![]() |
Året var sikkert 1981. Der kom en pæn dame i butikken på Classensgade og sagde, at hun havde lige været på ferie i Italien, i Piemonte, og havde besøgte en vinbonde. Om jeg var interesseret i at importere hans vine. Hun rakte mig en flaske og et visitkort. Jeg lovede at smage på vinen og kontakte hende igen på det telefonnummer, som hun efterlod.
Jeg smagte på vinen. Det var en Barbera d'Alba på 15%. Masser af drue, masser af tørstof, det hele godt pakket ind i trælagring, barriques, tydeligt streif af vanille, brombær, kakao, (jeg har gemt mine notater) "for voldsom, godt druemateriale men atypisk resultat" skrev jeg.
Jeg ringede damen op og sagde pænt nej tak, mens jeg vendte det lille hvide visitkort, hvorpå der med sirlig kursiv stod: "Elio Altare, Viticoltore".
For dem af jer, der ikke ved, hvem Elio Altare er, vil det være nok at sige, at det er den vinbonde, der revolutionerede Barolo og var bannerfører og ophavsmand til introduktionen af kort maceration og barriquelagring i Barolo: den allerførste modernist. Han fik straks en stor følgeskare blandt andre vinbønder, de fleste fra La Morra kommunen - og dannede skole ved at antænde lunten på krigen mellem "modernisti" og "tradizionalisti".
Både den italienske og den internationale vinpresse kastede sig som glubske hunde over diskussionen. Som ved alle revolutioner var der døde, sårede og store fejltagelser, men en ting er sikker: det noget slumrende Barolo-distrikt fik opmærksomhed som aldrig før med en efterfølgende ny velstand: alle skulle prøve de "nye" Barolo og alle skulle sammenligne og smage og danne sig en mening.
Idag er der mere smulte vande og Barolo har igen fundet sit leje. Ingen taler mere om modernister og traditionalister, men de mest ekstreme eksempler på barrique lagring og korte macerationer er væk, også hos Elio Altare og de fleste af hans "disciple".
Når jeg nævner denne episode, er det til dels fordi jeg havde lovet det i min seneste mail, og til dels fordi det har lært mig at lade være med at være alt for hurtig med mine "domme" om en vin, som jeg ikke har smagt før. For jer er det en ekstra garanti for, at før jeg udnævner en vin som scoop eller har forliebt mig i den, er der forudgående foregået grundig smagning og gensmagning, tit over to tre dage. Ufejlbar bliver man aldrig men pladsen til bøffer er blevet mindre. Derfor, hvis I ikke har gjort det endnu (mange af jer har allerede gjort det), så bestil løs af de to vine: jeg har ihvertfald sikret mig, at de vil overgå jeres forventninger, sådan som det er sket for mig selv:
...har jeg opdateret Schiavenzas (som har altid været en traditionalist: store egetræsfade, lange macerationer, holdbare vine) beholdning og der er gode køb at gøre i afdelingen "Lækre solister":
![]() |
...der unægteligt har haft en ugunstig indflydelse på jeres interesse for Lambrusco. Skal jeg fremrykke vinterpriserne eller skal jeg satse på en god dvs Lambrusco-venlig sensommer? Mens jeg grubler videre over dette spørgsmål, har jeg kigget på mine kære Pinot Nero og besluttet mig for både at organisere en flyvende smagning på lageret imorgen (13.00 til 16.00) og at strikke sammen et tiltalende tilbud med gratis fragt for alle dem af jer, der holder af pinot nero og dem, der ikke kender den italienske vej til denne af verdens dronningdruen:
http://shop.carlomerolli.dk/produkter/34-tilbudskasser/2407-pinot-nero-testkasse/
For alle jer, der har været out of office, følger her et hurtigt praj af, hvad I ikke skal gå glip af:
< Forrige | Næste > |
---|