![]() |
Efter at have "pushet" Lambrusco og Chianti på bastflasker i noget der minder om en menneskealder, har jeg fundet ud af, at det er to bestemte typer mennesker der køber dem i dag. Og at de to vintyper har noget tilfælles: de har efterladt furedybe sår i den generation, der var ung i 50'erne og 60'erne for bastflaskens vedkommende mens dem der var unge i firserne er vokset op i den tro, at Lambrusco er en "håndværkervenlig" lyserød-vin.
Så, næste gang jeg arrangerer en vinsmagning, vil jeg have et skjult kamera for at optage gæsternes ansigtsudtryk. "Lambrusco?! Uha, nej, det skal vi ikke have", "Fy, Lambrusco, findes den stadigvæk?" eller "Nej denne her er rød: Lambrusco er rosé" og måske også en kommentar om dyreriget og ræven der træder af på naturens vegne. Derfor fortæller jeg sjældent hvad jeg egentlig er ved at skænke og det ender altid positivt:
Mig: "Her er en frisk rødvin."
'Blindsmageren': "Nå, den smager da godt! Hvad er det for noget?"
Mig: "Lambrusco!". Blindsmageren: "Nøj... skulle den ikke være rosé?"
... og så fremdeles.
Sagen er dog, at Lambrusco er gået hen og blevet stueren - flere kolleger har den i deres sortiment og "folk" elsker den. Hvem er så disse "folk" spørger du måske? Det er de unge under tredive, der blev skånet af Lambruscorosé-plagen i firserne. Ingen fordomme, ingen forudindtaget smag, men istedet en stor interesse for lette, alkoholsvage vine, der kan ledsage hverdagsmaden og gøre festen noget muntrere. Jo, Lambrusco er blevet stueren!
Ikke nok med det, i løbet af de sidste tre år er det lykkedes mig at finde en håndfuld smagspionérer, der har ikke tøvet med at servere Lambrusco til julens højhellige og sprøde flæskesteg! Helligbrøde? Nej! Lambrusco passer perfekt til stegt og kogt svinekød - ja, faktisk til fed mad i almindelighed. I år slipper I for en særlig juleetiket, men i uge 49 kommer der en hel frisk sending STOPAI 2017 som jeg vil foreslå som årets Julelambrusco© netop til flæskestegen. De fleste af jer kender Pino Tirellis mørke STOPAI og kan roligt glæde jer til ankomsten. Der kommer rigeligt af den (jeg drikker den nemlig selv), så er der ikke nogen grund til at skynde sig med at bestille den, men hvis I vil reservere jeres portion allerede nu, er der en lille rabat at hente her:
Hvem køber så Chianti på bast? Mest den lidt ældre generation. Alle dem hvis kærlighed til den festlige beholder blev så grueligt svigtet af de mange dubiøse rødvine der blev afskibet fra Toscana og andre steder i Støvlelandet. Bastflasken "il fiasco" er "toscano", toskansk, fordi netop i Toscana fandtes flere glasværk og rigelige mængder af den type græs, der blev brugt til at vikle det beskyttende skørt omkring det mundblæste meget skrøbelige glas.
Beholderens succes blev så stor, at alle andre regioner tappede vin på bast af alle størrelser. Fra Gardasøen til Sicilien invaderede bastflasken resten af verden. Findes der et helvede særligt øremærket uhæderlige vinproducenter og negocianter, vil den være befolket med flokvis af bastflaskeeksportører.
I dag kigger den ældre geneartion med et mix af skepsis og vemod på den kære "fiasco". Først efter adskillige minutter med næserynk lader de sig overtale og indvilger til at smage og tilmed købe, for som man så rigtigt siger: "il primo amore non si dimentica mai" - man glemmer aldrig sin første kærlighed! Majnonis Chianti har efterhånden en trofast fanskare og det er kommet så vidt, at nogen skriver : "12 flasker Bast Majnoni 1,5 liter (min kone nægter at drikke andet!)"(*)
Hvor svært kan det være? Rigtig god Chianti ind i bastflasken og den gamle flamme blusser op igen! De unge har ingen smertelige minder om bastflasken, de fleste synes den er sjov og de køber den, for at prøve den. ...og de fleste hænger på. Julebasten© er nu stort set udsolgt, men jeg har lige modtaget den fine Superiore fra Pietro Majnoni. Både unge og gamle ved Allers Julemarked (tak for sidst!) satte stor pris på den:
Jeg var ikke kvik nok sidst, da jeg bestilte vinene fra Podere Fortuna. I har været meget glade for ASSIEVE 2015, den mesterlige blend af 80% merlot og 20% pinot nero fra denne eminente toskanske pinot nero specialist. Jeg har derfor lige genbestilt og vinen er lovet hjem uge 49. Prisen er naturligvis uændret:
![]() |
Min sparsomme tildeling af Schiavenzas Barolo di Serralunga 2013 og Barolo Broglio 2013 er allerede "allokeret", som det så smukt hedder. Der er ikke mere af den og der er desværre flere, der er gået forgæves. Det beklager både jeg og fru Maura: hun har gjort små mirakler for at leve op til alles forventninger, men sådan er det - produktionen er lille, priserne særdeles fornuftige - det har de altid været - og der er mange rundtomkring i verden, der sætter pris på Schiavenzas vine.
Jeg har fået en lidt større tildeling af Dolcetto 2016, Barbera 2015 og som noget nyt, den fadlagrede Barbera 2015. Lækre sager der ingen videre introduktion behøver. Der er heller ikke alverden af disse vine og jeg har derfor lavet et kort forudbestillings- og forudbetalingstilbud:
Udenfor ovenstående åbningstider: send en mail eller ring til 4585 1978
< Forrige | Næste > |
---|