Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

26.03.2016 Buona Pasqua fra Erik Banti (og mig)

Kære Vinvenner,

Den økologiske romanesco (broccolo, brassca oleracea) kan stadigvæk fås til en fornuftig pris, nu og måske hele april. Så kommer sommerpausen og vi skal vente til efteråret og vintermånederne for at kunne nyde dens mange anvendelser i både den traditionelle og den kreative madlavning. Den smukt udseende romanesco levendegør det matematiske begreb fraktal, det mønster der i naturen gentager sig i uendelighed. På det mere praktiske plan har "broccolo" både fortjenester og skyld: som de fleste i kålfamilien er den rig på C vitamin og var derfor fast inventar på skibene, der opdagede og koloniserede de syv verdenshjørner. Samme funktion havde grøntsagen på hvalfangerskibe og dens kvalitet - C-vitamin der kunne bekæmpe skørbug - var måske en mindre heldig kvalitet, set fra hvalenes side. Det var netop holdbarheden og indtagelsen af kålen, der muliggjorde de lange fangetogter, uden at de sejlende blev angrebet af den dødelige sygdom forårsaget af mangel på C-vitamin i kosten.

LUGTEN

"Nå, skal I have kål til middag?" Det spørgsmål kom helt obligate, da nogle af naboerne i opgangen var i gang med at tilberede kål. Romanesco i mindre grad, men kål i det hele taget, afgiver en karakteristisk lugt under kogning. Men ikke hjemme hos min mor og min bedstemor. Hvordan kunne det være? Mormor havde lært min mor at komme et halvt glas mælk i kogevandet: det tog lugten. Samme effekt kan opnås med en halv citron i kogevandet.

Der er næsten ingen grænser for, hvad romanesco skulle være god for og man mener også, at hvis man indtager den rå og på tom mave, kan den bremse og forsinke effekterne af alkoholindtagelse. Jeg har ikke prøvet det, men det virker på mig som spild af både romanesco og vin. Hold kogningstiden kort - ja romanesco burde serveres "al dente" , skær den i tynde skiver og "dressér" den med ikke andet end olie, citron, salt og en smule peber. En romersk klassiker er "zuppa d'arzilla", rokkesuppe med broccoli. Sidst smagt hos Da Cesare i via del Casaletto (Via del Casaletto 45 Roma - 06 536 015). Lidt udenfor centrum, men en sand bastion af det traditionelle romerske køkken. I venten på jeres næste rejse til Rom kan I forlange opskriften ved at sende en svarmail med teksten "arzilla"i Emne/Subject.

På billedet ovenfor ser I romanesco i en påskesammenhæng: æggene er courtesy of vore naboer, der holder høns. De to vine, I kan skimte, er Dolcetto d'Alba 2014 DOC fra Cascina Cucco: en vin, som mange af jer allerede har bestilt, og jeg må indrømme, at den er den største vinoverraskelse i år såvidt: langt langt bedre end det jeg forventede, bedre end årgangens ry og bedre i forhold til, hvad man kan forvente af en "enkel" Dolcetto. En komplet vin. Det er ikke kun mig, der mener det: flere vinvenner, der har smagt den, har været lige så positivt overraskede som jeg. I kan bestille den endnu, men det er ikke Dolcetto, denne mail drejer sig om. Jeg har lige modtaget en sending fra Erik il vikingo dvs. vinproducenten m.m.m. Erik Banti fra Scansano.

SNYDT AF SIN BANK

Mange kender Erik Banti og har fulgt hans produktion gennem årene. Jeg må indrømme, at I mange år har den ikke været up to par. Han har været klar over det og i fælleskab havde vi besluttet at drosle importen ned. Hvad skyldtes denne mærkbare nedgang i kvalitet, fra en producent som er den person, der har gjort Morellino berømt i verden og har været den første til at vinde de magiske tre glas i Gambero guide med sin Morellino 1981? Årsagen er, at Erik i godt og vel ti år har haft hovedet andre steder: nemlig i at redde sit livsværk. Det korte af det lange er, at han blev forsøgt snydt af sin bank og med de bibelske tider, som det italienske justitsvæsen arbejder med, har det taget det bedste af elleve år, før Højesteret endelig gav Erik medhold og dømte banken til en klækkelig erstatning.

FORDUMS RY

Idag, de sidte par år faktisk, er Eriks produktion begyndt at genvinde sin traditionelle position blandt de bedste i distriktet. Det beviser de vine, han har sendt. Jeg talte med ham forleden om et særligt fremstød for én af vinene, men Erik sagde: "Carlo: jeg ønsker at dine/mine kunder smager så mange som muligt af de vine, jeg producerer. Jeg sender dig lidt af hver vin og jeg hører gerne dine kunders mening. Så når vejret bliver varmere, inviterer jeg alle til en festsmagning." Som sagt så gjort:

Og apropos Erik Banti: han har også sendt nogle få flasker af sin gode olivenolie.

Buona Pasqua!

Ciao, Carlo

PS: De dristige vinvenner, der ønsker at teste Dolcetto (en tør rødvin: det søde i navnet refererer til druen, som er lille af størrelse og meget sød), kan bestille den her. "Soddisfatti o rimborsati" !! (Det betyder:" Tilfreds eller penge tilbage!")

Åbningstiderne på lageret Skovlytoften 1, 2840 Holte
Kør gerne helt ind i indkørslen på højre side af den røde bygning.

Udenfor følgende åbningstider: send en mail eller ring 4585 1978 for at træffe aftale.

IDAG: søndag den 27. marts: PÅSKESØNDAG LUKKET
mandag den 28. marts: 2. PÅSKEDAG LUKKET
tirsdag den 29. marts: 14:00 til 17:00
onsdag den 30. marts: 14:00 tril 17:00
torsdag den 31. marts: 14:00 til 17:00
fredag den 1. april: 14:00 til 17:00. Italiensk Vinfestival. Politiken.
lørdag den 2. april: LUKKET Italiensk Vinfestival. Politiken
søndag den 3. april: LUKKET. Vinsmagning 14:00 til 17:00 Havarthigården.

ENGROS FRAGT:

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/58-engros-fragt/

Naturligvis skal I ikke betale både almindelig fragt og engros fragt.
Vælg optionerne "Gratis fragt" eller "Afhentning fra lageret", hvis I bestiller engros fragt.

WEBSHOP!

WEBSHOP