Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

09.05.2018 Den oversavede tragt

Kære Vinvenner,

I lørdags cyklede jeg mig en tur i byen sammen med min datter Christina og vi standsede ved et kælderloppetorv. Trappen ned til det, der så ud som en lille lokale, førte os til et over tohundrede kvadratmeter slaraffenland af simpelthen alt: fra de fineste Holmegaard glas og tallerkner fra Kongeligt Porcelæn til det værste ragelse fra firsernes plastik. Mit øje faldt på en velholdt moka kaffemaskine. Sådan en har I sikkert også derhjemme, den ottekantede i aluminium. Den blev opfundet i 1933 af Alfonso Bialetti og produceres den dag i dag i millionvis af eksemplarer. Bialettis patent er udløbet og der er mange efterligninger på markedet. Det var netop sådan en, jeg fandt i "kaffekande afdelingen" i kælderen. Maskinen så dog ny ud, jeg åbnede den og checkede gummipakningen, som er det første, der bliver mørt efter brug og er en tydelig indikator af moka'ens alder: helt ny. Det hele så fint ud og sammen med de femogtres kroner jeg betalte, fik jeg også en lille flagstang med fødselsdagsflag i stof og et eksemplar af "Italiens vine: klassiske og forførende". Bogen er fra 1991 og blev skrevet af Gitte Hindholm og hendes daværende mand Karsten Riis Laursen. Ren nostalgi men selvom bogen, nærmest et hæfte med sine femoghalvfems sider, er syvogtyveår gammel, så byder den stadigvæk på god læsning og fin indsigt. Nå, men tilbage til kaffemaskinen. Stor skuffelse da jeg ville prøve den hjemme og opdagede, at tragten så ud som I ser den på åbningsbilledet. Den til venstre er den rigtige tragt og den til højre er loppefundets udgave.

TÆNKE TÆNKE TÆNKE

Man kan tydeligt se, at den er blevet savet over. Jeg mener, der er ikke et løst stykke der kan falde af. Nogen har bevidst savet aluminiumssnuden af. Det er ellers en vigtig del af moka'en, hvis ikke den vigtigste: når dampen går fra et stort rum til et mindre rum, det vil sige fra moka'ens vandbeholder op til filtret, hvor kaffen ligger, bliver den presset gennem den smalle tragt og tager fart: i sit løb tager den den finmalede kaffe med og espresso'en er klar. Jeg følte mig ikke snydt og kan endda huske, at den gamle ejer på loppemarkedet sagde, at maskinen var ny og den virkede fin. Nu siger jeres erfaring, at det er ikke altid at man kan stole på sælgerne (denne sælger.... undtaget naturligvis), men jeg blev nød til at prøve selv. Første gang gjorde jeg som man altid skal gøre: fylde vand op til ventilen og vente. Et disaster: kaffen kom næsten ikke op og kun få tykke sorte dråber blev spruttet op ind i topbeholderen "il bricco". Der findes større gåder i livet, men denne snudeløse tragt skulle have en forklaring.

CAFFÈ RISTRETTO !

Jeg var ved at kyle det hele væk og kun beholde pakningen, da jeg tænkte, at hvis dampen havde svært ved at komme op til tragten, skulle man måske afhjælpe sagen ved at fylde den nedre beholder med vand: ikke kun til ventilen, som man skal, men helt op til filtrets underside. Vupti! Stadigvæk lidt sprut sprut, men nu kom der noget af det sorteste og tykkeste espresso kaffe I kan forestille jer op af den øverste tragt: en rigtig mørk nærmest tyktflydende "caffé ristretto" kun nok til at fylde lige just en lille espressokop.

Gad vide hvem der har tænkt på det? Jeg forestiller mig, at moka'en kommer fra en italiener, der savnede sin ristretto eller en dansker, der havde levet længe nok i Italien eller for den sags skyld i et af de mange latinske lande, hvor "la italiana" også er et almindeligt husholdnings apparat. Jeg er ihvertfald sikker på, at indgrebet i tragten har været helt bevidst og et brilliant eksempel på kreativitet og initiativ. Samme kreativitet og initiativ behøver I ikke udvise for at lave om på de vine, der er i omløb i disse dage: det eneste redskab I har brug for er en proptrækker og så kan I lade jeres ganer intervenere på for eksempel vinen fra I Veroni, som speditøren har lovet på lager idag onsdag:

PROPTRÆKKER NØDVENDIG

Mens der på de fleste af mine Lambrusco er champignonprop, lige parat til at blive flippet ud i Kr. Himmelfarts acontosommer, skal I frem med en god proptrækker for at åbne Chiarlis 2017 "Tappo Raso": det er Mutinas storebror eller bedre sagt "mor" og smager noget så læskende, at I glædeligt vil underkaste jer det ekstra oplukningsarbejde. Køber I mange nok, finder jeg sikkert en tjenerproptrækker I kan bruge. Hvor mange er mange nok? Ah, mindst 24 flasker: "Tappo Raso" koster jo kun 56,- kroner! Det er den til venstre i billedet:

Proptrækkeren skal også i brug ved den økologiske røde "M di Sorbaiano". Jeg anbefaler den varmt til stort set alt: vinen har en fylde og et karakter, der er et højere prislag værd:

Ciao, Carlo

PS: "ITALIENS VINE: klassiske og forførende" ISBN 87-87837-811 Naturligvis er den del af bogen, der omtaler vinlovgivning noget forældet, men ellers ville jeg sige, at 70% af bogen kan med fordel bruges. Omtalen og billederne af Le Ragose er stadigvæk aktuel, selvom hverken Marta Galli eller hendes mand Arnaldo længere er med os. Masi er blevet et børsnoteret selskab, men præsentationen af Cavallotto, Felsina, Fontanafredda, Banfi, Produttori del Barbaresco, Søstrene Fugazza er stadigvæk aktuel og underholdende læsning. Hvis I vil vide mere og være opdateret om italienske vin, kan I snildt kigge på WineClass, der kommer hele vejen rundt i vinens verden, herunder Italien: https://wineclass.academy/

ÅBNINGSTIDER PÅ LAGER beliggende Skovlytoften 1, 2840 HOLTE:
Udenfor nedenstående åbningstider: send en mail eller ring til 4585 1978

IDAG: onsdag den 9. maj: 14:00 til 17:00
torsdag den 10. maj: LUKKET Kr. Himmelfart.
fredag den 11. maj: 14:00 til 17:00
lørdag den 12. maj: LUKKET
søndag den 13. maj: 13:00 til 16:00 VINSMAGNING PÅ lageret

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4