Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

15.03.2016 Pastiera og Pignoletto

Kære Vinvenner,

Hvis der er noget jeg kan kalde madnostalgi, så er det noget, der har, med den napoletanske påskekage at gøre: la pastiera napoletana. Selvom man idag kan købe den i alle de større konditorier i Italien,stort set året rundt, er det en kage, der er uløseligt forbundet med Napoli og Påsken. Da "pastiera" smager bedre to-tre dage efter at den er lavet, plejede de napolitanske husmødre at tilberede den Skærtorsdag, så kagen smagte bedst Påskedage. Engang, før køleskabets tid, var det en vinterkage, da en af hovedingredienserne fåremælksosten, ricotta, netop var tilgængelig i den periode. Senere på året skulle fårene selv bruge mælken til deres lam. Desuden holdt mælken og kagen sig bedst mens temperaturen stadigvæk var noget kølig.

Basisingredienser er: den friske ricotta-ost, mælkeopblødte hvedekerner, og appelsinvand. Det sidste skal ikke forstås som sodavand á la Squash men det er en appelsinblomtsvand, en aromatisk ingrediens som stammer fra Nærøsten og er hyppigt anvendt i kager og kiks. Jeg har aldrig prøvet at lave pastiera selv, men husker de heroiske tider da en napolitansk god ven (hej Tony!) altid hjemtog noget appelsinvand fra Napoli og bagte en stor pastiera til os hver Påske. Festmad og soul-food i et!

Jeg har derfor ingen egn opskrift at videregive, men opskriften findes på nettet og kagen har endda sin egen hjemmeside. Den I ser på billedet ovenfor - hele 700 grams lyksalighed - har jeg fotograferet (og smagt/spist!) hos Giulia Fadini. Giulia er udlært konditor i Napoli og driver "Makkekafe" i Nybrogade i København. Lokalets navn er den måde man udtaler "Ma che caffé" dvs "Skke en god kaffe". Hendes kaffe har jeg til gode men hendes pastiera er hjemvedulmende medicin, hvis eneste fejl er, at den ikke når at blive gemt to tre dage, hos mig. Hvis I bestiller i god tid, kan det godt være at Giulia er i pastieramood, men jeg kan ikke garantere det. Se linket nederst i mailen og kryds fingrene.

HVILKEN VIN TIL PASTIERA ?

Ingen vin. Der er desserter, som pastiera, der ikke har brug for vin. Og dessertvine, der har intet brug for dessert. Jeg synes at pastiera - og tiramisú for eksempel - er så dejligt sammensatte, at de ikke kalder for en dessertvin. Hvis I insisterer, ville jeg foreslå en appelsinlikør, en Marsala Dolce , en Moscato d'Asti eller en Malvasia Dolce. Den sidste er på vej fra Tirelli sammen med Stopai og Rosso Tirelli. Mens imorgen onsdag den 16. marts har jeg fået lovet leveringen af følgende vine:

- 2011 Barolo Vigna Cucco
- 2014 Dolcetto d'Alba
- 2010 Pian del Conte
- 2015 "Dosage 15" Lambrusco La Battagliola
- 2015 "Dosage 30" Lambrusco La Battagliola

I finder en status over de vine I har forudbestilt i linket nederst i mailen(*).

PIGNOLETTO : EN (GOD) MODEVIN

Sammen med sine Lambrusco, har La Battagliola sendt noget "Le Grand Pignol". Det er en hvid perlende vin på basis af den grønne drue "pignoletto". Det franskklingende navn skipper vi let henover: producenten bryder sig ikke om navnet "pignoletto": på italiensk betyder det "lille kogle" sikkert pga drueklasens form - og endelsen har noget "småt" over sig. Alberto Salvadori fra La Battagliola har derfor valgt et navn, der ikke har noget diminutiv over sig.

Pignoletto kan fremstilles både som stille, perlende eller decideret mousserende. Når druerne stammer fra bakkerne omkring Bologna, er det en DOC-vin. Onde tunger ville påstå, at det er en vin, som nyder godt af Prosecco'ens succes både i Italien og på eksportmarkederne. Jeg er sikker på, at flere vinvenner vil finde Le Grand Pignol, særdeles behagelig og anvendelig. Smagen er tør/ikke tør og vil derfor være velgnet som velkomstdrik/aperirif men også som "tuttopasto" ved lette frokoster, charcuteri og ikkelagrede oste. Bestil den her, evt. sammen med de to Lambrusco fra samme producent:

Ciao, Carlo

PS: Hvordan kan det være, at jeg ikke har anbefalet - endnu - en vin til påskelammet ?

Det er nok fordi I har bestilt Barolo og Pian del Conte en masse og de vil være velegnet til påskelammet. Hvis I spørger mig hvilken vin jeg vil servere til påskelammet, så er svaret uden et sekunds tvivl: Pietro Majnonis økologiske Chianti 2014. Den har al den fylde, friskhed, rustik charme og saftigt bid, som en rødvin skal have til ovnstegt lammekød. Server kølig og i rummelige glas:

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/26-roedvine/2021-2014-chianti-docg-majnoni-oeko/


Da alle (OK: de fleste af jer) ved hvordan en flaske Chianti Majnoni ser ud, får I her et billede af producenten og økobonden Pietro Majnoni, de rer lige fyldt enogtres. Tillykke!

Giulias hyggelige og velforsynede MAKKEKAFE finder I her: www.makkekafe.dk

Åbningstiderne på lageret Skovlytoften 1, 2840 Holte Kør gerne helt ind i indkørslen på højre side af den røde bygning.

Udenfor følgende åbningstider: send en mail eller ring 4585 1978 for at træffe aftale.

IDAG: onsdag den 16. marts: 14:00 til 17:00
torsdag den 17. marts: 14:00 til 17:00
fredag den 18. marts: 14:00 til 17:00
lørdag den 19. marts : LUKKET
søndag den 20. marts: 13:00 til 15:00
mandag den 21. marts: Åbent kun efter forudgående aftale.
tirsdag den 22. marts: 14:00 til 17:00
onsdag den 23. marts: 14:00 til 17:00
Skærtorsdag: LUKKET
Langfredag: LUKKET
lørdag den 26. marts Åbent kun efter forudgående aftale
søndag den 27. marts: PÅSKESØNDAG LUKKET
mandag den 28. marts: 2. PÅSKEDAG LUKKET
tirsdag den 29. marts: 14:00 til 17:00
onsdag den 30. marts: 14:00 tril 17:00
torsdag den 31. marts: 14:00 til 17:00
fredag den 1. april: 14:00 til 17:00. Italiensk Vinfestival. Politiken.
lørdag den 2. april: LUKKET Italiensk Vinfestival. Politiken
søndag den 3. april: LUKKET. Vinsmagning 14:00 til 17:00 Havarthigården.

ENGROS FRAGT:

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/58-engros-fragt/

Naturligvis skal I ikke betale både almindelig fragt og engros fragt.
Vælg optionerne "Gratis fragt" eller "Afhentning fra lageret", hvis I bestiller engros fragt.

WEBSHOP!

WEBSHOP