![]() |
Man skal sandelig passe meget på, hvad man skriver i disse dage, fordi man kan nemt komme til at genere nogen. Telefonen ringede og: "Jeg føler mig krænket af din seneste mail". Det var kunden (hun ville ikke høre ordet "vinveninde"), der havde købt Barolo 2015 og Lambrusco og som underskrev sig "Vinvalkyrien".
"Paf" udtrykker godt min reaktion. "Hvordan har jeg krænket dig? Var Barolo 2015 fra Schiavenza ikke så god som jeg skrev eller blev du skuffet over Lambrusco?" "Nej, Barolo har jeg givet 20/20 i min vinbedømmelsesbog og Lambrusco har børnebørnene fået" "Så? Hvordan er jeg kommet til at fornærme dig?" "Det er netop det med Lambrusco: du genfortalte, at det var til mine børnebørn og derved afslørede min alder......"
Der faldt en sten fra mit hjerte men forfængelighed er ikke noget man skal tage let på. Jeg prøvede at stryge Vinvalkyrien med hårene: "Jo men nu er der mange, der bliver mormor i en ung alder og Deres stemme er dejlig ung...." "Ja, ja, et er godt med jer italienere, I tror I kan køre det hele på charmen men det hjælper ikke her...." "Jamen jeg er naturligvis ked af "afsløringen", men hvordan kan jeg gøre det godt igen?" Nu er mailen jo skrevet....."
Det viste sig meget hurtigt, at jeg nemt kunne gøre bod på min fodfejl ved at indrømme gratis fragt på en ny portion Serraliunga 2015 Barolo fra Schiavenza. Billig sluppet, synes jeg og håber hermed ikke igen at have krænket den unge mormor ups vinveninde ups kunde, der nu læser denne mail. Og som har givet mig sit samtykke til at jeg må referere ("ordret og uden at sige noget om min alder!")
Nu tror I at det hele er et trick for at sælge mere Barolo 2015, men faktisk er det ikke sådan, fordi vinen stort set er udsolgt. Det fortalte jeg til fru Maura hos Schiavenza, men hun var ikke in the mood for forhandlinger endsige monitære indrømmelser. Hun gav telefonen over til svigersønnen Walter, der morede sig over Vinvalkyriens historie og morede sigt lidt mindre over mit konstante spørgsmål om "en god pris".
"Du har stort set al den 2015, der er, og jeg kan kun give dig en god pris på Broglio 2014, Cerretta 2014 og lidt Nebbiolo, lidt Barbera og lidt Dolcetto, men ikke mange flasker af delene, fordi det er vine vi sælger godt i vores restaurant..."
"Barbera og nebbiolo lyder godt, men hvor mange Dolcetto?" spurgte jeg. "Max 120 Dolcetto 2018, den som du allerede har købt halvfems flasker af." Jeg sagde top og undlod at fortælle Walter, at Dolcetto ikke er den rødvin, der rangerer højest på den almindelige danske vinelskers liste, ikke engang hos dem der er vild med italiensk vin.
I starten troede jeg, at det var pga. af navnet: Dolcetto, den lille søde, men efterhånden må også danske skolebørn have lært, at navnet henviser til druens sødme, mens vinen er tør. I øvrigt er der flere, der ikke mener, at navnet har noget med sødt at gøre, men at det kan stamme fra "dosset", dvs en lav bakke. Faktisk plantes dolcetto i den lavestliggende del af vinmarken, mens de mellemhøje dele er forbeholdt barbera og de højeste nebbiolo.
Dolcetto dyrkes flere steder i Piemonte og betragtes som piemontesernes hverdagsvin.
Er det frugten? som er vinens signatur, er det syrligheden? som de fleste danske forbrugere ikke bryder sig om?
Få vine passer bedre til det rustikke piemontesiske køkken. Jo, jeg kan høre at flere af jer er i gang med at skrige: Barolo! men som hverdagsvin er Barolo kun egnet, hvis man ikke skal på arbejde efter frokost. Besøg et hvilket som helst spisested i Piemonte ved frokosttid, fra de fineste restauranter til de mest almindelige trattoria og I vil se Dolcetto på bordet.
Den er perfekt til alle pastaretter, til retterne med tomatsaucer, og hvis den er vellykket, kødfuld og harmonisk som Schiavenzas 2018 er det en lise at nyde et glas Dolcetto for sig selv uden mad.
Det endte med, at jeg købte lidt af hver af de tre vine. De vinvenner, der kender Schiavenzas høje kvalitet, kan starte her med at bestille en kasse med fire af hver af de tre vine. Når sammensætningen er som foreslået, kommer kassen med gratis fragt, også selvom I ikke..... føler jer krænket. Naturligvis kan I også forudbestille vinene hver for sig. Kort frist fordi vinelskere verden over står i kø hos Schiavenza:
![]() |
...lad os resumere hvad I har gang i, fordi en af fristerne søndag den 15. nærmer sig:
mens der er lidt længere tid, til den 22. september for det jeg tillod mig at kalde "Bunkescoops". Her er der rigtig lækre sager, penge at spare og udsigt til liv og glade dage:
< Forrige | Næste > |
---|