![]() |
"Dejlig kvæstet": det må være den korrekte definition af, hvordan jeres personlige vinhandler har det, efter en god weekend i selskab med seks italienske vinbønder. Tak til de 86 vinvenner og -veninder, der slæbte deres drikkealderfærdige unge med og fravalgte stranden og skovturen for at tilbringe en søndag på solrige Østerbro.
Italienerne kunne ikke have ønsket sig et bedre vejr og billedet ovenfor er et af de sjældne, da det viser (fra venstre) Sorbaianos Paolo Gotti, Santa Croces Giorgio Chiarli og kæresten Chiara, Guido Gualandi, Podere Fortunas Alessio Calerini, Andrea Rinaldi og "il vikingo" Erik Banti. Hvad er det sjældne ved billedet? At ingen af vinbønderne ses i nærheden af en flaske endsige et glas vin: lutter kildevand. Jeg garanterer jer for, at det er et meget sjældent syn. Lige som jeg garanterede italienerne for, at "ja, sådan er vejret i Danmark stort set fra Påske til september...."
Hvad kommer der ud af sådanne nogle møder, udover en del personlige kontakter, minder, jokes, snak om italienske forhold og smagninger? Det sker også, at man får nogle af de tilbud, man ikke modtager pr. prisliste eller pr. mail.
Det sker, at de nye ejere af Podere Fortuna har en stor plan for hele området og hvad vinmarkerne angår, har de planlagt omplantning af merlot-delen med pinot nero: det betyder, at ASSIEVE (80% merlot og 20% pinot nero) vil udfases og erstattes af en 100% pinot nero, hvis pris vil være som man siger "at entry level".
Den tid den glæde, men "Hvad sker der med Assieve, som i har på lager? Vinvennerne har været ret glade for årgang 2016..." Mit spørgsmål satte en venskabelig samtale i gang (andre vil kalde det: en hårdnakket forhandling), som resulterede i følgende SCOOP. Gå ikke glip af det, især hvis I har firmagaver i tankerne:
![]() |
Og mens vi sad og nød køligt kildevand, kom det frem at Alessio Caleri fra Podere Fortuna er god ven med Luca Innocenti fra I Veroni. Vi ringede til ham for at hilse og mest for at drille ham, da Fiorentina, Firenzes hjemmehold, netop og forsmædeligt havde tabt 3-4 mod Napoli. Den del af samtalen blev ret kort men ved farvel hilsenen kom det frem, at Luca også ville pitche ind med et vintilbud: "Luca, vi har lige modtaget QUONA Riserva 2016: lad os give vinvennerne lidt hviletid..."
"Dette her tilbud ønsker du ikke at gå glip af og jeg er sikker på, at hvis jeg ikke fortalte dig om det og du opdagede det senere, ville du blive sur på mig..."
I vil også blive sure på mig, hvis jeg ikke viderebragte tilbuddet med det samme. Det er en Riserva på 5 liter og det er ikke bag-in-box. Hvilket naturligvis gør det besværligt både at håndtere og tømme men..... "with a little help from my friends". Som fornem gave til kælderen og som jule- jubilæum- og direktionsgave er disse vine simpelthen mageløse.
![]() |
Den udskænkning, vi vil foretage på lageret på søndag, har ikke salg for øje. Engang imellem føler jeg "trangen" til at tjekke jordforbindelsen og efter mange gode og topvine med skarp og dejlig landbrugsidentitet føler jeg, at jeg skal holde mig i træningsform ved at smage "hvad de andre laver": industrivine. Det er på mange måder en "trist" kendsgerning, at der ikke længere findes decideret dårlige vine. Den moderne ønologi og kælderteknikken kan redde stort set alle vine og ophøje anonyme druemoste til et anstændigt fødevareniveau. Det er vine, der kan handles i megamængder næsten som en vare og havner på supermarkedernes hylder til priser mellem 19,- og 29,- kr. flasken.
At det kan lade sig gøre, er ikke mig en gåde - volumen gør det - men hvordan smager disse vine? Kan vi skelne differencen eller kan vi blive snydt? Kan vi genkende druetypen i en shiraz, der koster 28,95 kr.?
Shiraz, primitivo, falanghina, sangiovese, nero di troia, pinot grigio, aglianico, chardonnay: hvordan smager de? Tager masseproduktionen noget af sjælen ud af druen eller er det noget som, alt taget i betragtning - prisen især - kan fange vores interesse?
Søndag den 1. september fra 13.00 til 16.00 vover vi det ene.....smagsløg og udsætter os for en "pædagogisk smagning" af en halv snes af disse druetyper,som jeg har importeret en karton af hver for at holde mig orienteret og især for at blive bekræftet i den dejlige kvalitet, som folk som Pietro Majnoni, Podere Fortuna, Sticciano & co knokler for at levere til os.
Egentlig burde jeg betale jer for at udsætte jeres gane og smagsløg for disse vine, men siden fragten og pallen koster næsten mere end vinene, vil der være en symbolsk entré, som jeg vil tillade mig at opkræve for smagningen på dagen.
(For jer, tøsedrenge og piger og for jer, der har jeres ganer kære, vil der også være - gratis - smagning af et par konventionelt "dyre" lækkerier såsom Quona 2016, Nické 2014, Spineto Bio 2016 og den læskende Spineto Brut fra Erik Banti).
< Forrige | Næste > |
---|