Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

04.08.2019 Græsenkemandens maccheroni

Kære Vinvenner,

Enklere kan det ikke blive og selv om I ikke har købt min bog "OPKOG" kan I lade jer inspirere af denne enkle ret, den er nemlig ikke med i bogen. Iøvrigt:lige som med vin, læser jeg gerne jeres "anmeldelse" af bogen. Så vil denne opskrift nok være med i næste udgave. Retten smager af Middelhavet og minder mig om Grækenland, hvor jeg ......aldrig har været. I skal kun bruge: olie, rosmarin, feta, maccheroni (Martellis gule pakker er næsten obligatoriske hjemme hos mig").

MACCHERONI ROSMARINO & FETA

Lidt olie på panden, faktisk en del olie på panden, masser af rosmarin. Lavt blus og lad rosmarinen afgive al sin smag til olien så længe vandet til maccheroni koger. Når maccheroni er klar, fjerner I rosmarinen og maser halvdelen af feta i olien, så hælder I maccheroni på panden og rør resten af feta'en godt rundt indtil osten er i et stadie af halvt smeltet omkring pasta'en og halv små smuler. Operationen - omrøringen - skal foretages på en langsom men beslutsom måde. Hvis I har taget maccheroni mens de er godt "al dente", vil de færdigkoge på panden. Værsgo', mens vi venter på at familien kommer hjem fra ferien.

QUONA 2016 RISERVA Chianti RÚFINA DOCG

En vin der allerede er kommet - i fredags - er 2016 QUONA RISERVA fra I Veroni. Find den her sammen med en del gentagelser fra sidste mail. Programmet til den 25. august er ved at tage form og bliver sendt direkte til de tilmeldte. Efter den 12. august vil vinene i programmet også være emne for tilbud til Distant Friends.

Nedenstående link resumerer alt som er aktuelt og jeg håber at se flere vinvenner til den spændende smagning søndag den 25. august.

Inden da slutter vi vor VINPARLØR med den del, der er svær at mestre, når der gælder om at fortælle andre hvordan vi synes en en vin dufter

VINPARLØR 3. del: DUFTEN

Hvis det er svært at kommunikere smagen af en vin, det er endnu sværer at definere dens duft. Vinen er et sandt skattekammer af duftindtryk og de melder sigtil vor "vindetektiv" nummer 1, næsen, ikke i pæn orden men godt blandet, hulter til bulter med forskellige styrker. Videnskaben arbejder på en elektronisk næse men selv om vor tud kan ingenting i forhold til en hunds olfaktoriske evner - som er 10.000 gange større end vores - er næsen stadigvæk et meget vigtigt og uefterligneligt redskab i opfattelse og nydelse af vin.

Mens det tager blot et par sekunder at se på en vin og definere dens farve, kræver tydning af duften større koncentration. Lidt trøst kan findes i den kendsgerning, at man kan træne sine duftsanser til at finde og beskrive duftene, og det er ikke en kedelig opgave.

Lige som ved smagen skal vi fokusere på hvor meget vinen dufter, i hvor lang tid og om duften er enkel og ligetid eller om den er sammensat: derfor vil vi sige at duften er INTENS, VEDHOLDENDE, KOMPLEKS.

Vi har hele verden åben for os og det er næsten lige meget hvor man starter fra. I har sikkert en krydderihylde i køkkenet: start derfra. KRYDRET: visse vines duft vil minde jer om : peber, chili, anis, kanel, lakridsrod, muskatnød, laurbær vanilje, mynte, nellike, merian, tyme og salvie. Nok ? Nej fordi planteriget leverer til vinen fine dufte af svampe, trøfler, peberfrugt, hø. Til efterår tag en tur i skoven og se om I kan træne næsen til at genkende skovbundens og de visne blades duft i visse vine. Planteriget er også "ansvarlig" for dufte af harpiks, enebær, terpentin, træbark. Særlige dufte fra træerne er den berygtede cigarkasse og dufte af akacie og egetræ.

Trælagring er også skyld i de dufte som fadenes mere eller mindre ristede egestave giver til vinen:kaffe, kakao, chokolade, karamel, nødder, ristede mandler.

Vi forbliver i planteriget og lader vor næse samle dufte fra BLOMSTER og FRUGT, både frisk og tørret. Jeg vil ikke sige, at "anything goes" men oplevelsen af blomsterdufte kan variere fra person til person lige som den enkeltes kendskab til blomsternes navn. De mest almindelige er: citrus, akacie, hvidtjørn, iris hvad hvidvine angår. For rødvinene: rose, violer, geranium. Frugtdufte er også almindelige: æble, abrikos, banan, ananas, mango, passionsfrugt og igen for rødvinenes vedkommende: hindbær, små frugter, ribs, brombær, morbær, tranebær, blommer, ferskner.

Dyreriget bridrager også med dufte, ikke altid på en heldig måde: de ANIMALSKE dufte. Jeg har stadigvæk til gode at finde våd hundeplels i en vin men måske jeg har været heldig: læder, råt kød, spæk er mere almindelige. Finder man hønselort og kattetis i vine er det helt legitimt når det gælder fine rødvine og ditto sauvignon blanc. I alle andre tilfælde er det åbent til diskussion om det er en kvalitet eller ej.

Mousserende og perlende hvidvine kan byde på dufte af brødskorpe, øl og gær mens tilstedeværelsen af lugt der minder om svovl, eddike og andre MEDICINALSKE dufte er næsten altid en defekt.

SUMMA SUMMARUM

Som I har set er der hverken ord som TERROIR, MINERALITET, MIKROKLIMA, VINØS, NATURVIN med i min lille VINPARLØRS tre dele. Det er en skrabet udgave fri for de mange ord der bruges, kan bruges og misbruges mellem fagfolk vincognoscenti og vindigtere. Jeg vover påstanden, at hvis I skriver de ord ned, jeg har skrevet med store bogvstaver får I et lille skema som I hurtigt kan krydse af og fortælle hvordan en vin er. Så vil der altid være diskussion hvorvidt MUTINA er halvtør eller halvsød men det har I lært at leve med fordi på italiensk har man ordet "AMABILE" som jo betyder jo "ELSKVÆRDIG": men er det elskværdigt halvtør eller elskværdigt halvsød ? God fornøjelse !

Ciao, Carlo

ÅBNINGSTIDERNE PÅ LAGER Skovlytoften 1, 2840 HOLTE:
I mange tilfælde kan jeg være på lager uden for følgende normale åbningstider:
send en mail eller ring gerne 4585 1978 for nærmere aftale.

IDAG: søndag den 4. august: ÅBENT 13:00 til 16:00
mandag den 5. august: LUKKET
tirsdag den 6. august: LUKKET
onsdag den 7. august: ÅBENT 14:00 til 17:00
torsdag den 8. august: ÅBENT 14:00 til 17:00
fredag den 9. august: ÅBENT 14:00 til 17:00
lørdag den 10. august: LUKKET
søndag den 11. august: ÅBENT 13:00 til 16:00

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8