![]() |
Hvad er den råde tråd, der binder Pietro Majnonis selvbevidste Chianti Superiore og Quercecchios Rosso di Montalcino? Nemt: de er begge to gode toskanere, begge fra den lige så gode høst 2015 og begge yderst fornuftigt prissatte. Begge har sangiovese som rygrad og begge kommer fra to producenter, der er både sympatiske og enormt høflige, men noget menneskesky og meget lidt pr.-orienterede. På en måde er det godt for os, fordi deres produktion er forholdsvis lille og vi skal ikke købe i kap med andre udenlandske importører.
I søndags, ved vor efterhånden flyvende og velbesøgte vinsmagning på lageret, blev der skænket både Chianti Superiore 2015 og den enkle Chianti 2016 fra "Bassen", den old school to liters bastflaske: succes'en kan måles, når selv de kunder, der kun var kommet for at hente deres bestilte vine, endte med at købe én eller to bastflasker. Jeg har tidligere brugt ordet "ikonisk" for Pietro Majnonis Chianti og bliver nød til at gøre det igen: en lise af en rødvin, der glider ned i ganen med ubesværet og læskende elegance samtidig med, som det blev sagt, at den også ville smage godt til "noget kød".
Jeg har tænkt på, at det er nogen tid siden, at jeg har tilbudt en sangiovese-kasse og vupti, her er den: der er gratis fragt til de stærke i troen og til sangiovese-fans:
Det siges, at det var etruskerne, der medbragte sangiovese druen fra Lilleasien til Toscana. Gutten på billedet i webshoppen er Bonduns, en af vinbønderne, der havde stiklingerne med sig på skibet...... siges det. Sangiovese er i højere grad end andre druer stærkt knyttet til Toscana og det var oplagt at tilskrive etruskerne introduktionen af druen i Centrumitalien. I realiteten har DNA-studier påvist, at sangiovese er i familie med både den sicilianske nerello og den kalabresiske gaglioppo. De første beskrivelser af sangiovese i Toscana dateres til omkring 1500-tallet.
Ingen rød tråd til gengæld binder de to hvide sammen, som I ser i baggrunden på åbningsbilledet. Den ene er en superlækker og ak! ret kostbar hvid toskaner: 50% chardonnay, 50% pinot nero fra pinot nero-specialisten Podere Fortuna. Lev med prisen, fordi vinen byder på en renhed og en glæde af indtryk, som er mere unik end sjælden. Speditøren har lovet Greto på lager onsdag den 28. juni og de vinvenner, der har forudbestilt den, kan glæde sig til en særdeles tilfredsstillende vinoplevelse. Jeg har taget lidt flere flasker hjem end jeg har solgt fordi.... so ein ding:
Den anden er en Piemonte-hvid, der fortjener bedre bekendtskab. Druen hedder "cortese" og når vinmarkerne ligger indenfor grænserne af Gavi kommunen i provinsen Alessandria, er det en Gavi di Gavi. I den friske årgang 2016 vil lige præcis den hvide passe fint til mange (sommer)retter. Har prøvet den som "nippevin", solo, og jeg.... lever stadigvæk. Med sine kun 12% til trods er denne Gavi di Gavi en hvidvin, der fremhæver maden og skal fremhæves af den: prøvet første gang på en spaghetti carbonara, senere på rødfisk filet og senere igen på en omelet med blade og stilke fra friske nye rødbeder (I smider vel ikke rødbedebladene væk, vel?). Nydes kølig, 12-14 grader som den fødte frokostvin, den er:
...men det ville have været dumt, dumt til grænsen på..... masochisme. Hvad går dette uafviselige og tiltalende tilbud så ud på?
Ja, jeg talte med Luigi Romano, Tenuta dell'Abate, om den næste ordre og om hvor dyr fragten fra Sicilien er, hvis man ikke bestiller en stor portion vin. Snakken faldt på hans Nero d'Avola og jeg mente ikke, at jeg kunne aftage store mængder, fordi, sagde jeg "Nero d'Avola skal sælges hurtigt, den lagrer ikke så godt og jeg vil ikke risikere at brænde inde med den...." Luigi afbrød mig: "Carlo: en af mine venner havde gemt, vist nok ved en fejl, en kasse af min Nero d'Avola 2003. Vi smagte den sammen og vinen var ikke andet end vidunderlig. Vi har i vort løbende sortiment Nero d'Avola fra 2012, 2013, 2014 og 2015....".
Der gik ikke mange sekunder før jeg foreslog Luigi at sælge mig en kasse med 3 flasker af hver årgang.
Jeg vil prøve at sætte den i forudbestilling og -betaling og vil prøve at samle så mange ordrer som muligt.
På grund af sommerferien (jeres: jeg holder åbent som sædvanlig) er fristen for forudbestilling og -betaling ret lang, MEN jeg vil gerne anbefale jer at slå til med det samme, fordi både vinen og priserne er ret indbydende og mængderne er ikke ubegrænsede: der er vin til ca. halvfems blandede kasser Nero d'Avola fra de fire årgange:
Se på dette tilbud og bemærk, at alle hans vine her er på forudbestilling og -betaling:
< Forrige | Næste > |
---|