Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

27.01.2016 Hvid januar

Kære Vinvenner

Bregrebet "hvid januar" er ikke noget, der blev opfundet af en vinhandler. Det er sikkert. Vinhandleren her har udnyttet pausen til dels for at promovere Sorbaianos "takker-af-tilbud" (*) til dels for at genvurdere sit udvalg af hvide vine. Italienske hvide vine er smertens barn, for dem der ikke kender dem, altså. For os alle andre, er de en verden fyldt med gode overraskelser, dejlige drikkeoplevelser og spændende smagsindtryk. Gode vinvenner kender allerede de hvide fra Landbohøjskolen i San Michele all'Adige. Min "studietur" er nu kommet til tre hvide som er for så at sige i familien med hinanden: Pinot Grigio, Pinot Bianco og Chardonnay. De sidste to som tætte gode fætre og Pinot Grigio lidt længere ud i slægtskabet.

KOGLEN

Jeg tænkte ikke på det, før jeg skulle skrive denne mail, men selve navnet "pinot" stammer fra pinjekoglen: nogen på et tidspunkt skulle have set at klasen lignede i sin form koglen fra en pinjetræ og navnet klæbte sig fast til druen. Mange betvivler at chardonnay skulle være i familien med pinot bianco. Jeg kan huske at engang i firserne, da chardonnay blev populær, mange producenter omdøbte deres pinot bianco til chardonnay vupti, fra det ene år til det andet. Typisk italiensk "kreativitet" ? Formodentligt men da jeg rejste i Friuli hørte jeg tit, også i årene før "navneforandringen", at vinbønderne kaldte vinen også som "pinot chardonnay" eller andre gange "pinot giallo". Alle pinot vine skulle være mutationer fra den oprindelige pinot noir. Sådan en rød pinot kunne jeg ikke undlade at blande ind i ugens tilbud men det er de hvide som der er fokus på.

HELSTØBTE VINE

"Helstøbte vine" er nok den definition, der bedst passer til disse tre: Pinot Grigio den mest saftige og måske også den mest kendte af de italienske hvide. En favorit hos vinvennerne og den første, der bliver udsolgt. I Landbohøjskolens fortolkning, har vi en yderst harmonisk hvid hvor noter af frugt smelter på en perfekt måde i vinens 13,5% alkoholstyrke. Årgangen er 2014. Ikke den årgang med det bedste ry, men glem alt ufordelagtigt om det: Pinot Grigio 2014 fra San Michele er undtagelsen ( eller bedre sagt: blot en af undtagelserne) der bekræfter reglen.

Samme alkoholstyrke finder vi i Chardonnay som er dog fra 2013: en årgang der, som alle de hvide fra San Michele viser, er ved at uvikle sig gunstigt og vil fortsætte med at gøre det de næste tre-fire år. En af de sikre tegn på, hvor dygtigt en vinmager er, er at forhindre alkoholstyrken at tage overhånden og dække over for eventuelle mangler i vinen. Hos San Michele mestrer lærerne og eleverne denne kunst og sine "kun" 13% til trods er Pinot Bianco 2014 er komplet vin. Nyd nu og de næste tre år. Bestil disse gode hvide her:

DEN SORTE PINOT

"Nero" den sorte pinot bliver repræsenteret her af to årgange af samme vin: 2012, som er ved at blive udsolgt, og 2013, som er lige blevet leveret til lageret i Holte. Det er to DOC-vine fra Italiens pinot-nero-vinregion par excellence : Sydtyrol/Alto Adige.

Al den "pinosity" I kunne ønske jer og til en meget fornuftig pris. Bachgart er navnet på den nedre del af Klaus Lentsch gods. Den stærke hældning af de lerholdige skråninger, markens beliggenheden på firehundrede meter og den store temperaturskift mellem dag og nat har gjort denne del af Atzwang, ikke langt fra Bolzano, en af de vinmarker der var kendt for kvaliteten af druerne allerede i 1100-tallet.

Som pinot nero/ blauburgunder er Bachgart en særdeles tilfredsstillende vin. Begge årgange 2012 og 2013 tilbyder umiddelbar drikkeglæde. Solo eller til fuglevildt;, kølig, 14-15 grader eller til stuetemperatur, 17-18 grader: altid en træfsikker, personlig rødvin der er med på løjerne med det samme. Ikke engang fem minutter i glasset og den er parat til at blive nydt. Jeg testede 2013 til en fettuccine med den sauce I kan se på åbningsbilledet: tomat, peberfrugt, kapers, løg basilikum. Bachgart serveret efter at den havde stået en lille halv time på gesimsen: 17 grader og "a match made in heaven"t. Holdbarheden ? både jeg og Klaus Lentsch mener at det er en vin til omgående nydelse men frem til 2018-2019 vil begge årgange blive ved med at levere en rigtig god drikkeoplevelse for alle dem, der kan li' pinot nero. Og alle de andre.

Seks-stykkes tilbud gælder også ved køb af mix 2012 og 2013 så længe 2012 haves (p.t. circa halvfems flasker). Lidt flere flasker haves endnu af de to gode røde fra :

CASCINA CUCCO

De vinvenner, der kendte vinene, har allerede været dér og Langhe Rosso 2012 blev hurtigt udsolgt! Siden der var flere, der skrev om deres skuffelse ringede jeg til Piero Rossi Cairto og han fandt 107 flasker. De sidste, som nu er opdateret i webshoppen.

Der er tid til søndag den 31. januar for at bestille, men please vent ikke for længe fordi det er ærgerligt for mig at skrive tilbage at vinen er "desværre" udsolgt. Kun 69,- kroner for vine med god smag og høj landbrugsidentiteter ikke hverdagskost. Hvis I holder af gode vine - I skal være meget distræte eller ligefrem masochister for ikke at udnytte tilbuddet:

Ciao, Carlo

(*) OPDATERING OM og FRA SØRBAIANO & OMEGN
Det er ved at være sket med dette tilbud. De årgange, der ikke kan ses i webshoppen er udsolgte.

EN KLOG MAIL ?

Sammen med en bestilling er der kommet en klog mail fra en af "stamvinvennerne". Efter en kort belæring om Cotes du Rhones lyksaligheder (as if I care...) spørger han hvorfor er der aldrig forudbestillingstilbud på hverdagsvinene.

Ja hvorfor ? Det er ikke alle spørgsmål jeg kan besvare men umiddelbart ville jeg sige at hverdagsvinene her hos mig er så fornuftig prissatte at de sælger sig selv: hvorfor skære avancen ned ? Samtidigt med, at er det ikke mange hverdagsvinene I plejer at købe her: det er mere praktisk at finde noget hos jeres lokale vinhandler eller supermarked. Hos mig skal I enten afhente eller betale for levering, så ender det med at det er kun de bedre vine, der bliver emne for forudbetalingstilbuddene. Jeg kunne også argumentere for, at fx Cascina Cuccos Barbera d'Alba og en Langhe Rosso til 69,- kr. hører til klassen hverdagsvine, prismæssigt. Men spørgsmålet er værd at tage op til vurdering. Hvis I har nogen mening om det, læser jeg gerne jeres mail.

PS: RYD OP & RESTSALG fortsætter måneden ud:

Husk at bruge engrosfragt ved bestilling af vine fra restsalget:

ENGROS FRAGT:

Åbningstiderne på lageret Skovlytoften 1, 2840 Holte Kør gerne helt ind i indkørslen på højre side af den røde bygning.

Udenfor følgende åbningstider : send en mail eller ring 4585 1978 for at træffe aftale.

I DAG: onsdag den 27. januar: 14:00 til 17:00
torsdag den 28. januar: 14:00 til 17:00
fredag den 29. januar: 14:00 til 17:00
lørdag den 30. januar: LUKKET
søndag den 31. januar: 13:00 til 15:00

WEBSHOP!

WEBSHOP