Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

18.06.2016 Vinvennen, der tyggede på sagen og Lussingen

Kære Vinvenner,

Kan I huske mailen om magnumflasken Mermet? Og den vinven fra Køge, der undrede sig over, at en magnum flaske ikke bare kostede det dobbelte af en almindelig flaske? Han skulle forære vinen til sine medarbejdere som sommergave. Han svarede i sin tid, at han ville "tygge lidt på sagen".

Igår ringede han og sagde, at "Nu må vi finde ud af noget med de magnumflasker". Jeg var lige parat til at svare med min matematiske forklaring af prisopbygningen, min grædesang, da vinvennen tilføjede: "...jeg skal bruge femten stykker. Og vi har valgt den til vor Sankt Hans aftens fest med grill og hele svineriet."

Femten magnum! Sød musik for vinhandlere. Naturligvis fik vinvennen..... ikke en øre i rabat, men jeg lagde pænt seks flasker Chardonnay Piemonte DOC oven i kasserne.

Nu ved jeg ikke, hvad I skal servere til den næstkommende grillaften, men 2011'eren fra Mermet i Magnum er nu blåstemplet hele vejen fra Køge. Og hvis I skal bruge mindst seks magnum, finder jeg et godt ovenikøbet for at dulme på smerten:

CHIANTI 2014 DOCG økologisk, Pietro Majnoni

Jeg nævner denne gode Chianti, fordi den var med i samme mail og fordi for mig - og mange af jer - er den et ikon over den ægte, rustikke Chianti, som man er så glad for, når man er på ferie i Italien:

TRIMANIS CESANESE

I samme stil, men noget lettere og måske også mere elegant, er den Cesanese del Piglio, som jeg har fundet hos Trimani. Trimani er en vinhandlerfamilie, der har haft butik i Rom siden 1821. Ja, det er ikke en stavefejl: 1821. Salig Marco Trimani var go' ven med Luigi Colacicchi, direktør for musikkonservatoriet Santa Cecilia i Rom. Colacicchi ejede nogle vinmarker ved Anagni, syd for Rom. Han plantede dem til med stiklinger af merlot og cabernet engang i begyndelsen af 1940'erne. Derfra producerede han de to vine, der hurtigt og langt før vinguiderne eksisterede, skabte sig et navn og en plads i den italienske vinelite: de berømte Torre Ercolana rød og Romagnano hvid.

Det var oplagt, at Trimani skulle klare distributionen af de to vine og med tiden overtog vennen først plejen af vinmarkerne og da maestro Colacicchi døde, også selve jorden. Vinplanterne var efterhånden blevet gamle og vinmarken skulle omplantes. Det skete i 1990'erne igen med cabernet sauvignon og merlot og igen med cesanese, den lokale drue, cabernet sauvignon, petit verdot.

Omplantningen har givet nogle år uden den legendariske Torre Ercolana. Vinen er nu blevet fremstillet igen efter den originale opskrift (cesanese, merlot og cabernet sauvignon) og vil blive frigivet engang i 2018. Om den og om godsets to andre vine (den hvide Stradabianca og den nu røde Romagnano) vil vi høre nærmere, såsnart som de frigives.

Hos Torre Ercolana produceredes også "Schiaffo". Det er den "lussing", som jeg omtalte i min mail fornyligt.

LUSSINGEN

Lussing dvs. Schiaffo ("Ski-arf-fo"). Navnet henviser til en episode, der fandt sted den 7. september 1203. Paven Bonifacio VIII blev holdt fange i byen Anagni af franske tropper. De ville have paven med til Frankrig og en af de franske gesandter, Giulliaume de Nogaret, løftede hånden for at give paven en lussing. Eller gav paven en lussing. Andre siger, at lussingen var moralsk og et symbol for den forulempelse, som paven blev udsat for.

Paven døde, en måned efter episoden, og pavesædet blev flyttet til Avignon i Frankrig, noget, som alle vinvennerne, der også køber Chateauneuf du Pape, udmærket ved. Når episoden har med en moderne italiensk vin at gøre, er det fordi netop i Anangni har familien Trimani vinmarkerne for deres navnkundige Torre Ercolana. Schiaffo skulle så være godsets "anden vin", men der er meget lidt "anden" i denne flotte 2014 (endnu en flot 2014!): cabernet sauvignon, merlot petit verdot og cesanese. Nu er vinen smagt og jeg har tænkt mig at udbyde de til forudbestilling- og betaling sammen med hverdags Cesanese og den hvide Passerina. Sådan ser de ud:

Vinene har fået rigtigt fin modtagelse i de italienske vinguides og hos...casa Merolli. Nu tilbydes de til en lavere forudbestillings- og betalingspris for de nysgerrige vinvenner:

Vinene kan naturligvis også bestilles separat (og stadigvæk til den lavere pris inden den 26. juni):

Ciao, Carlo

PS: Barbera Superiore sejler rigtig stærkt og er på vej til at blive udsolgt: men her er et link, hvor I kan få gode vine og samtidig spare en del penge:

Åbningstiderne på lageret Skovlytoften 1, 2840 Holte

Kør gerne helt ind i indkørslen på højre side af den røde bygning.
Udenfor følgende åbningstider: send en mail eller ring 4585 1978 for at træffe aftale.

IDAG: søndag den 19. juni: LUKKET "Lambrusco smagning"
mandag den 20. juni: LUKKET
tirsdag den 21. juni: LUKKET Firmasmagning: "Lambrusco - igen !"
onsdag den 22. juni: 14:00 til 17:00
torsdag den 23. juni: 14:00 til 17:00
fredag den 24. juni: 14:00 til 17:00
lørdag den 25. juni: LUKKET
søndag den 26. juni: 13:00 til 15:00: Smagning (Moscato d'Asti, Chardonnay Brut, Mermet 2011 m.m.)

WEBSHOP!

WEBSHOP