![]() |
Forholdsvis stille dage på lageret bruges også til at rydde op i gamle bøger, vinmagasiner, kataloger og lignende. Se ovenfor hvad jeg fandt. Jeg har tegningen med her, fordi der nok er nogle, der kunne mene, at bastflasken er min gammelmandsnostalgi. Nej: jeg har haft det sådan med bastflasken hele mit liv. Tegningen er fra den 20. november 1985. Jeg var 36 år dengang og solgte allerede nogle gode Chianti, både Classico og "almindelig" på bast. Ikke så mange som idag dog. Den generation, der var i købealderen i 1985, var brandmærket af halvfjerdsernes skrækkelige vine, som man meget ofte kom i bastflasken, især "til exporten". Bastflasken, tom og med eller uden stearinlys, dannede par med de rødternede duge som obligatorisk dekoration på de - få - italienske restauranter, der fandtes dengang.
Det var langt før Julebasten© og langt før den renæssance, som den hyggelige og praktiske beholder har oplevet de sidste ti år. Hos mig ihvertfald!
Salig Gantriis(*) var en god kunde og han var ikke bange for "nationalbeholderen", som han kaldte den. Det er I heller ikke og fordi størstedelen af salget sker om sommeren, får I her en frisk reminder om de to bastflasker jeg fører i øjeblikket: naturligvis med gratis fragt til de bastglade, der køber mindt 12 bastflasker:
"Næsten" fordi jeg har ikke haft mulighed for at "studere" vinen nok: den eneste flaske, der kom som vareprøve, forsvandt..... for hurtigt. Bolgheri distriktet i Toscana er kendt for sine lidt pebrede priser, hvor kvaliteten ikke altid lever op til prisskiltet. Eller det kan være, at jeg er mindre vant til de druer, der bruges i Bolgheri DOC: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, petit verdot, malbec. Lad mig sige det kort og godt: denne 100% merlot kan nemt være undtagelsen, der bekræfter reglen.
Nu er der kun en uge tilbage til fristens udløb for at sikre jer nogle fine sicilianske vine til en virkelig tiltalende pris. Selvom dette tilbud ikke skulle have jeres umiddelbare interesse, så cirkulér det venligst videre: der vil sikkert være nogen blandt jeres venner og bekendte, der vil sige "Kan man virkelig få så gode sicilienske vine til så fordelagtig en pris?":
Tilbuddet kunne sagtens finde plads under engros, så godt er det. Ikke bare fordi jeg siger det: der er også nogle objektive "kvalitetsvinkler", som for eksempel beviset på, at den røde Nero d'Avola ikke behøver at være en wishy-washy rødvin, der kan drikkes og glemmes. I de rigtige hænder og når druerne dyrkes på bakkerne, giver Nero d'Avola vine, der både kan holde og udvikle sig gunstigt over en periode på ti-femten år. Kvaliteten i de sicilianske hvide kan bide skeer med de norditalienske ditto: overbevisende resultater med de indfødte druer Inzolia og Grillo, den sidste i et særdeles vellykket ægteskab med viognier. Syrah er den mest plantede drue på Sicilien og den giver dybde og holdbarhed til producentens topvin: Giffarró. "Gi' far ro" og giv jer selv en pæn portion drikkeglæde til de uovertrufne forudbestillingspriser. Vælt jer i de små mirakler, som traminer druen skaber på bakkerne i det centrale Sicilien og fortæl mig, hvor finder man ellers en hvid af traminer, sauvignon og viognier, der smager så henrivende godt:
< Forrige | Næste > |
---|