![]() |
"Under sneen brød". Med de skader, som sneen har forvoldt i Centrumitalien lige nu, kan det virke lidt ubetænksomt at nævne dette gamle mundheld. Men det er det, der sker: sneen beriger jorden med vand, som afgrøderne kan drage nytte af i løbet af de varme måneder. Det gælder for vinstokken men sandelig også for vinproducenterne, der udnytter tiden, når arbejdet i vinmarkerne er i bero, til at rejse rundt, besøge kunderne og forberede sig til de store vinmesser, Prowein og Vinitaly i foråret.
Derfor skal det ikke overraske jer, at der er så megen aktivitet. Det er netop i januar, at vinproducenterne har tid, mens vinmarkerne sover. Og det er ikke så lidt, der sker:
"Nej Fulvio: ikke primitivo igen. Selv svinene nægter at blive fordret med den. Der er for megen primitivo på markedet..." "Men ikke af denne slags: jeg sender et par prøver og så snakker vi om det igen. Gør mig den tjeneste at smage dem. Buon Natale og Buon anno Nuovo".
Fulvio havde ret. Og jeg kunne ikke undgå at bestille den hjem. Hvis I ikke ved, hvem Fulvio er, så kan jeg fortælle jer, at flere af jer har smagt hans vine: den elegante ENNE Negramaro og den fyldige rosé FUE'. Han har sendt vinene igen og sammen med dem den Primitivo, som han kaldte "differentemente primitivo", altså en anderledes primitivo.
Navnet på vinen er VECCHIO CEPPO, dvs. "Gammel vinstok": vinmarken blev anlagt engang i 1986. Der findes primitivo af endnu ældre vinstokke, men tredive år er allerede en pæn alder for vinplanten.
Rank fyldig og elegant: en primitivo af den gode slags, der sjældent finder vejen til det danske marked. Ufadlagret: kun seks måneder på rustfri stål og flaske. Alkoholstyrken 13,5%, hvilket er ret lavt for en Primitivo.
Når I hælder den i glasset, vil I tro, af farven at bedømme, at det er en ung sangiovese eller en ung merlot: purpurrød med rubinrødt skær. Flot og indtagende bouquet af friskpressede druer og skovbær. Smagen er det, der overrasker én mest: fløjlsblød, som en Primitivo skal være, men også delikat og med næsten kølige toner af nordisk elegance. Advarsel: yderst "anvendelig" og enormt drikbar! En vin af klasse, der har holdt sig væk fra fitness center og anaboliske steroider: musklerne er i smagen, ikke i alkoholstyrken. En kølig primitivo til en fiskesuppe? Why not? Til rødt kød, hvidt kød og charcuteri er den en selvfølge.
Jeg har vinen fra Fulvio Rapaná's La Torretta, men producenten er Sabrina Soloperto, som ejer en af den ældste vingårde og aftappere af Primitivo: ja, faktisk er Soloperto indehaveren af "Licenza nr. 1", det allerførste næringsbrev i Primitivo.
Forhandlingerne er tilendebragt. Begge parter er tilfredse med resultatet. Restpartiet er købt. Prisen nedjusteret i pagt med den nye indkøbspris: fra 149,- til 135,-.
Mermet 2011 er på smagning idag på lageret sammen med Montescudaio Rosso 2015 "Albero", Carabas Barbera Colli Piacentini, den røde Baluardo Grasparossa Lambrusco og et par andre, mindre kendte røde. I kan se Mermet her, "den velegnede" vin, da den kostede 149,- kr.:
![]() |
Næste weekend udløber fristen for at sikre jer en væsentlig lavere pris på nogle favoritter: SCOOP'et Cervidoni Rosso Piceno, Libenter, Pecorino hvidvinen, alle fra Tavignano. Den "Highly recommended" Etna Rosso Aítala og den nye toskanske juvel Pugnitello.
Rosso Piceno Cervidoni: (SCOOP)testflasken har holdt sig godt i form på køkkenbordet fra lørdag den 21. til torsdag den 26. Helt af sig selv. Det vil sige uden hjælp fra kunstige midler som vakuumpumper, kvælstof o.lign. : jeg hældte et glas ud, og skyndte mig at proppe flasken til. Det er altid et godt tegn på vinens kvalitet, hvis den består testen. Det svarer til Arnaldo Gallis "vindue-test": tag et glas vin, stil det på vindueskarmen og se, hvordan vinen forsvinder dag for dag. Hvis det er en god vin, vil den næsten sikkert bruge flere dage, før I finder "reststoffet" i bunden af glasset. Det er ikke et entydigt bevis på, at vinen smager godt, men et sikkert bevis på, at den har et godt drueophav, er godt lavet og ikke noget tyndt pjask.
![]() |
Etna Rosso Aítala: jeg har ledt på "avvolgente" i italiensk-dansk ordbog. "Indhyllende" er det, der giver bedst mening. Denne Etna Rosso kan måske bedre beskrives som en vin, der straks omringer jeres sanser, medriver dem i en bølge af gode indtryk og til sidst indhyller dem i en sky af velvære. Det lyder lidt søgt, men når I engang har smagt denne ETNA ROSSO, vil I give mig ret. Hvad klasse og elegance angår, har den INTET at misunde en god Barbaresco eller en elegant Barolo i tohundredeoghalvtreds kroners prisklasse. Hvorfor er den så ikke et SCOOP? Fordi der er kun sekshundrede flasker af den. Et scoop skal leve op til disse tre parametre: 1) smage ualmindelig godt 2) være lavere prissat end ellers 3) være til stede i et passende antal, så at ingen går glip af det. Fremover vil jeg markere scoops'ene med dette billede:
![]() |
Tenuta Cucco: mange har reageret positivt til det forklarende regnestykke 442:4 = 110,50/flasken. "Flasken" er: en af de mest elegante og drik-mig-drik-mig Barolo fra Serralunga; en flaske lige så elegant Langhe Rosso og to flasker Nebbiolo Langhe: en 2014 og en 2015. Og gratis fragt ved bestilling af seks sæt, dvs. 24 flasker. Se alle herlighederne her:
Fremover vil ugemailen ikke blive opdateret på hjemmesiden. Eller kun sporadisk. Den..... lave frekvens vil fortsætte, kun to gange om ugen, og hvis I savner en bestemt mail, skriv til mig.
Og hvis I har fået nok, er der i bunden af mailen et link, hvormed man kan framelde sig, på en høflig, diskret og definitiv måde. Det koster stadigvæk ikke noget at være med, blot sund interesse for italiensk vin og lige dele stor fritid og ... tålmodighed.
< Forrige | Næste > |
---|