![]() |
Billedet af de to søde fugle, hvis artsfæller snart skal lade livet for at hylde biskop Morten, stammer fra en gammel tysk kalender. Rent historisk set skulle det have været gæs, men på en eller anden måde klarede de frisag og efterlod den sure tjans til ænderne som helt sagesløse afløsere. Som alle ved, var det en flok gæs, der med deres skræppen afslørede Martinus skjulested. Ænderne er mindre, nemmere at stege og passer bedre i de moderne ovne: derfor exit Mortens gås og ind med Mortens and.
Det var netop en vin til Mortens and, som en af de gode vinvenner (alle vinvenner er pr. definition gode) spurgte om igår på lageret. "Lambrusco" var mit naturlige svar. "Jeg vidste du vil svare det!" sagde vinvennen. Vi drøftede lidt det salige ved at servere en tør saftig Lambrusco til gås, and og flæskesteg, men han endte med tre flasker Elacaia og tre flasker Mermet 2011. Den sidste er (også) den perfekte vin til andesteg, hvis man skal se det hele med ortodokse vin-til-Mortens-and briller: med sin fine sammensmeltning af lige dele nebbiolo og merlot er Mermet en kærkommen ledsager til vildt, både fuglevildt og hårvildt.
![]() |
Apropos nebbiolovine, telefonen ringede og "Carlo har du modtaget mailen?" Det var Piero Rossi Cairo fra Tenuta Cucco. "Hvilken mail?" Jeg havde modtaget den, men lod som om den ikke var så vigtig, "Den fra Wine Spectator: Barolo di Serralunga 2013 har modtaget 95 points ud af 100!!!" "Ah, ja tak, men der er ingen her, der læser Wine Spectator, og hvis de gør det, så rykker 95 points ikke noget: først ved 98-100 vågner folk op..." Piero kender mig efterhånden godt nok til at tyde det spøgefulde i min tone, derfor grinte han og fortsatte: "Jeg siger det til dig, fordi i USA er de ved at gå amok og siden du har vinen i forsalg, skal du skynde dig at bekræfte, hvor mange flasker du vil have." "OK: forsalget slutter på søndag den 5. og jeg skal nok pushe vinen en sidste gang". Hermed gjort men husk venligst på, at forudbestillingen slutter nu på søndag og derfor kommer denne mail allerede nu(*):
![]() |
Anmelderen i Wine Spectator skriver jo, at produktionen er på 1.350 kasser (à 12 flasker) og derfor er der al go' grund til at skynde sig med at forudbestille. Vinen vil være på lageret i Holte uge 47/48. Samme anmelder, B.S., mener at vinen vil være nydebar fra 2022 til 2038. Jeg er lidt mere til unge vine, derfor er mit gæt fra nu til 2022-2025.
Fristen for forudbestilling af de andre vine på "rettidig omhu"-listen er også søndag den 5. november:
Men nu, at vi har talt nok om kommercielle vine, lad os snakke lidt om comfort-vine, vinene til sjælen, til det muntre selskab og til de madkombinationer, de færreste tænker på: Lambrusco, naturligvis. Allerede flere har forsøgt sig i fjor med tør Lambrusco til flæskestegen. Utroligt hva'? Og vi taler ikke om unge freaks men om seriøse ældre gode danske borgere, der ikke har været bange for at gå nye gastronomiske veje. Lambrusco til flæskesteg og til alt svinekød er en "no brainer": Lambrusco kommer fra en region, Emilia, der er kendt for Prosciutto di Parma, salsiccia, strolghino og et hav af andre svineretter. Lambrusco'ens friske syrlighed og fyldige frugt skærer godt igennem det fede og gør kombinationen til en ny gastronomisk oplevelse af de gode.
En anden "parring", som hører til den italienske tradition, er Lambrusco til kastanjer:
![]() |
På billedet ovenfor ser I fire forslag: de tre økologiske fra Sorelle Schiavi og den fyldige dejlige Dosage 15 fra La Battagliola. Alle fire velegnet til ristede eller kogte kastanjer og La Battagliola klar til at omfavne en god gammeldags flæskesteg. Enjoy! (og bemærk venligst priserne: er de ikke...svinebillige? Fejler vinene noget ? Nej: det er blot vinterpriser!!)
Udenfor ovenstående åbningstider: send en mail eller ring til 4585 1978
< Forrige | Næste > |
---|