![]() |
Hvad siger I til en "Julelambrusco"? Har talt med Anselmo Chiarli i går og det viser sig, at det faktisk kan lade sig gøre at få en dugfrisk Lambrusco MUTINA fra høsten 2016 (som netop er startet) i god tid til Julen 2016.
Er det crazy nok? MUTINA til traditionel dansk julemad? Er det helligbrøde eller er det helligbrøde? Uhmmmm....før I begynder at slette denne mail og sende en ambulance til min adresse, vil jeg sige, at jeg er næsten sikker på, at MUTINA vil passe til flæskesteg og til de søde kartofler. Uhørt? ja, men jeg vil prøve kombinationen en af dagene og holder jer både skriftligt og fotografisk orienteret om resultatet og om navnene på forsøgpersonerne, der måtte overleve testen.
På den anden side ville en "Julelambrusco" (lad mig © det) også kunne finde plads som aperitif og til midnatsskål den 31. decemeber, så lad os se om jeg kan lancere en reservationsrunde for dette påhit, som langt de fleste ville være foruden, men alligevel....Jeg regner ikke med, at der vil være problemer med antallet men lad mig høre, om Chiarli vil gå med til en juleetiket på Mutina 2016.
En vin, som til gengæld har fået jeres blåstempel, er Julebasten©. Iår er det RISERVA 2014 økoChianti fra Pietro Majnoni. Grunden til at jeg kommer så tidligt ud med den er, at der er kun lavet firehundrede 1,5 liters bastflasker. Det er "la crème de la crème" af en årgang, som hos Pietro har været karrig med mængderne men ikke med kvaliteten. Han siger, at den blev lige så god som den legendarske 2007 på billedet ovenfor. Det er early days men I, der ved, at Julebasten© har pligt til at smage godt, kan trygt begynde at forudbestille her:
Der er kommet to interessante mails i weekenden. Den ene spurgte hvad der menes, når jeg - eller andre - skriver, at en vin er "ikonisk". Det er lige som det med stolen: der findes tusindvis af modeller, men hvis I siger "tænk på en stol", så tænker alle på et stykke møbel man kan sidde på: ja, en stol. Når det gælder fx Chianti, betyder det nok, at det er den ideelle Chianti alle har i hovedet, når de tænker på en Chianti-Chianti. I tilfælde af en ung Chianti kan vi godt sige, at Majnonis 2014 er en ikonisk Chianti og ditto gælder Superiore 2014 på bast: en ikonisk Chianti på bast. Det var det svar jeg gav, og tilbuddet om de to "ikoner" var ikke til at komme udenom:
Vinvennen spurgte også, hvad en "magnetisk" vin er. Det er første gang jeg hører tillægsordet brugt i forbindelse med vin, men det må betyder noget i stil med "en vin der tiltrækker interessen" eller "en vin man ikke kan undgå at drikke et glas til af". På engelsk har man "morish", en vin man vil have mere af. På italiensk har man "uno sguardo magnetico": "et magnetisk dvs fascinerende blik": Så mon ikke det er det, "magnetisk" betyder.
Nemme svar. Lidt mere besværlig at besvare var den anden mail: den kom fra en vinven, der havde læst en god artikel om tilsætningsstoffer i vin. Hvorfor var disse tilsætningsstoffer ikke deklareret på bagetiketten, lige som man gør med almindelige fødevarer? Mit "gæt" og mit svar var, at vinindustriens lobbies har ingen interesse i at fortælle forbrugerne, hvad der er i vin. Ved siden af gæret druemost er der omtrent firs forskellige tilsætningstoffer, som man lovligt kan bruge i vin. Lovligt? Absolut ja. Men hvem er det, der laver lovene? De stærke og de store: derfor beskytter lovene de stærkes og de stores interesser. Amen. De små har kun én udvej: at melde sig ud og følge deres egen vej. Det var netop sådan en reaktion, der stod bag de italienske "Superbordvine" for en fyrre år siden, og bag naturvinbevægelserne idag. Jeg tror ikke, at en fuldstændig varedeklaration ville ændre meget på indkøbs- og forbrugsmønstrene, men i det mindste vil man have forklaringen på visse usandsynlige lave priser og - ikke at foragte - vil man vide, hvad man udsætter sin gane og sin mave for.
Mave og gane vil blive sat på hård prøve torsdag den 29. september. Lad os indrømme det: "Royal Middag" er ikke for sarte maver. Heller ikke for folk, der skal præstere meget dagen derpå. Det er lykkedes mig at samle en snes gæster og der er naturligvis plads til flere, men roastbeef, andesteg og perlehøne kræver sin mand/kvinde. For ikke at tale om de ni vine, der bliver serveret før, sammen med og efter retterne:
Det er naturligvis Tenuta Cuccos nye vine, der vil blive skænket til retterne. De gamle vine fra Cascina Cucco (Dolcetto, Barbera og Langhe Rosso) bliver ekspederet fra idag til de vinvenner, der har forudbestilt dem.
![]() |
De glemsomme og alle dem, der ikke nåede færgen, kan stadigvæk være med og endda med gratis fragt men til almindelig (og selvfølgelig moderat) pris:
< Forrige | Næste > |
---|