Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

10.01.2017 Hvordan smager de så ? 10/01/17

Kære Vinvenner,

Ja, hvordan smager de så de nye sheriffer i byen, vinene fra Tenuta Cucco. Og, noget der sikkert interesserer de fleste: hvad med de nye priser ? Som den gode italiener jeg er, vil jeg starte med...etiketterne. Smag og behag, ja, men jeg kunne bedre lide de gamle, klassiske sorte med hvide bogstaver og den gyldne logo med solsorten. Nu er det ikke etiketter man skal smage og hvis jeg skal sige noget relevant om emnet er, at motiverne på Tenuta Cuccos nye etiketter stammer fra nogle frescomalerier der findes i kirken San Sebastiano al Borgo. Kirken, et større kapel, ligger indenfor Tenuta Cuccos mure: de rige skulle nemlig hverken¨ ulejliges eller blandes med pøblen. Præsten blev tilkaldt, om søndagen og efter behov. Malerierne er fra omkring 1800 og som sagt er det en smags sag, som vi ikke behøver diskutere.

FIRE MUSKETERER

Jeg har smagt og gensmagt mig igennem hele sortiment. Med fuld opmærksomhed og en ret kritisk indstilling. Smagt på vinene flere gange siden november ifjor, skændtes lidt med Piero Rossi Cairo, den nye ejer, mest om priserne og er kommet til følgende konklusion: godkendt !! Ikke mere end det ? Ingen begejstring ? Jo, men især en ret stor respekt for det arbejdet, der er blevet lavet ved lagring af vinene. Som I har jo læst hist og pist er 2014 og 2012 ikke nogle store årgange men hvis jeg havde en hat ville jeg tage den af for hele det nye sortment men især for de fire vine jeg har endt med at vælge. Chapeau ! (ikke til mig selv. Til vinene !):

Nebbiolo Langhe 2014 DOC, Nebbiolo Langhe 2015, Langhe Rosso 2014, Barolo di Serralunga 2012.

De to Nebbiolo er hver især og hver på sin måde et godt glas vin: lid mere nebbiolostreng 2014eren, lidt mere nebbioloelegant 2015eren. Begge vin har klaret smagning over tre dage. Det er umiskeldelige Serralunga-nebbiolo og det betyder blandt andet, at de har begge to et sund og godt liv foran sig: holdbarheden frem til 2019-2020 skulle klares med bravour. Lige nu er 2014eren der byder sig bedst og kan ledsage stort set alle slags kødretter.

Langhe Rosso 2014 er den, der har overrasket mig mest: jeg forventede en lidt mager og anonym sag. Mine fordomme og bange anelser blev gjort til skam: den klassike jernnæve i en fløjlshandske. Meget harmoniske 14%, en fin bouquet af ribs og brombær, en yperdiskret og elegant touch af træ ( og I ved hvor krakilsk jeg er overfor træsmag i vinen). En komplet og sammensat vin, der vil tilfredstille alle med sin fuldendte blance og stilen. Netop stilen er det der overraskede mig: vinen åbner sig lidt á la international verdensmand, så at alle kan være med, og straks efter folder den sig ud med ægte og genkendelig Langa sjæl. Lige som at være der!

Skulle jeg sammenligne den til nogen anden vin I kender, så er det Mermet, hvor nebbiolo og merlot smelter godt sammen. Hos denne 2014 Langhe Rosso er lige dele af fire druer, der er godt smeltet sammen: nebbiolo, barbera, merlot og cabernet sauvignon fra vinmarkerne i Roddi og Serralunga. Glem (igen) alt det I har hørt af negativ vås om 2014: denne her Langhe Rosso er en vinder !

Lige så vinder som Barolo di Serralunga 2012. Jeg smagte den første gang sammen med to producenter fra Toscana. De fremstiller en vin, Pugnitello som I har nok ikke hørt meget om før men det råder vi bod på snart. De var begge to begejstrede og den prøveflaske blev hurtigt tom. Altid et godt tegn. Ros fra to toskanske vinproducenter, må være noget af den højeste anerkendelse en Barolo kan høste ! Ros også herfra: en "nem" og perfekt Barolo, der glider ned med foruroligende hastighed. En vin alle kan forstå og være med: nem men ikke banal. Masser af nebbioloduft, mild og dæmpet garvesyre og meget tiltalende harmoni mellem alkohol, frugt og garvesyre. En all-weather Barolo for dem, som I og jeg, der kan bedre lide at nyde Barolo end at snakke om den.

Holdbarheden: 2012-2025 skulle ikke være noget problem, men jeg tvivler på, at I vil kunne holde fingrene fra den.

FORUDBESTILLING

De forbedringer, der har præget og er ved at præge overgangen fra Cascina Cucco til Tenuta Cucco, har betydet en "revurdering" af priserne. Jeg frygtede det værste, men må konstatere, at den nye ejer har forstået, at der skal fares med lempe. Eller har jeg brokket mig og insistere tiltrækkeligt. Hvorom alting her er jeg nu i stand til at tilbyde de fire musketerer til en ret acceptabel pris. Og endnu mere acceptabel ved forudbestilling og forudbetaling.

RESTSALGET FORTSÆTTER

Der er kommet et par nye vine mens det er stort set slut med de ægte Lykkekasser.:

NYT TILTAG

Fremover vil ugemailen ikke blive opdateret på hjemmesiden. Eller den vil blive det kun sporadisk. Den..... lave frekvens vil fortsætte, kun to gange om ugen, og hvis I savner en bestemt mail, skriv til mig. Og hvis I har fået nok, er der i bunden af mailen et link, hvormed man kan framelde sig, på en høflig, diskret og definitiv måde. Det koster stadigvæk ikke noget at være med, blot sund interesse for italiensk vin og lige dele stor fritid og ..tålmodighed........

Ciao, Carlo

PS

Pugnitello : blå drue fra den sydlige del af Maremma Toscana (Grosseto provinsen). Før anden verdenskrig ret udbredt. Efter krigen blev dyrkning diskontinueret allevegne fordi planten har en meget lav ydelse. Engang i 1990erne startede vinproducenten San Felice at fremstille vin efter nogle stiklinger de havde "reddet" ved landsbyen Cinigiano. Pugnitello - navnet stammer fra "pugno" næve, fordi klasen er lille og kompakt - giver meget holdbare vine, der er blevet sammenlignet med både Brunello og Cote du Rhone. Rent DNA er pugnitello druen beslægtet med montepulciano og den giver vine med en elegance, der ikke er almindelig i Toscana. Stay tuned.

Herunder åbningstiderne på lager beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:

Ved afhentning: Kør gerne helt ind i indkørslen på højre side af den røde bygning. "Hvorfor? Fordi hvis det regner eller I har købt mange vinkarton'er, er det nemt og let at bære dem ud til bilen".

Udenfor nedenstående åbningstider: send en mail eller ring 4585 1978 for at træffe aftale.

IDAG: onsdag den 11. januar: 14:00 til 17:00
torsdag den 12. januar: 14:00 til 17:00
fredag den 13. januar: 14:00 til 17:00
lørdag den 14. januar: LUKKET
søndag den 15. januar: 13:00 til 15:00

WEBSHOP!

WEBSHOP