er og til en køligere temperatur (15-17 grader) og jeg tøver ikke et sekund med at sige, at i denne 2011-udgave er denne Barbera den ikoniske allrounder, der lever op til definitionen: "enkel men ikke banal" eller sagt på amagerkansk "eddervæltemiggo'". Har I ikke prøvet den endnu, så er tiden inde:
Husk at I kan smage Cascina Cuccos vine, de biodynamiske vine fra La Raja og de dejlige Marche-vine fra Tavignanos på torsdag den 24. september på restaurant La Vela i Vedbæk:
Tavignanos Libenter, Verdicchio, Passerina, Pecorino Misco osv kan I stadigvæk......hamstre her :
< Forrige | Næste > |
---|