![]() |
Det er ikke ofte, at I ser mig i forbindelse med noget...fransk, men jeg gør gerne en undtagelse for "gudinden". Billedet er fra engang i august i år og det blev aktuelt i torsdags, da den stolte ejer var til aftensmad hos mig og vi nød en af mig lidt forsømt vin. I kan læse om den længere nede i mailen. Flot ser det ud, bilen, og min royale vinken, sådan à la Daisy, passer lige som fint til situationen. Men før vi taler om den dejlige vin, her et par ord om det kommende "Julemarked på Slottet" den 24., 25. og 26. november.
Ideen om det todelte julemarked kommer - som sædvanlig - fra jer. Jeg havde ikke set den gode vinven længe ved vore smagninger og han indrømmede, at han gad ikke betale for maden, når det kun var vin, han var interesseret i. Gad vide hvor mange af jer, der har det sådan, men nu er det lykkedes at finde et lokale, hvor smagningen med kun brød og vand foregår efter det gamle kom&gå princip. "Brød og vand": det lyder som en straf! Naturligvis vil der være panettone, pandoro, panforte og andre italienske julegodter. Det samme vil der være på 1. sal, hvor gæsterne dog herudover vil kunne sidde ned og nyde de retter, som Fabio er kendt for. Vinene vil være de samme både i stuen og på første sal. Det bliver ikke kedeligt, hverken i stuen eller på 1. sal.
Cibi & Vini's Fabio vil præsentere sit udvalg og jeg mit: regn med Tenuta Cucco's "Julescoop" samt Barolo 2013 og scoop'et Nebbiolo 2016, hvis de kan nå at være fremme på lager inden da. Linket til bestilling af jeres plads ved arrangementet nederst i mailen. Herefter link til bestilling af Julescoop'et:
![]() |
I torsdags havde jeg Citroen'ens ejer og nogle venner på besøg til aftensmad klokken seks og jeg skulle skynde mig hjem fra lageret til de sidste forberedelser. Maden stod på ovnstegte kyllingelår, svampesuppe og peperonata - når nu jeg havde skrevet så meget om den. Vinen? Nu er det sådan, at jeg næsten aldrig har vin hjemme. Jo, der er vareprøverne plus et par boblende solister i køleskabet (gæt engang navnet), men regulær gæstevin har jeg ikke. Naturligvis har jeg en del gamle flasker, for det meste gaver, men det ligner mere et rædselskabinet end nogen regulær vinsamling. Så med tanke på hovedretten tænkte jeg på hvilke vine, jeg ville servere. Valget faldt på en vin, som jeg ikke havde smagt længe: den ville passe fint til kyllingen, den var ikke så tung, hverken i alkohol (12,5%) eller i stil og hvis jeg var heldig, ville lagerets temperatur være perfekt: Bardolino DOC 2016 La Presa.
Ikke nok med at vinen smagte godt, men den efterlod også et godt "minde". Tit er vi alt for hurtige med at bedømme vinene. Og restauranter for den sags skyld. Måske burde man vente til dagen efter og inkludere det velvære eller mangel på samme i vores vurdering. Denne Bardolino smagte så godt, at da jeg serverede sjatterne for konen dagen efter, spurgte hun "Hvorfor har jeg ikke smagt den før?". Tja, det er ikke godt at vide: måske tager vi ofte vinene - og personerne omkring os - for givet og giver dem ikke den opmærksomhed, de fortjener.
Jeg mener ikke, at jeg har skrevet (meget) før om denne Bardolino. Måske skyldes det, at den har været husets vin hos en restaurant(*): den "kørte" af sig selv og har ikke haft megen brug for "pushing". Dog fortjener den al jeres opmærksomhed og jeg er sikker på, at I vil blive glade for den, også dagen derpå:
![]() |
DRUERNE: en god vinven har skrevet fornylig, lidt formanende, at han ikke køber vine, hvis han ikke ved, hvilke druer vinen fremstilles af. Et rimeligt krav, synes jeg og derfor skynder jeg mig at skrive, at Bardolino fremstilles af samme druer som Valpolicella: corvina (35% til 65%), rondinella (10% til 40%), corvinone, molinara og andre lokale druer i de forhold, som er nedskrevet i den relevante vinlov for distriktet Bardolino DOC. Bardolino kan fremstilles som Chiaretto (rosé), Spumante (mousserende) og Novello (årets nye vin, en primeur). Med de samme druer kan man også fremstille en Bardolino Superiore, når druerne stammer fra kommunerne Bardolino, Garda, Lazise, Cavaion Veronese, Costermano. Bardolino Classico må stå på etiketten, hvis druerne stammer fra de ovenstående kommuner samt fra Peschiera, Valeggio, Sommacampagna o.a. i Verona provinsen.
Mange italienske og europæiske vine har deres navn fra geografien (fx Bordeaux, Rioja, Chianti, Cotes du Rhone o.m.a.) og lovgiveren efterlader forbrugeren opgaven, at vide hvilke druer der er anvendt til fremstilling af disse vine og i hvilke proportioner.
JULEMARKED PÅ SLOTTET: ved at klikke på følgende link kan I læse om arrangementet og vælge den dag og den deltagelsesform, der passer jer bedst:
Udenfor ovenstående åbningstider: send en mail eller ring til 4585 1978
< Forrige | Næste > |
---|