![]() |
Hvis der er noget jeg kan kalde madnostalgi, så er det noget, der har, med den napoletanske påskekage at gøre: la pastiera napoletana. Selvom man idag kan købe den i alle de større konditorier i Italien,stort set året rundt, er det en kage, der er uløseligt forbundet med Napoli og Påsken. Da "pastiera" smager bedre to-tre dage efter at den er lavet, plejede de napolitanske husmødre at tilberede den Skærtorsdag, så kagen smagte bedst Påskedage. Engang, før køleskabets tid, var det en vinterkage, da en af hovedingredienserne fåremælksosten, ricotta, netop var tilgængelig i den periode. Senere på året skulle fårene selv bruge mælken til deres lam. Desuden holdt mælken og kagen sig bedst mens temperaturen stadigvæk var noget kølig.
Basisingredienser er: den friske ricotta-ost, mælkeopblødte hvedekerner, og appelsinvand. Det sidste skal ikke forstås som sodavand á la Squash men det er en appelsinblomtsvand, en aromatisk ingrediens som stammer fra Nærøsten og er hyppigt anvendt i kager og kiks. Jeg har aldrig prøvet at lave pastiera selv, men husker de heroiske tider da en napolitansk god ven (hej Tony!) altid hjemtog noget appelsinvand fra Napoli og bagte en stor pastiera til os hver Påske. Festmad og soul-food i et!
Jeg har derfor ingen egn opskrift at videregive, men opskriften findes på nettet og kagen har endda sin egen hjemmeside. Den I ser på billedet ovenfor - hele 700 grams lyksalighed - har jeg fotograferet (og smagt/spist!) hos Giulia Fadini. Giulia er udlært konditor i Napoli og driver "Makkekafe" i Nybrogade i København. Lokalets navn er den måde man udtaler "Ma che caffé" dvs "Skke en god kaffe". Hendes kaffe har jeg til gode men hendes pastiera er hjemvedulmende medicin, hvis eneste fejl er, at den ikke når at blive gemt to tre dage, hos mig. Hvis I bestiller i god tid, kan det godt være at Giulia er i pastieramood, men jeg kan ikke garantere det. Se linket nederst i mailen og kryds fingrene.
Ingen vin. Der er desserter, som pastiera, der ikke har brug for vin. Og dessertvine, der har intet brug for dessert. Jeg synes at pastiera - og tiramisú for eksempel - er så dejligt sammensatte, at de ikke kalder for en dessertvin. Hvis I insisterer, ville jeg foreslå en appelsinlikør, en Marsala Dolce , en Moscato d'Asti eller en Malvasia Dolce. Den sidste er på vej fra Tirelli sammen med Stopai og Rosso Tirelli. Mens imorgen onsdag den 16. marts har jeg fået lovet leveringen af følgende vine:
- 2011 Barolo Vigna Cucco
- 2014 Dolcetto d'Alba
- 2010 Pian del Conte
- 2015 "Dosage 15" Lambrusco La Battagliola
- 2015 "Dosage 30" Lambrusco La Battagliola
I finder en status over de vine I har forudbestilt i linket nederst i mailen(*).
Sammen med sine Lambrusco, har La Battagliola sendt noget "Le Grand Pignol". Det er en hvid perlende vin på basis af den grønne drue "pignoletto". Det franskklingende navn skipper vi let henover: producenten bryder sig ikke om navnet "pignoletto": på italiensk betyder det "lille kogle" sikkert pga drueklasens form - og endelsen har noget "småt" over sig. Alberto Salvadori fra La Battagliola har derfor valgt et navn, der ikke har noget diminutiv over sig.
Pignoletto kan fremstilles både som stille, perlende eller decideret mousserende. Når druerne stammer fra bakkerne omkring Bologna, er det en DOC-vin. Onde tunger ville påstå, at det er en vin, som nyder godt af Prosecco'ens succes både i Italien og på eksportmarkederne. Jeg er sikker på, at flere vinvenner vil finde Le Grand Pignol, særdeles behagelig og anvendelig. Smagen er tør/ikke tør og vil derfor være velgnet som velkomstdrik/aperirif men også som "tuttopasto" ved lette frokoster, charcuteri og ikkelagrede oste. Bestil den her, evt. sammen med de to Lambrusco fra samme producent:
![]() |
Giulias hyggelige og velforsynede MAKKEKAFE finder I her: www.makkekafe.dk
http://shop.carlomerolli.dk/produkter/58-engros-fragt/
Naturligvis skal I ikke betale både almindelig fragt og engros fragt.
Vælg optionerne "Gratis fragt" eller "Afhentning fra lageret", hvis I bestiller engros fragt.
< Forrige | Næste > |
---|