Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

18.10.2015 Den sidste olie og den første

Kære Vinvenner,

Herren portrætteret på billedet ovenfor har alle mulige grunde til at smile: hans olivenhøst tegner storslået og han har nået at tappe bastflaskerne til os i god tid. Speditøren henter Pietro Majnonis Julebast@ og Chianti Superiore i bast i den kommende uge, så skulle det hele gerne være på lager i uge 44. Altså et par uger før den bebudede tid. I kan nå at bestille dem her:

MENS VI VENTER PÅ Bastflaskerne:

Læs hvad en vinven skrev om Pietros "almindelige Chianti". Mailen er fra det par, der ville bruge nogle gode penge på en rødvin til lam. Jeg anbefalede den langt billigere Chianti 2014 DOCG:

"Chiantien var en stor oplevelse. Super til lammegryden og Taurasi var meget nuanceret og vældig kraftfuld, fin til ostene, den klarede dem alle."

Hvad Pietros olivenolie angår, så vil den først komme senere sammen med Pietro selv, der jo besøger os den 23. november. Han starter olivehøsten den 26. oktober og den første olie vil være klar til at blive sendt omkring den 15. november.

ÅRGANGS OLIE ?

Apropos Pietros olivenolie er der noget, som jeg skal fortælle. Engang i 2011 kørte Fødevarestyrelsen en kontrolkampagne om netop olivenolie. De tog to vilkårlige flasker af Pietros olie fra hylden på lageret: den ene flaske tog de med, den anden flaske blev forseglet i en plastikpose og skulle blive på lageret til evt. kontrol eller modprøve.

Jeg stillede flasken i et skab på kontoret og dér har flasken været hele tiden, selv efter at jeg af Fødevarestyrelsen fik at vide, at Pietros olie svarede til forskrifterne og at det var en ægte "EVO" dvs. Ekstra Vergine di Oliva". I torsdags skulle jeg hente noget i skabet (*) og fik øje på den gennemsigtige pose med flasken. Jeg tænkte ved mig selv: "Nu tager jeg flasken hjem og smager på olien".

Naturligvis vil der altid være nogen blandt jer, der tænker, at det er et PR-stunt, lige nu hvor den nye olie er på vej. Men nej: som I kan se fra billedet herunder var det en flaske fra høsten 2010 (parti 11/10, "smager bedst" dato 30.06.12) og hvis I kigger nøje, kan I også se Fødevarestyrelsen forsegling øverst på flaskens skulder.

Vidunderligt: farven, duften og smagen. Vidunderligt. Stadigvæk fremragende, ja, men noget af en gåde: jeg blev nødt til at skrive til Pietro og spørge til råds. Kunne det være, at en olie kan gemmes så længe uden alterationer? Her er hvad Pietro Majnoni svarede: "Caro Carlo, adesso non cominciare a vendere olio invecchiato perché io lo produco affinché sia venduto e usato subito. Peró é vero che il mio, come tutti gli olii di ottima fattura, sono autoantiossidanti e resistono bene nel tempo, uno o due anni dalla scadenza. Anche noi, per i nostri usi di casa ci serviamo di olio di un anno o due, quando ne ho. Probailmente il fatto che sia stato conservato in una busta di plastica, fuori del contatto dell'aria ed in un armadietto allo scuro, ne ha prolungato la vita. Diciamo che - involontariamente - hai conservato l'olio nel modo ottimale!" (**)

Apropos det med konservering: de gode olivenolier er meget drøje i brug, dvs. der skal meget lidt til at give smag til en hel skål salat for eksempel. Hvis I er blandt dem, der bruger olien meget sparsomt, vil det være en god idé at holde olien væk fra varmekilder, direkte sollys og absolut ikke i køleskabet. Lidt folie omkring flasken vil forhindre lyset i at afkorte oliens liv:

SCHIAVENZA: TOP BAROLO TIL MEGET FORNUFTIGE PRISER

Men kun for de vinvenner, der er raske ved tangenterne. Mange har været "OOO" dvs "Out of Office" på efteråsferie o.lign., derfor gentager jeg sidste mails tilbud om Schiavenzas præmierede Barolo:

PRAPO' 2010 Barolo Schiavenza

Hvis I har været på ferie eller blot er gået glip af den første sending, er der nu mulighed for at forudbestille og forudbetale de allersidste ethundredeogtyve Barolo fra århundredets årgang 2010 (som bekendt er der altid flere "århundredets årgang" ..... )

OG HVAD MED ÅRGANG BAROLO 2011 for Schiavenza Barolo?

Alternativet er at investere lidt i årgang 2011, som også er..... århundredets årgang. Spøg til side: hvis I kigger i de forskellige vinguider, vil I se hvor fine ratings 2011erne fra Schiavenza modtager. I kan forudbestille og forudbetale her:

VINSMAGNING i ESBJERG

Vinvennerne fra Esbjerg og Omegn er velkomne, når DAHL Advokatfirma og Handelsbanken for en stund omdanner Musikhuset i Esbjergs foyer til et hyggeligt enoteca, hvor man kan droppe ind efter arbejdstid og nyde et godt glas vin og en lækker "hapser" sammen med gode venner.

De har hidkaldt mig til at bestyre deres "enoteca", så der er garanti for kvaliteten i både vine og anekdoter (forhåbentligt de første bedre end de sidste), når vi byder velkommen onsdag den 28. oktober kl. 16-19.

Jeg tager en snes af mine vine med. I kan få plads ved bordet ved at sende en mail til Dan B. Larsen på Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. eller til Morten Andersen på Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. hurtigst muligt og senest den 21. oktober. Glæder mig !

Ciao, Carlo

(**) Jeg spørger tit mig selv, hvor mange af vore vinvenner kan lidt eller måske meget italiensk. Fra det meget aktive italienske kulturinstitut har jeg modtaget en orientering om, at fra d. 19. til d. 24. oktober 2015 fejres den italienske sproguge over hele verden.

Det er en uge, der fokuserer på at fremme italiensk som et væsentligt sprog inden for både klassisk og moderne kultur. Sprogugen har hvert år et tema - i år er det musikalsk. I anledning af sprogugen har Instituttet arrangeret en række spændende arrangementer med sprog og musik som fokuspunkter. Sprogugen er under protektorat af Italiens Præsident.

Nå, tilbage til olien: Dette er hvad Pietro skriver: "Kære Carlo, nu skal du ikke begynde at sælge lagret olivenolie, da jeg producerer den for at den kan blive solgt og brugt med det samme. Dog er det rigtigt, at min olie, lige som de bedste olivenolier, er selvantioksiderende og kan holde sig i nogen tid, en to år fra sidste salgsdato. Også hjemme hos os bruger vi olie, der er "udløbet" når jeg har den. Formodentligt fordi den blev bevaret i en plastikpose, uden kontakt med luft og i et mørkt skab, blev dens liv længere. Lad os sige at du har - ufortsætligt - opbevaret olien på den bedste måde!

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/47-olivenolie-/979-2015-olio--extra-vergine-di-oliva-0750-liter-majnoni-/

ÅBNINGSTIDER på lageret Skovlytoften 1, 2840 HOLTE
Kør venligst helt ind i gården på højre side af den røde bygning.

Uden for nedenstående åbningstider: send en mail eller ring 4585 1978.

I DAG: søndag den 18. oktober: LUKKET
mandag den 19. oktober: 14:00 til 17:00
tirsdag den 20. oktober: LUKKET
onsdag den 21. oktober: 14:00 til 17:00
torsdag den 22. oktober: 14:00 til 17:00
fredag den 23. oktober: 14:00 til 17:00
lørdag den 24. oktober: LUKKET
søndag den 25. oktober: 13:00 til 15:00
mandag den 26. oktober: 14:00 til 17:00
tirsdag den 27. oktober: LUKKET
onsdag den 28. oktober. LUKKET. Vinsmagning Esbjerg
torsdag den 29. oktober 14:00 til 17:00
fredag den 30. oktober: 14:00 til 17:00
lørdag den 31. oktober: LUKKET

WEBSHOP!

WEBSHOP