Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

25.09.2016 Mozzarella og den udskældte 2014

Kære Vinvenner

Sikke I spørger! I sidste uge to mails, den ene fra Aalborg, den anden fra Rødby. Emnet, nogenlunde det samme: "Carlo: nu er det officielt efterår: hvornår træder dine vinterpriser for Lambrusco i kraft?" Jeg kiggede ud af vinduet og svarede, at her i Nordsjælland ligner vejret mere sommer end vinter, så vi lader de yderst moderate Lambrusco priser ligge som de er. En stund endnu ihvertfald. Iøvrigt leder jeg efter en frivillig, der kan lave traditionel dansk flæskesteg og søde kartofler for at udsætte maden for Lambrusco-testen: er de to begreber forenelige? Chiarli fortæller mig, at med lidt god vilje vil det være muligt at sende et parti 2016 til min Julelambrusco©, så lad os se hvad der sker.

JULEBASTEN©

Pietro Majnoni bekræfter, at Riserva 2014 i halvanden liters bastflaske kan være på lageret i Holte uge 47-48, sammen med den nye olivenolie, den fra høsten 2016. Kvaliteten er ypperlig, siger Pietro ("é proprio buono") og ca. en fjerdedel af de kun firehundrede bastflasker er allerede solgt. Ikke for at jage med jer, siden der er tid til at bestille indtil 11. november, men hvis I har tænkt jer at købe den, så vent ikke for længe:

2014: DEN UDSKÆLDTE ÅRGANG

Hvad betyder det? Jo, at det vejrlige i årgang 2014 generelt ikke var så godt (generelt = dvs. ikke alle steder i Italien). Resten er op til den enkelte vinbonde: hvor meget, hvordan og hvornår der blev høstet, hvordan man har arbejdet i kælderen. Hvis jeg kigger på mit sortiment, kan jeg pege nogle 2014 ud, som smager rigtig godt. De mest skeptiske blandt jer vil nu mene, at jeg laver dette tilbud, fordi jeg er brændt inde med for mange 2014. Langt fra: som sagt har I været flittige og fordomsfrie, har smagt og har genkøbt. Derfor er der kun en snes kasser i den tilbudte sammensætning. Jeg dedikerer dem til de vinvenner, der gerne vil have smag for sagn og gratis fragt:

"Man kan også gøre et skarn uret" er en talemåde, der ser ud til at passe på mange vine fra den udskældte årgang 2014. Som sagt, når jeg kigger nærmere på jeres bestillinger, kan jeg se, at der er mange af jer, der tager det hele med et gran salt: for eksempel hitter den økologiske 2014 Chianti fra Pietro Majnoni stort og det samme gør hans Superiore 2014 på halvanden liters bast. Der er rigeligt af den første, men bastflasken Superiore 2014 er ved at være udsolgt. At jeg kalder dem for "ikoniske Chianti", giver måske en idé om typen og kvaliteten uden at vi bruger superlativer. Begge vine er på lager og kan bestilles nu:

DEN ROYALE MIDDAG

Ja, det er alle de nye vine fra Tenuta Cucco, der vil blive skænket og "parret" til de overdådige retter. i kan se begge her:

Sidste frist for bestilling af bord er tirsdag den 27. ds. og lad være med at spise frokost den dag, hvis I er med om aftenen!

Ciao, Carlo

PS: (Lang)

En københavnsk vinven ringede og spurgte, om jeg kendte mozzarella fra "La Treccia" og hvad jeg syntes om den.

Jeg tror, at jeg var blandt de første til at smage deres mozzarella, da en fælles ven kom forbi lageret med nogle prøver. De smagte godt og jeg var begejstret både over de prøver jeg fik og over ideen: italiensk know how kombineret med den gode danske økologiske jerseymælk. Det var for noget tid siden og idag har La Treccia den succes, de fuldt ud fortjener. Samtalen fortsatte og det kom frem, at den københavnske vinven havde lidt rod i begreberne, da han sagde, at han ikke købte mozzarella di bufala, fordi den ikke var så dagsfrisk som mozzarella eller burrata, som han havde lært at kende netop fra La Treccia.

Jeg ved ikke, hvor mange af jer er i samme situation som den københavnske vinven, men kort fortalt findes der forskellige typer:

a) burrata: frisk mozzarella af komælk og fløde. Bør spises ultrafrisk. Kan fremstilles allevegne.

b) mozzarella tradizionale: komælk, eller mix af komælk og bøffelmælk. Bør spises så friskt som muligt men har en vis holdbarhed. Kan fremstilles allevegne.

c) mozzarella di latte di bufala: kun bøffelmælk. Længere holdbarhed end ovenstående. Kan fremstilles allevegne. Mellem "Mozzarella" og "di latte di bufala" skal der stå et navn på producenten, dennes bomærke eller handelsnavn.

d) mozzarella di bufala campana: the real thing. En af loven beskyttet denomination. Kan kun produceres af 100% bøffelmælk i visse provinser af regionen Campania (Benevento, Caserta, Napoli, Salerno) og i visse af Lazios provinser (Frosinone, Latina og Rom).

Udover ovenstående forskelle er der en endnu vigtigere forskel: mozzarella di bufala campana opfører sig som en regulær ost. Den modner og ændrer karakter og smag frem til en måned efter produktionsdato'en. Optimalt spisevindue: ti til femten dage efter produktionsdato. Opbevares i køleskab men bør serveres ikke alt for kold.

Der findes sikkert flere butikker, der sælger mozzarella di bufala campana og frisk mozzarella. Jeg finder dem her:

http://www.spaghetti-martelli.dk/ost

http://www.latreccia.dk/#la-treccia
(henviser nærmeste forhandler)

Åbningstider på lager beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte
Ved afhentning: Kør gerne helt ind i indkørslen på højre side af den røde bygning.

Udenfor nedenstående åbningstider: send en mail eller ring 4585 1978 for at træffe aftale.

IDAG: søndag den 25. september: 13:00 til 15:00 Hvis godt vejr (dvs. hverken regn eller blæst) vinsmagning i gården.
mandag den 26. september: LUKKET
tirsdag den 27. september: LUKKET
onsdag den 28. september: 14:30 til 18:00 OBS!!!!!
torsdag den 29. september: 14:00 til 17:00 "Royal Middag"
fredag den 30. september: 14:00 til 17:00
lørdag den 1. oktober: LUKKET
søndag den 2. oktober: 13:00 til 15:00 Hvis godt vejr (dvs. hverken regn eller blæst) vinsmagning i gården.

WEBSHOP!

WEBSHOP