![]() |
En hidtil ukendt anvendelse af MUTINA Lambrusco. Banke den på hoved på den tidligere medarbejder, der ikke kan formå at holde sig væk fra vinarrangementerne og insisterer på at give en hånd "for at sikre sig, at det ser ordentligt ud". Her set i Renzo Tebanos foto, i fredags København Vinfestival.
Den noget bekymrede unge mand, der ringer hjem og spørger "Hvor har I sendt mig ? Her regner det og det er et galehus!", er Edoardo den kun 31årige ønolog hos Tenuta di Canneto. Af de vine han præsenterede blev de mest roste (=solgte): Lillatro 2016, hvidvin af de blå sangiovese druer, den lyserøde Arzillo også 2016. Udover at hilse på en del kunder og gamle venner fik vi endelig også mulighed for at vide hvad hvidvinens navn Lillatro Garbato betyder.
Lillatro er den busk, som på dansk hedder stenved og Garbato var navn på en meget tam ("garbato" dvs høflig, venlig) æsel der levede på gården. Italienske vinnavne, du. Den dybere forklaring er dog, at vi er en ung vinnation, sådan rent handelsmæssigt set, hvor kreativiteten og båndene til det lokale stadigvæk hersker enerådigt. Vi har ikke en lang fælles historie med en soldi centralmagt, der bestemte hvem hedder hvad og hvor. "Hver for sig og Gud for alle": hvis Angelo Gaja kan give en af sine vine navnet "Nej hvor er det synd" ("Darmagi") så kan en busk og et tam æsel også bruges som vinnavne. Begge navne viser et tæt forbindelse til deres lokale virkelighed.
Arzillo, roséens navn betyder rask og rørig, især når man taler om ældre menneske. I vinens tilfælde henviser navnet til den unge rosés levende karakter. Da begge vinene virkelig hittede hos de besøgende, spurgte Edoardo hvad kunne vi gøre for at sælge mere af dem og mit oplagte svar var, at hans firma skulle sponsorere lidt af fragten. Han fik et betinget ja: kun på en kort tid og kun på Lillatro, en hvidvin som Tenuta di Canneto tror meget på. Jeg spurgte Edoardo om han kendte til andre producenter, der fremstilled sangiovese som hvidvin og han mente at der havde været et andet firma, men de holdt op med det. En af forklaringer kan være, at for at få tyve liter Lillatro skal man presse ethundredekilo sangiovese druer. En delikatproces, hvor den pneumatiske presse bruger fire timer for at udvinde de tyve liter. En hvidvin I skal smage og en hvidvin I kan bruge som quizemne ved næste vinsmagning "Er sangiovese en rød eller en hvidvin ?":
Er i forbi lageret idag, søndag, skænker vi både Lillatro og Arzillo.
Jeg må sige, at I har taget "modulen" godt til jer. Mere vil have mere og nu er der et dansk firma, der har spurgt mig om de kan investere i "modulen", og i vin i det hele taget. Da jeg spurgte hvad der mentes med "modulen", var svaret "dit forudbestilling- og -betalings halløj".
Mit lange og argumenteret svar, var, at jeg var formodentling den værste person at stille spørgsmålet til. Jeg er mere en "carbonara- og matriciana type of guy", holder mig til det basale og prøver at finde gode vine fra randdistriklterne, hvor valuta for pengene findes, vine som i kan jublende nyde, ikke investeringsobjekter. Vine hvor I betaler for det, der er i flasken og ikke for et kendt navn eller en etiket. Det har de fleste af jer luret og sætter pris på min "jordemor funktion". Den unikke Lillatro er et godt eksempel på det. To andre gode eksempler andet godt eksempel kan være ASSIEVE.
Alessandro Brogi fra Podere Fortuna havde hørt om "modulen" fra Franco Zanovello under den nyllig overståede Vinitaly i Verona og ringede. Vi aftalte, at hans ASSIEVE var et oplagt emne. Igen en af de vine hverken vinguiderne eller vinskribenter ænser et blik på og dog en af de vine I har vist stor begejstring for: 80%merlot og 20% pinot nero. Kan man det ? Ja, og hvis man har godt beliggende vinmarker ved Mugellos kølige bakker og en god ønolog, kan man trylle små mirakler frem:
![]() |
Fristen for at være med i "modulen/ halløjet" er den 14. maj . Mens fristen for at være med i LAMBRUSCOLOGI er ved at udløbe, fordi Fabio Simoncini skal have tid til at købe ind for at tilberede de lækre retter han vil servere til smagningen af de sytten forskellige Lambrusco. Der er stadigvæl 12 pladser ledige:
![]() |
![]() |
Fristen er lidt længere for forudbestilling og forudbetaling af de mange og gode, gennemtestede og godkendte vine fra I VERONI. Især Riserva 2012 er ved at hitte. Check alle vinene og priserne her:
Den gode vinven og "kollega" Niels Holmquist er formand for Københavns Roklub og har lokket mig til at holde en vinsmagning i klubbens fine rammer, Jeg skriver "lokket" fordi provenuet af billetsalget går ubeskåret til København Roklubs store og vigtige ungdomsrabejde. Jeg må satse på jeres og de øvrige deltageres "forventede efterbevilling" og er derfor ved at vælge nogle rigtig lækre vine til dagen
Der er plads til et hundrede gæster og I kan læse alt om arrangementet her:
< Forrige | Næste > |
---|