![]() |
Hvad er det vi leder efter i en vin...? Jeg tror, at alle, der synes om vin, "kører" på to baner, der nogle gange løber parallelt og andre gange krydser hinanden: gensynsglæden og overraskelsen.
Vælger vi en vin, som vi kender, forventer vi, at den mindst skal leve op til den smagestandard, som vi har i vores hoveder. I ekstrem konsekvens skaber denne indstilling en skare af vinelskere, der kun synes om vine fra et bestemt distrikt. Ikke noget odiøst ved det, så længe, det er et.... italiensk vindistrikt.
Andre gange og tit samtidig ligger der en spændning i os, hver gang vi åbner en flaske af en ny vin. Vil der ske en åbenbaring? Kommer vi til at opleve en ypperlig smag? Får vi indtryk, som vi ikke har oplevet før? Finder vi Eldorado'et?
Ingen overraskelse i at det er disse to elementer, der styrer både den almindelige vinnyder og vinhandleren, ihvert fald denne vinhandler. To skoleeksempler på vine, der afspejler hver især og sammen de to indstillinger, er Valmorena 2015 Barbera d'Asti og Etrna Rosso 2015 Aítala.
Lad os for et sekund se bort fra de fine anmeldelser, som disse to vine har fået i den udenlandske vinpresse og lad os tage dem hver især ved at skrue tiden tilbage til dengang jeg smagte på vareprøverne.
"The expectations" var ikke "screwed" særligt højt. Jo, jeg regnede med, at vinen ville være bedre end de tidligere årgange. Jeg ville have stillet mig tilfreds med en bedre hverdagsvin, et piemontesisk sidestykke til for eksempel Majnonis Chianti eller til Zanovellos sællert af en Cabernet. Og faktisk blev forventningerne indfriet allerede første dag. Med det lille ovenikøbet, at vinen lovede at kunne yde mere end en god almindelig Barbera. Løfter, der blev indfriet dagen efter, da jeg igen smagte på vinen: den var faldet til ro, serveringstemperaturen noget højere og bouquet'en var begyndt at folde sig ud. Stadigvæk en blød og genkendelig Barbera d'Asti med alle sine menneskevenlige karakterer, men nu også med et par ekstra "folde", en større bredde og dybde. Overraskelsen overhalede genkendelsesglæden. Et par dage efter kom mailen om Decanters 91/100.
De to vareprøver, som Rocco Trefiletti sendte, var allerede prydet med Decanters Higly Recommended 92/100. Ikke godt for mig: jeg foretrækker at smage en vin uden indflydelse af andres mening. (Det samme kan I ikke sige, der køber vin på min anbefaling, men hvis I lægger mærke til det, prøver jeg at lade være med at overbeskrive endsige overrose vinene....Jeg ville stille mig tilfreds med, at I har købt en masse og uden diskussioner......) Nå: Etna'en kom og blev serveret til aftensmaden. Mulighederne for genkendelse var begrænsede, da jeg kun havde haft vinen i to mindre heldige årgange (nu på Restsalg for dem, der skulle ønske at sammenligne). Overraskelses faktoren blev desto større, da jeg kunne lide vinen med det samme og placerede den straks blandt de bedste jeg har smagt. Varm, streng, sart, elegant, vedvarende, var de ord der kom til mig, mens vinen blev ved med at folde sig ud i glasset. "Fra stalden til stjernerne" tænkte jeg. Sådan kan det gå, når byrådsmedlemmet Rocco Trefiletti dropper kommunalpolitik for at tilegne sig sine smukke vinmarker. Godt nok havde jeg anet noget godt allerede i 2008 og 2009 men med denne 2015 tog overraskelsen den totale overhånd. Meget mere kan jeg ikke sige. Jo, noget om prisen: kig på hvad top Etna Rosso koster rundtomkring og glæd jer til at lægge nogle flasker af Aítala 2015 i jeres kælder eller dér, hvor I nu opbevarer jeres bedste vine.
Til alle de få forsigtigper'ere og tøvende blandt jer, har jeg komponeret en kasse med tre flasker af hver vin og en delvis sponsoreret fragt. Slip bremserne:
Åbningsbilledet viser en vin jeg vil præsentere den 24. marts i afdelingen "Udkantsitalien". Folk i den skønne landsby Gavi i Piemonte ville give mig tæsk, hvis jeg kaldte deres distrikt for "udkant". Dog mens Gavi er meget "in" i Italien, er den forholdsvis ukendt herhjemme. Flere af jer har godt nok spurgt til den, men det er først nu, at jeg har fundet en producent, som byder på lige dele genkendelse og overraskelse til en fornuftig pris. Hvis I ikke kan vente på smagningen, kan I forudbestille og -betale denne 2016 her, hvor I også kan læse et par fakta om den:
Sikke I kan spørge....her er et udpluk af FAQ og svarene. Tøv ikke med at skrive, hvis der er andre spørgsmål:
1) Får man rabat, hvis man vælger at deltage i alle tre smagninger? Nej.
2) Er der rabat for grupper, vinklubber, friadgangister og andre? Nej.
3) Er det altid den samme pastaret, der bliver serveret? Nej, forhåbentlig koger kokken nye portioner hver Fredag.
4) Kan man bestille noget andet, hvis man er veganer, vegetar, allergiker? Ja, send mig bare en mail om det.
5) Får man rabat, hvis man fravælger spisning? Nej.
6) Får man tilsendt en billet? Nej, jeres ordrebekræftelse er "billetten".
7) Kan man købe på stedet? Ja. Vinene bliver eftersendt.
8) Kan man tage sine egne glas med? Ja, naturligvis.
9) Er der adgang for kørestole? Ja
10) Er der handicaptoilet? Nej.
Bestil jeres plads på linkene, hvor I også vil kunne se, hvilke Huse/vine der vil blive præsenteret. Webshoppens side bliver opdateret, såsnart der er nyheder om udstillerne:
< Forrige | Næste > |
---|