Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

17.01.2018 Naturlige og "unaturlige" vine

Kære Vinvenner,

Rolige! Mailen bliver ikke en lang smøre om de såkaldte "naturvine". Allerede betegnelsen "naturvine" er emne for uenighed, fordi hvad med alle de andre vine? Er de "unaturlige"? Hos mange vinforbrugere er der stadigvæk en del forvirring om begreberne naturvine, biodynamiske vine, økologiske vine, sulfitfri vine, non-interventionsvine og veganvine. Den eneste konkrete kendsgerning er, at i de sidste femten-tyve år er der opstået et behov for fødevarer, der er så rene som muligt og så fri for konserverings- og tilsætningstoffer som muligt. Herunder vin.

Som vinelsker og som vinimportør har jeg fulgt sagen fra første parket og har draget den - foreløbige - konklusion, at, såsnart som et emne bliver sat i bås og reglementeret, åbnes dørene for alle: både de ærlige, hæderlige idealister og de smarte medløbere. Når det gælder vin er det vigtigere at kende producentens tankegang end at se på certifikater. De sidste er naturligvis vigtige og kontrollen skal være streng og i orden, men vi, som forbrugere, burde undgå den fejl at tro, at papirerne og det med at tilhøre en bestemt produktionstype i sig selv er garanti for kvalitet.

HØNEN ELLER ÆGGET ?

Det er svært at fortælle, hvem der historisk set startede den bølge af krav for, lad os sige, "renere vine". Jeg er ikke i besiddelse af statistiske data men ville mene, at det var vinbønderne selv, der også er forbrugere, der følte et behov for en vinproduktion, der kunne være fri for så megen kemi som mulig, både i vinmarken og i kælderen. Tit som følge af en miljømæssig idealisme men lige så ofte ud fra en økonomisk betragtning: det mindre udbytte pr. hektar og risikoen for større tab af druer ved økologisk dyrkning bliver stærkt opvejet af besparelsen i anskaffelse af kemisk gødning og udgiften til dens spredning på vinmarken.

Jeg hælder mere til denne forklaring, end at det skulle have været et generelt krav fra forbrugerne. Hvor ofte har jeg ikke hørt: "Jeg er holdt op med at drikke vin, fordi jeg ikke kan tåle....". Man fravalgte vinen, eller visse vintyper, og dermed basta. Uden egentlig at spørge sig selv, hvad det var i vinen, der gav én ubehag. Nu er det ikke sådan, at man kan finde et universelt svar på allergi overfor bestemte vine. Når jeg bliver spurgt, plejer jeg at svare, at "Den vinhandler, der kan fortælle, hvad der bekommer eller ikke bekommer en bestemt person, bliver milliardær". For ikke at nævne enhver form for udtalelse eller råd om allergi.
Emnet og svarene er strengt forbeholdt lægevidenskaben.

Det der bliver tilbage er en konstant udbredelse af interesse og efterspørgsel på renere fødevarer. Nogle ville indsige, at endnu er det med naturvin en niche, mest et by- og winebar fænomen. Andre fremhæver, at mange naturvine byder på dufte og smag, som man skal vænne sig til, en "acquired taste". Andre endnu, at prisniveauet er markant højere end tilsvarende "unaturlige" vine. Der er noget sandt i alle tre påstande, men såvidt jeg ved, er der ingen lov, der påbyder et enten/eller valg: der er sikkert gode producenter og klamphuggere i naturvin som i alle andre brancher. Lad os holde et åbent sind og se hvad der sker.

Når det er sagt, så forventer I et godt tilbud på en uundværlig "naturvin". Nej, men hvis I skulle være interesseret i sådan et tilbud, så send blot en svarmail med teksten "NATUR" i Emne/Subject og jeg vil skrive tilbage, såsnart som jeg har noget (natur)vin, der er værd at skrive om.

"UNATURLIG" VIN

For alle jer, der har smagsløgene solidt plantet i de konventionelle vine, følger her et hurtigt resumé over, hvad I kan nå at bestille inden den 31. januar med gratis fragt og så længe lager haves. Samt en præsentation af årets førsdte forudbestilling: Barolo 2014 og andre vine fra Schiavenza.

14 kasser tilbage af "13 Toskanere":

6 kasser tilbage af "Udfasningskasse Marche-Umbria"

9 kasser tilbage af "6 Barolo fra Serralunga"

SCHIAVENZA

Billedet ovenfor viser Schiavenza's gamle etiket, her for en Barolo Prapo' 2001. Hvis I skulle have sådan en flaske i jeres gemmer, så er tiden inde for at åbne og nyde den: de fire fem flasker jeg har på lager er ved at hilse denne verden pænt farvel.

Tiden er derfor inde for at bibringe jeres beholdning nyt blod (altså: vin). Ifjor fik jeg flere mere eller mindre elegante skideballer fra vinvenner jeg havde glemt at advisere om forsalget på Schiavenza's gode vine.

De enkle salgsbetingelser finder I i webshoppen ved at klikke på den vin, I måtte være interesseret i.

I år er jeg i særdeles god tid, fordi mængderne er lige så fair tildelt som lave:

Advarsel: jeg lægger 25% strafgebyr på prisen, hvis I spørger mig "Hvordan er årgangene 2014, 2015, 2016 og 2017 hos Schiavenza?"

Ciao, Carlo

ÅBNINGSTIDER på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:
Udenfor nedenstående åbningstider: send en mail eller ring til 4585 1978

IDAG: onsdag den 17. januar: 14:00 til 17:00
torsdag den 18. januar: 14:00 til 17:00
fredag den 19. januar: 14:00 til 17:00
lørdag den 20. januar: LUKKET
søndag den 21. januar: 13:00 til 15:00
mandag den 22. januar: LUKKET
tirsdag den 23. januar: LUKKET
onsdag den 24. januar: 13:00 til 16:00
torsdag den 25. januar: 14:00 til 17:00
fredag den 26. januar: 14:00 til 17:00
lørdag den 27. januar: LUKKET
søndag den 28. januar: 13:00 til 15:00
mandag den 29. januar: LUKKET
tirsdag den 30. januar: LUKKET
onsdag den 31. januar: 14:00 til 17:00

Udenfor ovenstående åbningstider: send en mail eller ring til 4585 1978

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4