Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

27.10.2019 Mortens gås og/and Cesanese

Kære Vinvenner,

Det er en historisk kendsgerning, at de første komfurer var så små, at der var ikke plads til en hel gås. Derfor blev Mortens gås til Mortens and, og det var gæssene naturligvis helt tilfredse med. Nu er Mortens aften hverken noget specielt italiensk, eller noget vi har nogensinde fejret her i min familie. Derfor var jeg ikke opmærksom på dagen, da jeg arrangerede Cesanese dagen søndag den 10. november.

AND ISTEDET FOR PASTA

Men det kan der rådes bod på: det er kun passende, at vi skifter den lækre traditionelle pastaret, der ledsager smagningen, med en på dagen mere traditionel og lige så lækker andesteg. Den røde Cesanese er særdeles velegnet til fjerkræ og fuglevildt, så er den and vist barberet:

I øvrigt er det ikke and men kanin, som er på plakaten på mails i disse dage og vor føljeton fortsætter med en opskrift på " Coniglio alla ligure". Der er dog flere varianter i Ligurien: jeg fæstner min lid til en opskrift fra 1917, som ser ud til at resumere det bedste af alle de liguriske opskrifter, jeg har set.

De vinvenner, der har sendt en mail med deres interesse om opskrifterne vil modtage den automatisk. Andre nyinteresserede kan bare forlange opskriften ved at sende mig en svarmail med teksten "Kanin" i Emne/subject.

Vinvalget til kanin er ret nemt: lyst kød, krydret dressing derfor lette, unge medium fyldige og medium frugtige vine. Ikke bare røde men også gerne hvide. Den Lenós 2015 som kommer på forudbestilling i dag ville være perfekt. En god vinven, der havde fået en prøveflaske, skrev: "Lenòs 2015 Marche. Den blev vel modtaget herhjemme, bredspektret i smagen og ikke for tung."

Prisen er den sædvanlige vegørende, men siden julen nærmer sig bliver jeg nødt til at afkorte forudbestillingstiden, så alle kan have deres favoritvin til tiden. Til gengæld indfører jeg for visse vine en decideret engrospris netop med tanken på firmaer og andre, der måtte ønske at bruge vinene til gaver o.l.:

HATTRICK: BAROLO 2015 fra Schiavenza

Det blad, I skimter i åbningsbilledet, er det velanskrevne norske Vinforum, en forkæmper for kvalitet og en af årsagerne til, at det norske Vinmonopol i dag har i sin bestillingsliste et kvalitetsortiment, der spænder meget vidt blandt verdens bedste vine. Italiensk vin har førerplads i Norge, og bladet, som har eksisteret i treogtredive år, har i det seneste nummer (4/2019) en omfattende artikel om Barolo 2015. Læseværdig og næsten..... dansk.

Ingen overraskelse for mig, at Schiavenzas Barolo placerer sig blandt de absolut bedste af de enogtredive smagte vine, med Prapó og basis Serralunga som "topkøb, høj kvalitet "meget bra vin" og Broglio og Cerretta med samme anprisning fulgt af et "godt køb".

Eller ingen overraskelse da jeg så, at Veronellis vinguide gav maksimal point (tre blå stjerner) til alle tre enkeltmarker fra Schiavenza: Broglio 2015, Cerretta 2015, Prapó 2015. Den sidste smagte vi i fredags ved en, har jeg hørt, vellykket vinsmagning hos en af vore vinvenner (tak for sidst!). Vi blev enige om, at Prapó var et topkøb men også en vin, man skal vente lidt på. Det samme med Cerretta: en decideret gemmevin, mens Broglio venter på intet andet, end at I tager dens prop af og nyder den. Giv den blot en lille halv time i et stort glas. Flere vinvenner har allerede gjort det og samtykker.

Alternativt kan også Broglio gemmes frem til 2030, mens for Prapó og Cerretta snakker vi om 2035 plus. Eller som Luciano fra Schiavenza siger: "Det gør ikke noget, hvis du gemmer den og glemmer, at du har den i kælderen: dine børnebørn vil takke dig." Nu er jeg lidt mere forsigtig og vil sige, at frem til 2035, no problem: et sundt og langt liv på flaske.

Er I Barolonysgerrige eller -samlere, er der mulighed for at bestille én flaske af hver (eller flere!) af de tre enkeltmarker: Prapó og Cerretta er på lager, mens den overraskende gode Broglio nu er på forudbestilling igen:

SIDSTE FRIST

Så er det ved at være sidste udkald til at spare mange penge på nogle af jeres favoritter:

SORBAIANO: (i dag søndag den 27.) :

I VERONIS Riserva (søndag den 10. november)

VILLA FIORITA med scoop'et IL GIORGIONE 2011: (søndag den 10. november)

Og sidst men ikke mindst den gode 2014 Barolo di Serralunga fra TENUTA CUCCO: (søndag den 10. november)

Ciao, Carlo

PS: Apropos gode og dårlige årgange, lige dumpet ind i inboxen: "
"Kære Carlo! Vi har lige drukket endnu en Broglio 2014. Den er så god, at jeg kommer til at tænke, at der ikke findes dårlige årgange, men alene dårlige vinmagere, der ikke formår at få det bedste ud af det givne! Herlig vin! Bedste hilsener
(P.B. 26. oktober 2019)

ÅBNINGSTIDERNE PÅ LAGER Skovlytoften 1, 2840 HOLTE
Undertiden er jeg på lageret både før og efter de nedanførte åbningstider.
Ring venligst 4585 1978 eller send mig en mail for nærmere aftale

I DAG søndag den 27. oktober: ÅBENT 13:00 til 16:00 smagning af "The way we were"
mandag den 28. oktober: ÅBENT 14:00 til 17:00
tirsdag den 29. oktober: LUKKET
onsdag den 30. oktober: ÅBENT 14:00 til 17:00
torsdag den 31. oktober: ÅBENT 14:00 til 17:00
fredag den 1. november: ÅBENT 13:00 til 17:00
lørdag den 2. november: LUKKET
søndag den 3. november: ÅBENT 13:00 til 16:00
mandag den 4. november: LUKKET
tirsdag den 5. november: LUKKET

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10