Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

02.12.2018 Julestuen, naturvine og loyalitetens belønning

Kære Vinvenner,

Idag søndag den 2. december holder vi Julestuen fra 13.00 til 16.00.

Da jeg nu endelig har lært, at I kan lide at være forberedte, starter jeg denne mail med at nævne (nogle af) de vine, vi vil skænke: A B C med mere: Amarone, Barolo, Barbera, Chianti.

"Med mere" er den forunderlige Langhe Rosso 2016, den selvbevidste Nebbiolo 2016 og de svulstige Barbera Superiore i både 2014 og 2015. Alle fra Tenuta Cucco.

Men det slutter ikke der: en god vinven, der nærer sund afstandstagelse fra alt det religiøse, drillede mig, fordi jeg på lager har både Lacryma Christi, Vinsanto og godkendt Altervin endda i rød og hvid udgave. De er, om nogen, julerelevante og skal selvfølgelig også med. Til Vinsanto er cantuccini (mandelkiks) obligatoriske og de er naturligvis også med sammen med lidt panforte og den-af-de-fleste-danskere-ikke-likede-italienske-julekage: panettone......og juleslik til børnene!

NATURVINE ?

En særlig afdeling vil jeg reservere i morgen til udskænkning af naturvine. Hvad har de med Jul at gøre? En god kollega skrev: "Det kan jo altid diskuteres, hvad man bør drikke Juleaften og hvad der passer bedst til maden. Nogle synes, at øl er den bedste ledsager, andre vil gerne have en Amarone og nogle foretrækker en sødlig tysk Riesling. Vi synes man skal drikke lige præcis det, man har lyst til!"

Det er præcist det, jeg tænker, og da interessen for naturvine er ved at vokse sig større, vil jeg både skænke og foreslå nogle naturvine, som er (jule)egnet. Om emnet og selve ordet "naturvine" kan der diskuteres og det bliver der også gjort. Jeg har selv holdt en smagning af naturvine i sommers og siden da er der kommet flere af typen på lageret. Det er en ny og samtidig gammel måde at nyde vin på og det er helt sikkert en "acquired taste". Desuden er der mange, der forsøger sig med fremstilling af naturvin - "fordi det er moderne" - uden egentlig at have den nødvendige fagkundskab eller den rigtige druekvalitet. Lige som for konventionelle vine er der rigelig plads for både dårlige og gode håndværkere. Ved naturvin er der en bred grå zone, hvor klamphuggerne skjuler sig bag den forkerte opfattelse, at naturvin gerne må smage "mærkeligt". Intet kan være mere forkert: smagen kan man som bekendt diskutere, men integriteten i druemateriale og det faglige dygtighed er ikke åben for diskussion.

Jeg er ikke ved at blive omvendt, men hvis det er sådan, så er min omvendelse af ældre dato: har faktisk interesseret mig for "fænomenet" siden primo 1980erne og har altid ledt efter vin, og andre fødevarer, der er så lidt "pillet ved" som muligt. I mit eget regi holder jeg gerne en smagning af naturvine - på lageret eller hos kunderne - og jeg ved, at WineClass også pønser på et kursus i naturvine.

DEN DANSENDE FAUN

I webshoppen finder I en særlig afdeling med naturvine og I kan dér se, hvad jeg har at byde på. Claudio Plessi, med sine genopfundne emilianske druer, Guido Gualandi med sine toskanske arkæologiske vine og den unge Andrea Di Maios Fattoria di Kappa med sine... diskrete etiketter og frække fortolkninger af Bolgheris vine. Alle vinene er valgt, fordi de smager mig godt og ikke fordi de er naturvine. Et godt eksempel på stilen og på den rige smagsmæssige belønning ved denne type vine er IL FAUNO DANZANTE.

"Dansen" i naturens navn starter i vinmarken: grøn høst (overskydende klaser bliver fjernet), græsset bliver slået og det slåede græs efterladt på jorden; der håndhøstes og druerne presses og gærer sammen med stilkene for cirka to uger. Efter gæringen omstikkes vinen på brugte barriques, hvor den ligger for cirka et år. Fadene bliver rullet med jævne mellemrum for at bundfaldet kan blandes med vinen.

Fauno har en intens og dyb brombærmørk farve, fin frugt- og aromaprofil, fyldig med fine og forholdsvis slebne tanniner. Denne årgang 2017 vil kunne klare en ti-tolv år endnu.

"Dansen" fremstilles af 100% colorino. Det er en drue, som vi identificerer med Toscana, selvom den findes i betragteligt mindre omfang også i Umbria, Liguria, Marche og Lazio. Som navnet siger, er druen værdsat for dens farve og er brugt som komplementær drue i Chianti og Chianti Classico. Dette økologiske forsøg på kun 900 flasker er det eneste jeg såvidt kender, hvor colorino er enedrue. Vinstokkene, som ligger på ca 300 meter o.h.o., er cirka halvtreds år gamle. Der høstes - hold jer fast - kun druer til 2.000 liter pr. hektar (til sammenligning: de bedste Barolo og Bourgogne høster fra 3.500 liter til 6.500 liter per hektar). Vinen undergår hverken klaring eller filtrering og er derfor velegnet for vegetarer og veganere.

TO VINE I EN

Ved åbning smager Fauno'en som en rigtig naturvin: fyldig og noget aggressiv. Efter nogle timer folder den sig ud med silke, klasse og vedvarende finesse. Hvilken af dem I vil synes om, er et spørgsmål om smag. Mit gæt er, at I vil synes om "begge" vine:

FOR DE "TRADITIONELT ANLAGTE" VINVENNER

Hvis I ikke er i stødet til at blive udfordret og helst vil nyde en vin, som vil stryge jer med hårene uden moderne overraskelser og med garanti for tophåndelag, har jeg en vin, som er svaret på jeres ønsker. Den er på smagning idag og Distant Friends, selv de, der altid er på vagt over for mine fund og påfund, kan roligt bestille en kasse eller to på vinhandlerens anbefaling. Perfekt til fuglevildt af enhver art, perfekt til alt:

SCHIAVENZA: LOYALITET BELØNNES

P

å nær nogle få flasker Cerretta 2014 er alle de forudbestilte Schiavenza vine på lager nu. "Come and get it!" Til alle jer, der har udvist loyalitet til Schiavenza (og en smule til mig) ved at stole på årgang 2014s unægtelige kvalitet, er der good news. Fru Maura har allerede sendt listen over årgang 2015 og jeg har fået en større tildeling end de fleste andre importører!

Nu lige så meget som jeg ikke troede på dommedags profetier over årgang 2014 men gerne ville danne mig en mening, så vender jeg også det døve øre til de triumferende trumpetter, hvormed årgang 2015 bliver annonceret. Jo rent vejrmæssigt var 2015 den årgang enhver vinbonde kunne ønske sig, men vinen har jeg endnu ikke smagt. Har rekvireret vareprøver, som vil komme, når den færdige vin officielt kan frigives (ifg. loven: efter den 1. januar tre år efter vinhøstens år). Til Schiavenzas fans, samlerne, de stærke i troen og alle de andre har jeg forberedt en forudbestillings liste til Schiavenzas (og mines) traditionelt fornuftige priser. Interesseret? Send blot en svarmail med teksten "Fru Maura" i Emne/Subject.

ITALIENSK TRICOLORE GAVEBÅND

Det er hvad åbningsbilledet viser. Klar til brug for at pynte og besløjfe jeres julegaver. Det er kun båndet, der er ens for alle: kassens indhold, størrelse og pris skræddersyr vi i efter jeres ønsker og behov. Ingen gave er for lille, ingen gave er for stor og følgende er kun et forslag om vore gaveemballager:

Ciao, Carlo

(*) Tom Brandis. Jeg kunne have tilføjet, at andre - et heltemodigt men støt voksende mindretal af vinvenner foretrækker Lambrusco. (Men der kommer næppe nogen Julelambrusco© i år. Æv!) Naturvinene finder I her:

ÅBNINGSTIDER PÅ LAGERET SKOVLYTOFTEN 1, 2840 HOLTE
I mange tilfælde kan jeg være på lager udenfor følgende normale åbningstider: send en mail eller ring gerne 4585 1978 for nærmere aftale.

Søndag den 2. december: ÅBEN 13:00 til 16:00 JULESTUEN
mandag den 3. december: ÅBENT: 14:00 til 17:00
tirsdag den 4. december: LUKKET
onsdag den 5. december: ÅBENT 14:00 til 17:00
torsdag den 6. december: ÅBENT 14:00 til 17:00 *
fredag den 7. december: ÅBENT 14:00 til 17:00
lørdag den 8, december: LUKKET
søndag den 9. december: ÅBENT 13:00 til 16:00
mandag den 10. december: 14:00 til 17:00 Tillykke NOLAN !!!

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10