![]() |
"Hjernen (okse-, kalve-, fåre- eller svinehjerne) udvandes et par timer, hinden flås af, og hjernen meles godt, bestrøs med salt og steges langsomt på begge sider i brunet smør (cirka en halv time). Spises med eddike og peber." Enjoy! Det var dengang, da man skrev: "oksehoved er særdeles billig, og der kan laves mange gode retter deraf." Og nej, vi er hverken i Italien, Spanien eller Frankrig men i Danmark. Citatet stammer fra Therese Stamers "Lærebog for skolekøkkener", Gyldendalske Boghandel, Nordisk Forlag 1913. Skolekøkkener!! Det betyder, at purkerne i tredje klasse kunne risikere - eller glæde sig til - stegt kalvehjerne til frokost. Gad vide hvad en skoleinspektør ville sige til det idag.
Sidste gang jeg har set nogen spise kalvehjerne var, da min mor i ny og næ var tvunget til at tilberede herligheden til min far. Det var vel og nok for en tres år siden. Senere er det kun sket for mig en enkelt gang i Rom, hvor jeg fik serveret en velsmagende friturestegt paneret ret, godt drysset med friskhakket persille. Kun efter at jeg gav værtinden komplimenter, fik jeg at vide, at det var kalvehjerne. "Vi spiser det mindst en gang om måneden: det smager godt og det er billigt. Siger dog ikke noget til gæsterne. Først efter de har spist altså. De fleste tror, at det er kylling eller en form for fishfingers." Det var også for snart en tyve år siden. Ellers er det ikke noget man ser på restauranternes menu, men engang var retten god nok til skolebørn. Tiderne skifter.
Det samme sker for halve flasker: engang havde enhver vinhandler et bredt sortiment af halve flasker, især de gode Bordeaux var til at finde i den for singles praktiske størrelse. Alle restauranter kunne tilbyde gode vine i halve flasker. Senere begyndte de at forsvinde fra markedet: de er dyrere end samme vin i hele flasker og som en kollega sagde til mig engang: "Halve flasker: alle spørger efter dem, når du ikke har dem på lager. Når du har dem på lager, er der ingen, der vil have dem."
Ja, det stemmer nogenlunde med realiteten. Bag-in-boksen har afløst denne funktion hos de fleste af dem, der kun ønsker sig et enkelt glas vin eller to til middagen. For mig dog har den lille flaske en charme, som er svær at definere og hver gang jeg finder en god vin på halve flasker, køber jeg lidt af den, vel vidende, at de fleste vil havne på...... mit eget bord.
Det er også en kendsgerning, at langt de fleste hverdagsvine holder sig i god form over to, tre dage. Nogle bliver endda bedre på anden dagen. Det er derfor med ro i sindet, at jeg glæder mig til at anbefale min kasse af hverdagsvine. Gode vine, fornuftige priser og gratis fragt til de første halvtreds, der bestiller:
![]() |
Bestil den her:
Den kommer også med fri fragt og den indeholder vine som..... nej: lad mig ikke falde i selvrosfælden. Se den korte beskrivelse på kassens webshopside: Bestil og nyd:
![]() |
< Forrige | Næste > |
---|