Om glæden er jeg helt sikker, men der kan være delte meninger om, at vinen også skulle skabe sundhed, selvom der er flere - især i....vinbranchen - der holder med de mange nærlægelige teorier og beviser, at en moderat indtagelse af vin er sundt. En fransk læge, der ikke er medlem af nogen afholdsbevægelse, har endda skrevet en hel bog om, hvilke dårligdomme man kan gøre sig kvit med ved indtagelse af bestemte vine: et "apotek" der spænder over stort set alle de franske vindistrikter. Leder man nøje, vil man også finde ud af, at vin er bedre end motion mod kolesterol som medicin. Uhmmmm......
Nu kan man påstå, at hvis man absolut skal medicineres, er et godt glas vin bedre end alverdens piller, og jeg er også overbevist om, at et par glas vin om dagen er med til at holde en sund. Især hvis man er sund og rask i forvejen. Nu er det sådan, at vi har en lov herhjemme, der siger, at det er forbudt at reklamere med, at fødevarer er anbefalet af læger, eller at indtagelse af den bestemt fødevare (vin er en fødevare: spis min ven) - kan forebygge, lindre eller have gavnlig virkning på sygdomme eller sygdomssymptomer.
Efter sådan en indledning bliver det svært at omtale et af ugens tre tilbud fordi den vin, der er tale om, blev opfundet af en apoteker og har i umindelig tid været en fast bestanddel af bøndernes medicinskab. Ordet "Chinato" henviser til "kinin". Det er et udtræk af barken fra quina-quina (chinchona) træet. Kinin dræber malariaparasitterne i blodet. Desuden virker kinin afslappende på musklerne ved natlige krampetrækninger. To egenskaber der blev stærkt værdsat af vinbønderne, dengang malaria dræbte cirka femtetusinde mennesker om året i Italien, og markarbejdet var ensbetydende med slidsomt fysisk arbejde uden hjælp fra landbrugsmaskiner.
Kinin og dens gode indvirkning på malaria og andre former for feber var allerede kendt fra sekstehundrede tallet, men den ældste kommercielle reference vi har om dens folkelige anvendelse i Italien, er fra en plakat fra 1865 fra apoteker Cappellano i Serralunga. Det var præcist tredive år før, at det italienske folketing vedtog en lov om statsmonopol på kinin. Formålet med statens indgreb var at kunne sælge kinin til en garanteret lav pris til befolkningerne i de malarieramte områder i Po-dalen, Maremma toscana, de pontinske sumpe uden for Rom og andre steder i Italien, især i Syditalien. Det hjalp, og dødsfaldene blev straks mere end halveret.
Fremstillingen af kininholdig vin tog loven på forskud og forsynede bønderne med et nemt middel mod malaria men også mod forkølelse og træthed. Uden at glemme, at "vino chinato" er en glimrende digestiv og aperitif. Men kinin er bitter, og kinin alene gjorde det ikke: sukker skulle der til og med det en række urte: stjerneanis, kanel, rabarber, ensian, kardemomme, vanilje...: hver producent har sin hemmelige opskrift. Industrien fulgte snart op med navne som China Martini, FerroChina Bisleri. Apotekerne fortsatte med at udmærke sig ved produktion af kininholdige likører: Clementi i Massa Carrara, Guidetti i Bergamo, China Stemmi i Torino, ja, næsten hver by har sin lokale likør, og en flaske China hører til enhver borgerlig families barskab ved siden af Fernet Barnca, Campari, Aperol, Rabarbaro Zucca, Amaro Ramazzotti, Limoncello og et par Grappa. Kinin anvendes også, i mindre portioner, i Martini Rosso, i aperitiffen Rosso Antico og i visse udgaver af Red Bull-drikken. Englænderne havde ikke Barolo, de stakler, men tacklede malariabekæmpelsen i Indien og i Afrika ved at tilsætte kinin i deres gin. Det var sådan, at gin & tonic blev født, da tonic-delen i tonicwater var kinin.
Vi har så set, at stort set enhver vin og spiritus kan bruges som basis til en "vino chinato". At det lykkedes bedst i Serralunga skyldes, at den lokale vin, Barolo, har højt garvesyre- og alkohoiindhold og derved bedre kan tage imod alle de ingredienser, som er lagt til udblødning i den. Ved tilsætning af sukker når alkoholstyrken op til en 16-17 procent. Ingen har fortalt det gode folk i Langhe-regionen, at malaria er udryddet: Barolo Chinatos bittersøde smag er en yndet digestiv eller meditationsvin og en af de få vine i øvrigt, der passer perfekt til bitterchokolade. Den kan drikkes som den er, med et par isterninger og opvarmet. Man har endda hørt om en Chinato-spritz.... Hemmeligheden bag en god Barolo Chinato er.... Barolo'en. Jo bedre basisvinen, des bedre resultatet. Hvis I er blevet nysgerrige, eller er I bare lidt forkølede, kan I boltre jer her:
For nu at vende tilbage til noget mindst lige så ...sundt men mere madvenligt, er det mig en glæde at fortælle, at de første to vine fra Pietro Majnonis årgang 2014 nu er på lager sammen med hans fremragende Riserva 2012. Tøv ikke et sekund med at bestille: den unge Chianti 2014 er lige præcis den vin, I drømmer om at have ved hånden, hver gang I tænker på den ferie, I har tilbragt i Italien og på de gode vine på det lille spisested i Toscana....:
Vinen blev leveret i går, fredag den 18. og kan hentes fra i dag søndag den 20. mellem 13 og 15. Check venligst de ændrede åbningstider i denne uge!
Vinene fra Cascina Cucco sammen med vinene fra den biodynamisk-drevne La Raja og alle vine fra Tavignano kan smages på torsdag den 24. på restaurant La Vela i Vedbæk:
< Forrige | Næste > |
---|